Πλωτά φράγματα: Προσομοίωση κοντά στην Αττική ετοιμάζει η κυβέρνηση
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η προσομοίωση θα γίνει κοντά στην θάλασσα κοντά στην Αττική🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ετοιμη να τοποθετήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο είναι η ελληνική κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει δοκιμαστικά, καθώς ακόμα και οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν ότι θα γίνουν δομικές για να αποδειχθεί αν το μέτρο είναι αποτελεσματικό. Πάντως, μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία προσομοίωση των πλωτών φραγμάτων για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η προσομοίωση θα γίνει κοντά στην θάλασσα κοντά στην Αττική για να διαπιστωθεί εάν έχει αποτέλεσμα, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια ο συνολικός σχεδιασμός για θαλάσσια φράγματα στο Αιγαίο
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει όντως να ενισχύσει τα σύνορα της χώρας με πλωτό φράγμα. Όπως σημείωσε, θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία, καθώς είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σε όλο το Αιγαίο. Η συγκεκριμένη ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, εξετάζεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνόρων μας.
Οι αναφορές στον ξένο Τύπο
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το φράγμα θα εγκαταστήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Το πλωτό φράγμα θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από αυτό.
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στο λαό της μια πιο σκληρή γραμμή στην μεταναστευτική κρίση προτού αναλάβει την εξουσία πριν από περίπου έξι μήνες και τώρα αρχίζει να την εφαρμόζει. Οι απελάσεις στην Τουρκία πρέπει να επιταχυνθούν», όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
Για το γερμανικό δίκτυο «n-tv», οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις και τώρα το ελληνικό υπουργείο Άμυνας λαμβάνει δραστικά μέτρα: Ένα «σύστημα πλωτής προστασίας» προκειμένου να αποτρέψει τους νέους μετανάστες να διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο. Αυτά φέρεται να είναι σαν φράγμα ή δίχτυα, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας. «Το σύστημα πλωτής προστασίας πρέπει να προεξέχουν μισό μέτρο από το νερό και να είναι εξοπλισμένα με φώτα που αναβοσβήνουν. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.
«Πέρυσι, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα, αυτά οι καταυλισμοί έχουν χωρητικότητα μόνο για περίπου 6.200 άτομα».
«H Eλλάδα θα τοποθετήσει μεταξύ των νησιών του Αιγίου και των τουρκικών ακτών πλωτό φράγμα για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: «Η ελληνική ακτοπλοΐα παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων τη γάτα και το ποντίκι. Οι διακινητές μεταφέρουν με βάρκες αιτούντες άσυλο από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος. Με τον εμφύλιο να αναζωπυρώνεται στη Συρία, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά με βάρκες».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr