Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Στον Λευκό Οίκο για να αναχαιτίσει τον Ερντογάν
Κοµβικής σηµασίας για την αντιµετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας το τετ α τετ µε τον Ντόναλντ Τραµπ στην Ουάσιγκτον🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην κρισιμότερη καµπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία 20ετία η πρόσκληση του Αµερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραµπ στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, 6 µήνες µετά την εκλογική νίκη, µόνο τυπική δεν θα µπορούσε να χαρακτηριστεί. Τουναντίον, η συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο το µεσηµέρι της Τρίτης, 7 Ιανουαρίου (ώρα ΗΠΑ), η δεύτερη επαφή τους µετά το Λονδίνο στις αρχές ∆εκεµβρίου αποτελεί από µόνη της µια σηµαντική ψήφο εµπιστοσύνης στον σταθεροποιητικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραµατίσει η χώρα µας στην ταραγµένη τους τελευταίους µήνες περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατ’ ουσίαν ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποσπάσει µια όσο το δυνατόν πιο καθαρή επιδοκιµασία του ρόλου που διαδραµατίζει η χώρα µας στην περιοχή αλλά και των κινδύνων που πηγάζουν από τον τουρκικό επεκτατισµό. Εναντι της τουρκικής επιθετικότητας, κορύφωση της οποίας υπήρξαν το τουρκο-λιβυκό µνηµόνιο και η απόπειρα καθορισµού των µεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, σχηµατοποιείται σταδιακά µια εντυπωσιακή, όπως τονίζουν ελληνικές διπλωµατικές πηγές, αντισυσπείρωση κρατών της περιοχής, συνεπικουρούµενων από τους µεγάλους «παίκτες» παγκοσµίως, µε συνδετικό κρίκο τη διογκούµενη ανησυχία για τις πρωτοβουλίες της Αγκυρας και την επίδραση που αυτές έχουν στην ισορροπία ισχύος στο υποσύστηµα της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, που χαρακτήρισαν προκλητικό το τουρκο-λιβυκό µνηµόνιο, αλλά και η επίσπευση της δροµολόγησης ενεργειακών projects που ενδιαφέρουν άµεσα την Ουάσιγκτον, όπως o EastMed και ο πλωτός τερµατικός σταθµός υγροποιηµένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, προλειαίνουν το έδαφος για ακόµη στενότερη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδος, ικανή από µόνη της να αναβαθµίσει το γεωπολιτικό εκτόπισµα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου να θωρακίσει τα εθνικά συµφέροντα έναντι έξωθεν επιβουλής.
Με ενδιαφέρον αναµένεται, εξάλλου, το νέο κεφάλαιο στη διµερή αµυντική συνεργασία που εκτιµάται πως θα εξισορροπήσει έτι περαιτέρω το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο. Για τον κ. Μητσοτάκη η µεταλαµπάδευση τεχνογνωσίας αλλά και των βέλτιστων πρακτικών της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού όσο και η διασύνδεση των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων των δύο χώρων µέσω νέων προγραµµάτων που εισάγει το υπουργείο Παιδείας συνιστούν ξεκάθαρη προτεραιότητα. Η παρουσία, άλλωστε, τεσσάρων υπουργών στην αµερικανική πρωτεύουσα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου ∆ένδια, του υπουργού Αµυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραµέως οριοθετεί τρόπον τινά το εύρος των συνοµιλιών των δύο πλευρών. ∆ίπλα στον πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η απερχόµενη επικεφαλής του διπλωµατικού του γραφείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο στενός του σύµβουλος, Θανάσης Μπακόλας, που είχε ενεργό ρόλο στον καταρτισµό του πρωθυπουργικού προγράµµατος στην Ουάσιγκτον, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Αργύρης Παπαστάθης.
Αφετηρία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι το Tarpon Springs στη Φλόριντα, όπου στις 6 Ιανουαρίου θα παραστεί στον Αγιασµό των Υδάτων και αναµένεται να µιλήσει στην εκεί εύρωστη ελληνική παροικία. Την εποµένη και πριν από το κρίσιµο ραντεβού στον Λευκό Οίκο αναµένεται να µιλήσει για τα εθνικά θέµατα, το στρατηγικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και την προοπτική της ελληνικής οικονοµίας, προσκεκληµένος του Atlantic Council, ενός εκ των πλέον επιδραστικών think tanks στην Ουάσιγκτον.
Ακολούθως αναµένεται να έχει τετ α τετ µε τη γενική διευθύντρια του ∆ΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Την εποµένη, στις 8 Ιανουαρίου, αναµένεται να έχει σηµαντικές επαφές µε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και τη διακοµµατική ηγεσία του Σώµατος, την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, µεταξύ άλλων και µε τον φιλελληνικών αισθηµάτων γερουσιαστή των ∆ηµοκρατικών, Ρόµπερτ Μενέντεζ. Επιπλέον, πρόκειται να διερευνήσει το περιθώριο σύναψης νέων οικονοµικών συµφωνιών σε συνάντηση που θα έχει µε Αµερικανούς επενδυτές. Προς τιµήν του οµογενειακές οργανώσεις θα παραθέσουν γεύµα, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και µε τους συµπροέδρους του Hellenic Caucus και του Congressional Hellenic Israeli Caucus (CHIA). Το πρωθυπουργικό πρόγραµµα ολοκληρώνεται µε τη δεξίωση που θα παραθέσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αµερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ, παρουσία περίπου 300 εκπροσώπων της πολιτικής και της οικονοµικής ελίτ των ΗΠΑ.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr