Μηταράκης: Το 75% του πληθυσμού στα νησιά είναι από το Αφγανιστάν
Όσοι Αφγανοί μετανάστες μεταφερθούν στην ενδοχώρα, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να τους επιστρέψει στην Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την εκρηκτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, την άμεση χρηματοδότηση νέων υποδομών και συνδρομή της ΕΕ στις επιστροφές –κυρίως στο Αφγανιστάν- ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης από την αρμόδια Επίτροπο για Μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον.
«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, περιγράψαμε την κατάσταση στα ελληνικά νησιά από τη μεταναστευτική κρίση, τα 5 νησιά του Αιγαίου που αυτήν την στιγμή σηκώνουν στους ώμους τους όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη για το 2019», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο Έλληνας Υπουργός. «Ζητήσαμε την αλληλεγγύη και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποσυμφόρηση των νησιών και στη χρηματοδότηση των απαραίτητων δομών που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε την κρίση για να περιοριστούν τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός εξήγησε στην Επίτροπο ότι το 75% του πληθυσμού στα νησιά είναι από το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα δεσμεύεται από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να επιστρέφει κυρίως μέσω Τουρκίας τους μετανάστες, έχοντας μάλιστα γεωγραφικό περιορισμό: όσοι Αφγανοί μετανάστες μεταφερθούν στην ενδοχώρα, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να τους επιστρέψει στην Τουρκία.
Μια κοινή ανακοίνωση της ΕΕ με το Αφγανιστάν προβλέπει απευθείας επιστροφές και αυτό επιθυμεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα.
«Συζητήσαμε και μετά την επιστολή που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος με τις ελληνικές προτάσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, την ανάγκη να υπάρχει μια συμφωνία στην Ευρώπη για το άσυλο, που θα στηρίζεται στη λογική της εθνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, να μοιραστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ ισόποσα το βάρος και αναλογικά το βάρος που προκύπτει από την μεταναστευτική κρίση. Μας αφορά όλους, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, χρειάζεται να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, δεν μπορεί η Ελλάδα και ειδικά τα πέντε νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος», τόνισε ο Υπουργός Μηταράκης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συζήτηση με την Επίτροπο τέθηκε και το ζήτημα τον «πολυλειτουργικών κέντρων», όπως ονομάζονται πλέον τα κλειστά κέντρα. Παρόλο που οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν των πρώτων 25 ημερών, υπάρχουν κάποιοι μετανάστες που παραβιάζουν τον ελληνικό νόμο και η κράτησή τους προβλέπεται. Η Ελλάδα ελπίζει ότι οι διαδικασίες θα είναι πολύ σύντομες και έτσι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Επίτροπος παρέπεμψε στους ειδικούς της Κομισιόν για το θέμα.
Η ευρωπαϊκή πρόταση για το σύμφωνο μετανάστευσης αναμένεται το νωρίτερο το Μάρτιο.
Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο - Το «ναι μεν αλλά» του Νετανιάχου
Στα «λευκά» πολλές περιοχές το Σαββατοκύριακο: Πού θα χιονίσει - Ο χάρτης
Γυναίκα στη Βόρεια Μακεδονία γέννησε σε ηλικία 61 ετών - Είχε κάνει 10 εξωσωματικές
Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Φώτη Ιωαννίδη για συμβόλαιο μέχρι το 2028
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr