Γρίφος η στάση Σαμαρά για το ποδόσφαιρο - Τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού
Μέγαρο Μαξίμου και το επιτελείο Σαμαρά δεν λένε κουβέντα για το αμήχανο δίωρο της περασμένης Τετάρτης, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με το «κύμα» της υψηλής κυβερνητικής δημοφιλίας και των εμπροσθοβαρών διαδοχικών παρεμβάσεων με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να σβήσει τις φωτιές που άναψε στο «γαλάζιο» σκηνικό και η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την πρόσφατη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το ποδόσφαιρο.
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού αποφεύγουν συνειδητά στην παρούσα φάση το στροβίλισμα γύρω από το αμήχανο δίωρο της περασμένης Τετάρτης, το οποίο ξεκίνησε με την απουσία Σαμαρά και συνδέθηκε με διαρροές και φήμες και εκτιμήσεις σχετικά με τους λόγους που την προκάλεσαν ή την κατέστησαν ηχηρή.
Και οι δύο πλευρές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το θέμα λήξαν – με τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να επισημαίνουν ότι η σχέση ενός πρωθυπουργού και προέδρου με τους προκατόχους του είναι αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Η αλήθεια είναι ότι για τουλάχιστον δύο ώρες μετά την ψηφοφορία η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα παρέμενε αιφνιδιασμένη από τις διαφορετικές πολιτικές ερμηνείες που ακούγονταν πίσω από κλειστές πόρτες και στους διαδρόμους της βουλής. Το γεγονός, δε, ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε στείλει σήμα κομματικής πειθαρχίας πριν από την ψηφοφορία σε συνδυασμό με την απουσία Σαμαρά φούντωσαν τα σενάρια και τις συζητήσεις περί... παρεξηγήσεων και εξηγήσεων.
Το μήνυμα
Η φράση, επίσης, συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί» κάθε άλλο παρά έσβησε τα σενάρια για την τακτική του Μεσσήνιου πολιτικού το τελευταίο διάστημα. Κυβερνητικό στέλεχος, αν και δεν προσπερνά το μήνυμα της εν λόγω φράσης, υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερης σημασίας η «ανάγνωση» της γενικότερης στάσης του κ. Σαμαρά στη νέα πολιτική περίοδο. Μέσα στον Ιανουάριο, «γαλάζια» και μη στελέχη κατέγραψαν τρία «χτυπήματα» από τον πρώην πρωθυπουργό
Το πρώτο ήταν κατά την προεδρική εκλογή, από την οποία απουσίαζε, έχοντας όμως ενημερώσει για το «προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ» με την οικογένειά του εκείνες τις μέρες. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς στη συγκεκριμένη περίπτωση φρόντισε να ακολουθήσει τους τύπους και τους κανόνες, καθώς είχε ζητήσει άδεια από τη Βουλή και ενημέρωσε με επιστολή του για την πρόθεσή του να ψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η απουσία του, αν και απολύτως δικαιολογημένη για το Μέγαρο Μαξίμου, δημιούργησε αίσθηση και ερωτήματα εντός και εκτός των κυβερνητικών τειχών.
Το δεύτερο ηχηρό «αποτύπωμα» ήρθε με τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», στην οποία δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ελληνοτουρκικά, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του θέσεις. Και το τρίτο συνδέθηκε με την απουσία του για «προσωπικούς λόγους» από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Εκείνη την ημέρα, λέγεται ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού καθώς και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αναζητούσαν επί δύο ώρες τον κ. Σαμαρά προκειμένου να ενημερωθούν και να χειριστούν επικοινωνιακά τα απόνερα της απουσίας του. Τελικώς, με τον πρώην πρωθυπουργό επικοινώνησε και ο Σταύρος Καλαφάτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, δήλωσε την επομένη ότι δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει θέμα. Ακόμη και αν στελέχη κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν περισσότερες λεπτομέρειες για την απουσία του κ. Σαμαρά από την κρίσιμη ψηφοφορία, δύσκολα, όπως λέει έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν τη σημειολογία και τα προμηνύματα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προεκλογική περίοδο έδειχνε αποφασισμένος να ακολουθήσει και να υποστηρίξει σθεναρά τις θέσεις του και ταυτόχρονα να διεισδύσει στο κεντρώο ακροατήριο – κάτι που συνεχίζει να κάνει και μετεκλογικά από το Μέγαρο Μαξίμου με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή επιλογές.
Για τις Πρέσπες
Οι «σαμαρικοί» δείχνουν ενόχληση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς υπενθυμίζει τις θέσεις του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος -τονίζουν χαρακτηριστικά πολλοί βουλευτές- που χαράσσει πολιτική και παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις.
Οι βουλευτές αυτοί θυμίζουν με νόημα ότι στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο Μητσοτάκη ορίστηκαν πολλοί πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Νότης Μηταράκης και άλλοι. Και προσθέτουν: «Δεν γίνεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση κερδίζει μάχες και σημειώνει νίκες στην οικονομία και σε όλα τα καθοριστικά πεδία, να δίνονται αφορμές που αξιοποιούν στη συνέχεια οι κομματικοί μας αντίπαλοι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δώσει έμφαση στους «γρίφους» ή στα ερωτήματα, που όμως μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στελεχών του στα πηγαδάκια της Βουλής τα τελευταία 24ωρα. Κάποιοι μάλιστα «υποπτεύονται» ότι θα έχει εφεξής αρκετές ευκαιρίες για αναλυτική συζήτηση σχετικά με την κρίσιμη συγκυρία με τους βουλευτές του κόμματός του και φυσικά με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή.
Τι θα κάνει όμως από εδώ και στο εξής ο κ. Σαμαράς; Οι βασικοί συνομιλητές του παραπέμπουν στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, καθώς και στην πρόβλεψη ότι ο κ. Σαμαράς -ο οποίος είχε προγραμματίσει για αυτό το Σαββατοκύριακο επίσκεψη λόγω της γιορτής της Υπαπαντής στην Καλαμάτα- «θα κάνει ό,τι έκανε πάντα, δηλαδή θα υπηρετεί την πατρίδα χωρίς να αποκλίνει από τις θέσεις του»...
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr