Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Το κεκτημένο της Ουάσινγκτον - Γιατί οι ΗΠΑ ποντάρουν στην Ελλάδα
Το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη δεν είναι άλλο, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, από την…ολική επαναφορά της Ελλάδος ως οιονεί ηγέτιδας δύναμης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην Βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Υψηλής ουσίας, αλλά και συμβολισμού ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η τριήμερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου το δίχως άλλο δέσποσε η συνάντηση του στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Η υποδοχή, που του επεφύλαξε τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και οι λοιποί…θύλακες του βαθέος κατεστημένου της Αμερικανικής διακυβέρνησης, όπως το Κογκρέσο και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αρμόζει στον ηγέτη μίας ανερχόμενης δύναμης, όπως παρατηρεί μέλος της Ελληνικής αποστολής με βαθιά γνώση των διεργασίων του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος.
«Η Ελλάδα επέστρεψε» διεμήνυσε με αναπτερωμένο το ηθικό ενώπιον ακροατηρίου ομογενών στο ιστορικό Willard Intercontinental Hotel ο πρωθυπουργός, έχοντας υπ όψιν τις προσλαμβάνουσες τόσο από την επαφή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με σημαίνοντα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη δεν είναι άλλο, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, από την…ολική επαναφορά της Ελλάδος ως οιονεί ηγέτιδας δύναμης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην Βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ και γιατί ποντάρουν στην Ελλάδα
Η κοινή προσέγγιση των βασικότερων στρατηγικού χαρακτήρα σύγχρονων προκλήσεων ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον, που επέδειξαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας και η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την ελληνική οπτική για τις σοβαρές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κατά βάση προς την Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον κατατάσσει την χώρα μας στην πλευρά εκείνων των «παικτών», που μέσω των πρωτοβουλιών και της εν γένει συμπεριφοράς τους εργάζονται για την διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, οι σαφείς και μετρημένες, όπως χαρακτηρίζονται, τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο αναφορικά με τις εθνικές κόκκινες γραμμές έναντι της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο, Κύπρο και Λιβύη συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να κατανοήσει πλήρως η ελληνική πλευρά τι διακυβεύεται τούτη την ώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και ποιους σοβαρούς κινδύνους υποκρύπτουν οι επιπόλαιοι τουρκικοί χειρισμοί. Όλες, εξάλλου, οι βαθμίδες της Αμερικανικής διακυβέρνησης ομονοούν πλέον πως το κενό ασφάλειας, που αφήνει η νευρική στάση της Άγκυρας, ιδίως στη Λιβύη, είναι πολύ πιθανό να καλύψει η φερέγγυα και μετριοπαθής συμπεριφορά της Αθήνας, όπως επισημαίνει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Το παραπάνω εξηγεί τόσο την ομπρέλα, που προσέφεραν οι ΗΠΑ στον αγωγό φυσικού αερίου μέσω του East Med Act όσο και την άμεση ανταπόκριση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεορσκαφών 5ης γενιάς F35 το συντομότερο δυνατόν και στο μέτρο, που δεν θα διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία.
Σύσφιξη οικονομικής συνεργασίας
Και εάν σε στρατηγικό επίπεδο, ο χρυσός αμερικανικός κανόνας των ίσων αποστάσεων έχει κατά τι εγκαταλειφθεί υπέρ της Ελλάδος στο φόντο τουρκικών ενεργειών, που θέτουν εν κινδύνω διαχρονικά Αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, στην Οικονομία το ελληνικό success story έχει εντυπωσιάσει τους Αμερικάνους, που εννοούν να ενισχύσουν την οικονομική και εμπορική παρουσία τους στην χώρα μας. Ενώπιον ηγετικών παραγόντων του Κογκρέσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε διεξοδικώς τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του προκειμένου να διαμορφώσει ένα φιλο – επιχειρηματικό περιβάλλον, προσκαλώντας τις Αμερικανικές επιχειρήσεις να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στις επενδυτικές ευκαιρίες, που παρουσιάζει η χώρα μας.
Λίγο αργότερα, και με όπλο τις μειώσεις φόρων, τις απλοποιήσεις στις αδειοδοτήσεις, αλλά και το τολμηρό όσο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ Μητσοτάκης προσκάλεσε τους CEO ( Chief Executive Officers ) 22 εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως, όπως κατά πληροφορίες η Exxon mobil, η Blackstone, η Blackrock, η Interenergy, η Goldman sachs και άλλες να αγκαλιάσουν τα ιδιαιτέρως δελεαστικά επενδυτικά projects, που διαμορφώνονται στην χώρα μας. Ζωηρό ενδιαφέρον επεδείχθη κατά πληροφορίες για συμμετοχή στην επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και σε άλλες μορφές real estate, όπως η αγορά ξενοδοχειακών μονάδων, για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Ηγουμενίτσας, για τον τομέα Ενέργειας με πρώτο σταθμό ΔΕΠΑ, αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr