Δένδιας: Μόνο για την υφαλοκρηπίδα στη Χάγη με την Τουρκία
«Να κλείσουμε τη σελίδα με το Oruc Reis» – «Δεν υπάρχει πιθανότητα η Μεσόγειος να γίνει τουρκική λίμνη, πράσινα άλογα η γαλάζια πατρίδα» – «Η κυβέρνηση της Τρίπολης μας εξαπάτησε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στο ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, στο περιστατικό με το Oruc Reis, το Μεταναστευτικό και τη Λιβύη αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ΘΕΜΑ 104,6.
«Πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς δίαυλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως για αυτό, αλλά αν αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηση το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στου Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι «ελπίζω πάντα μέσα μου επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή».
«Δεν είναι απλό να πας στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο της σημερινής ημέρας και να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε σε μια περιοχή και εποχή που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα».
«Οφείλω να μην κλείσω ποτέ τις πόρτες όμως η Τουρκία δεν κάνει πολλές φορές τη ζωή μας εύκολη» συμπλήρωσε.
«Να κλείσουμε τη σελίδα με το Oruc Reis»
Όσον αφορά το περιστατικό με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο κ. Δένδιας είπε στην ίδια συνέντευξη ότι «είναι καλό να κλείσουμε τη σελίδα αυτή». «Υπήρξε μια δυσαναλογία της ενασχόλησης της κοινής γνώμης με το συμβάν. Να μην δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρο. Χρειάζονται ψυχρές, μετρημένες αντιδράσεις ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ότι μπορεί να μας σύρει σε οτιδήποτε» πρόσθεσε.
«Κάνουμε μέτωπο λογικής, όχι μέτωπο κατά της Τουρκίας»
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θέλει τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς δεν επιδιώκουμε απομόνωση κανενός. Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που να βλέπουν την πραγματικότητα στην περιοχή όπως τη βλέπουμε εμείς. Θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής να έχουν πλήρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και ότι εμείς είμαστε από την πλευρά της λογικής. Αν το θέλει και τη Τουρκία ουδείς ευτυχέστερος υμών».
«Δεν κάνουμε μέτωπο κατά της Τουρκίας. Κάνουμε μέτωπο λογικής. Η εφαρμογή κανόνων δικαίου ευνοούν όλες τις κοινωνίες» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας απαντώντας πως «όχι» η Τουρκία δεν το αντιλαμβάνεται πάντα έτσι.
«Ακούω τις θεωρίες για γαλάζιες πατρίδες και πράσινα άλογα. Υπάρχει πιθανότητα η ανατολική Μεσόγειος να γίνει τουρκική λίμνη; ‘Οχι» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών.
«Όταν έχεις ως όπλο τη λογική ελπίζεις πάντοτε ότι η άλλη πλευρά θα το δει έτσι στο τέλος της ημέρας» πρόσθεσε.
Όπως παρατήρησε «δεν της αρνείται κανείς της Τουρκίας ότι είναι περιφερειακή δύναμη. Εάν ο σκοπός είναι ο σεβασμός και ο ρόλος της σε αυτό, υπάρχει (σ.σ. ο σεβασμός). Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι καλύτερος φίλος τους στην περιοχή; Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε σε όλες τις χώρες της περιοχής».
«Η κυβέρνηση της Τρίπολης μας εξαπάτησε»
Απαντώντας στην κριτική εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη ο κ. Δένδιας είπε «εάν δεν μπλέκεσαι σε τίποτα, κανείς δεν συνεργάζεται μαζί σου. Υπάρχουν τρεις αναγνωρισμένες αρχές στη Λιβύη. Η κυβέρνηση της Τρίπολης, το κοινοβούλιο και ο λυβικός στρατός. Εμείς μιλήσαμε και με τις τρεις πλευρές. Η κυβέρνηση της Τρίπολης μας εξαπάτησε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Δεν θα έπρεπε να μιλάμε με τον έναν από τους τρεις και μάλιστα αυτόν που είναι φιλικός προς εμάς;».
Το «θα φυλάξουμε τα σύνορα» έχει πιο αποτρεπτική ισχύ από το «σύνορα δεν υπάρχουν στη θάλασσα»
Ερωτηθείς για τη φύλαξη των συνόρων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον πλωτό φράχτη, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «ακόμα και ο απλός ισχυρισμός “θα φυλάξουμε τα σύνορα” έχει μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη από το “σύνορα δεν υπάρχουν στη θάλασσα”».
Όπως σημείωσε «το Μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικό θέμα. Η Τουρκία φιλοξενεί 4,5-5 εκατ. ανθρώπους. Έναντι αυτού η Ελλάδα και η ΕΕ αντιλαμβάνονται μια υποχρέωση βοήθειας προς την κοινωνία των ανθρώπων αυτών που ζει στην περιοχή. Από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα δικαίου. Δεν μπορεί να απειλεί ότι θα ανοίξει κάνουλες. αυτά δεν έχουν λογική».
Μιλώντας, τέλος, για τον άνθρωπο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «στη διαπροσωπική επαφή είναι συμπαθής άνθρωπος, έχει το ανοιχτόκαρδο του ανατολίτη Από την άλλη πολλές φορές εκφράζει σκέψεις που δεν είναι συμβατές με το πώς βλέπουμε εμείς την πραγματικότητα».
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr