Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Χαφτάρ - Σε εξέλιξη η συνάντηση με Δένδια
Το διπλωματικό παρασκήνιο και η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για βέτο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο υπουργείο Εξωτερικών συναντώνται αυτή την ώρα ο Χαλίφα Χαφτάρ με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια. Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ διανυκτέρευσε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, στο οποίο είχε ιδιωτική συνάντηση με τον κ. Δένδια.
Πριν κλείσουν οι κάμερες κι αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για να συζητήσουν οι δυο άνδρες κατ' ιδίαν, ο Νίκος Δένδιας δώρισε στον Λίβυο στρατάρχη ένα βιβλίο, με τον μεταφραστή του να του εξηγεί περί τίνος πρόκειται.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του LNA θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν πρόκειται για επίσημο ηγέτη κράτους.
Προειδοποίηση για βέτο από Μητσοτάκη
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι κακώς δεν προσκληθήκαμε και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Είπε, επίσης, ότι επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Κομισιόν, για να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι παράνομο και απαράδεκτο και τόνισε: «Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα ασκήσουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του erthnos.gr, Μαρία Ψαρά, η απόφαση που θα προκύψει στο Βερολίνο θα πάει στις Βρυξέλλες για ενημέρωση και έγκριση. Εκεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, αν φυσικά υπάρξει κάτι να ψηφιστεί από τους υπουργούς.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg «η ΕΕ είναι τρομοκρατημένη από ένα άλλο κύμα μεταναστών και παρόλο που αυτό καθορίζει την πολιτική της για Τουρκία και Λιβύη, η ΕΕ ίσως χρειαστεί να μεγαλώσει τον κατάλογο ανησυχιών της. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει τις εργασίες εξερεύνησης, ενδεχομένως σε ύδατα που η Ελλάδα ισχυρίζεται ως δικά της, σύμφωνα με τους νόμους των Ηνωμένων Εθνών. Για την Αθήνα, αυτό θα περάσει την (κόκκινη) γραμμή και μια ακόμη δήλωση στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ή μια διπλωματική διαμαρτυρία δεν μπορεί να το αντιστρέψει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να μείνει με ελάχιστες επιλογές προκειμένου να παρεμποδίσει τις τουρκικές γεωτρήσεις, αλλιώς θα ρισκάρει μια πολιτική αυτοκτονία. Και τότε τι; Εκείνοι που θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996 γνωρίζουν ότι τα κακά πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα από το σχεδιασμό. Φτάνει μόνο ένας λάθος υπολογισμός ή μια υπέρβαση καθήκοντος για να οδηγήσει σε καταστροφή»
Στρατηγική σύμπλευση Αθήνας - Καΐρου
Λίγες ώρες νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Σάμεχ Σούκρι και Νίκος Δένδιας, είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, εν όψει της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής 19 Ιανουαρίου.
Οπως αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή ιδιαίτερα την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη. Μάλιστα, οι κ.κ. Δένδιας και Σούκρι προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.
Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου και να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί επιτυχής.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr