Επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ φέρνει η κυβέρνηση για την αύξηση των θέσεων εργασίας
Η έγκριση των εν λόγω επενδύσεων εκτιμάται πως θα δημιουργήσει σχεδόν 8.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την υψηλή στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, αποτυπώνει με ευκρίνεια ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συμπυκνώνει μεταξύ άλλων τις βασικές αρχές του επενδυτικού... blitzkrieg, αναγκαία συνθήκη για την εκπλήρωση ενός εκ των τριών εμβληματικών προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, ήτοι αυτόν της δημιουργίας νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Το... πρωθυπουργικό σπριντ των πρώτων έξι μηνών κέρδισε, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, το πρώτο μεγάλο στοίχημα: η χώρα μας ανακτά σταδιακά, πλην όμως με σταθερούς ρυθμούς, τη χαμένη στη 10ετή... μαύρη τρύπα της οικονομικής κρίσης διεθνή της αξιοπιστία. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραπέμπουν στη ραγδαία μείωση των επιτοκίων δανεισμού, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, στο «ξεπάγωμα» εμβληματικών έργων από το Ελληνικό και τον Πειραιά μέχρι τις Σκουριές και την υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση επενδύσεων. «Εμείς δεν λέμε λόγια. Από τους πρώτους μήνες δείξαμε τι θέλουμε να κάνουμε και το κάνουμε», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλητές του εκτός Ελλάδας, επιμένοντας πως «η Ελλάδα θα είναι η επενδυτική έκπληξη της Ευρωζώνης και είναι ευκαιρία να επενδύσετε τώρα στη χώρα».
Τα ισχυρά όπλα της κυβέρνησης
Οι πυκνές όσο και εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις της «γαλάζιας» διακυβέρνησης στον πρώτο αυτόν κύκλο δεν είναι το μόνο όπλο στη φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη. Εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη, ήταν η συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: «Η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα και αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Δεν έχουμε εκλογές έως το 2023» υπενθυμίζει στους εταίρους μας ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα μας πληροί πλέον τις βασικές προϋποθέσεις ενός φιλοεπενδυτικού προορισμού.
Στο φόντο της έγκρισης του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος αίρει αγκυλώσεις δεκαετιών, ενισχύει την κινητροδοσία και θωρακίζει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υπόσχονται για το νέο έτος 100.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς εκτιμάται πως θα αθροιστούν στο εθνικό εισόδημα 7,3 δισ. ευρώ, απόρροια της αύξησης των επενδύσεων. Μάλιστα, μέσα σε λίγες εβδομάδες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έχει ήδη εγκρίνει 10 επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν σχεδόν 8.000 θέσεις εργασίας.
Μεταξύ αυτών, η στρατηγική επένδυση «Elounda Hills», η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Συνεταιριστική Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και τη Royal Sugar κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, η ανάπλαση του παλαιού και εν μέρει διατηρητέου βιομηχανικού κέντρου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην οδό Πειραιώς, την κατασκευή και λειτουργία συστάδας 13 φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κεντρική Ελλάδα συνολικής ισχύος 284 ΜW, τα εγκαίνια των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, υπό τη νέα διεύθυνση του Ομίλου ONEX, οι επενδύσεις Costa Nopia και Cape Tholos, καθώς και η δημιουργία εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη Μεταμόρφωση Αττικής.
Οι προαναφερθείσες επενδύσεις αλλά και ο προγραμματισμός των επομένων «χτυπημάτων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι προϊόν, όπως διαβεβαιώνουν στενοί του συνεργάτες, μιας πολύ προσεκτικής προπαρασκευής, η οποία τέθηκε στην πραγματικότητα σε εφαρμογή πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου.
Το ζήτημα των επενδύσεων τίθεται σχεδόν μονότονα και μετ’ επιτάσεως στο διεθνές roadshow του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχής γενομένης από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και επισκέφθηκε το Βερολίνο. Κατά τις επαφές του με τη γερμανική ηγεσία, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ιδίως στη λεγόμενη πράσινη ατζέντα, και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την προώθηση σχεδίων στη διαχείριση του περιβάλλοντος και της πράσινης ενέργειας.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr