Ευρώπη και ΗΠΑ παίρνουν θέση για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Τι μεταδίδουν οι απεσταλμένοι του OPEN TV από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ηνωμένες Πολιτείες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ευρώπη και ΗΠΑ στρέφουν τα βλέμματά τους στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα με πρωταγωνιστές τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα (από την πλευρά της Τουρκίας), θέλοντας να περάσουν στην Ελλάδα και εν συνεχεία να πάρουν το δρόμο για την Ευρώπη.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) έκανε γνωστό πως έλαβε χθες το βράδυ ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, συνεχίζει η ανακοίνωση. Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.
Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open TV στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά την Παρασκευή προσδιορίστηκε και το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, που λόγω κροατικής προεδρίας είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς τακτικό συμβούλιο την προηγούμενη μέρα.
Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Open TV στο Βερολίνο Παντελής Βαλασσόπουλος ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είπε πως απελευθερώθηκαν 2.000 θέσεις σε καταλύματα για να έρθουν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Νωρίτερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε πως η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη της Γερμανίας αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν την Τρίτη 3/3 στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα όλη την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή. Επειδή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση»
Αυτό είπε η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι αύριο θα ταξιδέψει με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι την Ελλάδα. «Θα επισκεφθούμε τον Πρωθυπουργό και μαζί θα συζητήσουμε την κατάσταση. Μετά, θα επισκεφθούμε την περιοχή της μεθορίου για να εκτιμήσουμε επιτόπου τι παραπάνω μπορεί να γίνει, πώς μπορεί να δοθεί περαιτέρω στήριξη», τόνισε.
Η ίδια είπε ότι χθες οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τον FRONTEΧ την ανάπτυξη των δυνάμεων της. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με τα άλλα κράτη μέλη για να προσφέρουμε συνοριοφύλακες και εξοπλισμό του FRONTEX για να τον φέρουν στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν εκεί τις ελληνικές αρχές», είπε.
«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά αυτό που βλέπουμε ότι τώρα συμβαίνει δεν μπορεί να είναι μια απάντηση ή μια λύση. Γι 'αυτό το λόγο καθιερώνουμε όλο και πιο εντατικό διάλογο με την Τουρκία μέσω όλων των διαφορετικών πολιτικών επιπέδων, πρώτα απ' όλα να βρούμε ένα κοινό έδαφος, ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία και να συζητήσουμε πού χρειάζεται υποστήριξη, γνωρίζοντας ότι έχουμε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι η σωστή βάση για την έναρξη του διαλόγου», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Τις επόμενες ημέρες ο Επίτροπος Κρίσεων Λέναρτσιτς θα μεταβεί στο Γκάζι-Αντέπ για να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για να στηριχθεί όλη η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται μεταξύ του Ιντίλμπ και των τουρκικών συνόρων σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από την πλευρά του Frontex και βεβαίως η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην ίδια την Ελλάδα... Βεβαίως ό, τι χρειάζεται ως ειδική βοήθεια είμαστε ανοιχτοί να απαντήσουμε και είμαστε σε στενή συνεργασία. Έχω έρθει σε επαφή όλες αυτές τις μέρες με πολλές τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να υποστηρίξει και να συντονίσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση», κατέληξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Η ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε γραπτή ανακοίνωση ύστερα από ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου. Το ερώτημα αφορούσε στην «απαράδεκτη απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να καλέσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να πάνε στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Επίσης στην ερώτηση αναφερόταν πως «λόγω της συμπεριφοράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν Ελλάδα και Τουρκία να οδηγηθούν σε πόλεμο».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους στα σύνορά της. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, «είναι πολύ σημαντικό ότι στις ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσημα το αναφαίρετο δικαίωμά της χώρας μας, να αποφασίζει για οτιδήποτε έχει σχέσει με τα όρια της κυριαρχίας της.
Παράλληλα είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρεται σε παρόμοιο δικαίωμα της Τουρκίας». Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου είπε ότι η ανακοίνωση είναι «Ποντιοπιλατική» ενώ καλεί Αθήνα και Άγκυρα να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων. Η ελληνική κυβέρνηση όντως σέβεται το διεθνές δίκαιο ενώ η Τουρκία ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο».
Ακόμη ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους υπενθύμισε ότι η αμερικανική θέση για τους μετανάστες είναι το «τείχος». Παράλληλα υπενθύμισε την «περίεργη» σχέση Τραμπ - Ερντογάν. Μάλιστα όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα με την Τουρκία.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr