Βαρβιτσιώτης: Στόχος της Ελλάδας να υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο, έχει καταφέρει να διεθνοποιήσει τις σχέσεις της και να διατηρήσει τις επαφές της με όλους τους εμπλεκόμενους στο λιβυκό ζήτημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ως μία ακόμα ευκαιρία να επιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας - Κύπρου και να χαραχθεί από κοινού στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη, μιλώντας στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο Πρώτο".
Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ιδιαιτέρως την αποτελεσματικότητα των πολλών και ενεργών τριμερών σχημάτων, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ, που αποκτά ιδιαίτερο στρατηγικό, γεωπολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα. Δήλωσε δε ότι όσοι επικρίνουν τις πρωτοβουλίες αυτές ως ανεπαρκείς «ίσως να περιμένουν θαύματα».
Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, τόνισε ότι διαχρονικός στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα, καθώς και τη σημασία τού να προσέρχεται η χώρα στον διάλογο αυτό, φέροντας μαζί της συμμαχίες και πρωτοβουλίες (όπως ο αγωγός East Med). «Είναι κάτι το οποίο σίγουρα σε καθιστά ισχυρότερο στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης συγκυρίας, στην οποία ζούμε», υπογράμμισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «προχωράμε στις συζητήσεις και με την αιγυπτιακή και με την ιταλική πλευρά», ενώ μετά τη χάραξη επιμέρους ζωνών με τις τρίτες χώρες, θα ακολουθήσει η κήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου ως επιβεβαίωση της εξαιρετικά καλής σχέσης των δύο κρατών.
Όσον αφορά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την αλληλεγγύη που έχει δείξει η Ένωση στην Ελλάδα, καταδικάζοντας σε όλους τους τόνους το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Χαρακτήρισε δε ως εξαιρετικά σημαντικό το να μην αναγνωρίζεται το μνημόνιο από τις χώρες της ΕΕ, γιατί δεν παράγει αποτελέσματα και δεν δημιουργεί υποχρεώσεις προς τρίτες χώρες.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο, έχει καταφέρει να διεθνοποιήσει τις σχέσεις της και να διατηρήσει τις επαφές της με όλους τους εμπλεκόμενους στο λιβυκό ζήτημα. Όπως δήλωσε, είναι ύψιστης προτεραιότητας να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι το μόνο που προκαλεί η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Λιβύη είναι γεωπολιτικά προβλήματα και προβλήματα σχετιζόμενα με τις μεταναστευτικές ροές.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr