Εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος προβλέπει: «Περιμένουμε την... εξόδιο ακολουθία του Ερντογάν»
Ένας από τους σημαντικότερους ανταποκριτές ξένου Τύπου στη σύγχρονη Τουρκία, ο Ρατζίπ Ντουράν, μιλά στο ethnos.gr για τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη, το προσφυγικό, αλλά και τον Ερντογάν για τον οποίο εκτιμά ότι δεν είναι το... μόνο πρόβλημα στην Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Δεν θα σταματήσει το παζάρι με τη Δύση και το παιχνίδι με τους πρόσφυγες ο Ερντογάν μέχρι να πάρει αυτό που θέλει από την Αμερική, την Μόσχα και την Ευρώπη, αλλά και να βρει νέους συμμάχους στην περιοχή μετά την ήττα στη Συρία εκτιμά μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Τουρκίας, ο καταδικασθείς σε φυλάκιση Τούρκος δημοσιογράφος Ρατζίπ Ντουράν. Μιλώντας στο ethnos.gr, ο ανταποκριτής μεταξύ άλλων της Γαλλικής εφημερίδας «Liberation», του BBC και του πρακτορείου ειδήσεων AFP., ο οποίος πέρασε επτάμισι μήνες στη φυλακή - εξαιτίας ενός άρθρου σχετικά με το PKK στην φιλοκουρδική εφημερίδα Ülkede Gündem- μοιράζει πλέον τη ζωή του μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια και υπογραμμίζει ότι ο Ερντογάν δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην Τουρκία. Μετά και την τελευταία του καταδικαστική απόφαση (φυλάκιση 1.5 χρόνο) λόγω των δημοσιογραφικών του δραστηριοτήτων από τα τουρκικά δικαστήρια έχει αποδεχτεί ότι ίσως μπορεί να μην ξαναγυρίσει στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το τέλος της ζωής του.
«Τα προηγούμενα δύο χρόνια ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλούσε την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες. Πλέον έχει γίνει αυτό μια πραγματικότητα. Ο Ερντογάν ηττήθηκε στη Συρία και χρειάζεται νέους συμμάχους στην περιοχή. Εκβιάζει και προσπαθεί να πάρει όσα περισσότερα μπορεί τόσο από την Αμερική και την Ευρώπη όσο και από την Μόσχα. Ένας από τους βασικούς λόγους που ο Ερντογάν στέλνει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι γιατί προσπαθεί να διασκεδάσει την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της Τουρκίας η οποία έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων που ζουν στην ενδοχώρα και διογκώνεται λόγω της οικονομικής ύφεσης. Στο πλευρό του έχει και την τουρκική αντιπολίτευση. Και θα επιμείνει μέχρι τέλους» εκτιμά ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, εξηγώντας τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο μία μόλις μέρα μετά το κρίσιμο ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Πούτιν στη Μόσχα.
Όπως εξηγεί ο Ρατζίπ Ντουράν η Τουρκία και η Ρωσία έχουν αναδειχθεί ως οι δυο κύριες δυνάμεις που καθορίζουν το μέλλον της Συρίας, μετά και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα. «Ωστόσο, ελλείψει ευρωπαϊκών δυνάμεων, η Άγκυρα αισθάνεται όλο και περισσότερο μόνη της, καθώς αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο κόστος στη Συρία. Η Τουρκία έχει χάσει πάνω από 50 στρατιώτες τους τελευταίους δύο μήνες στη Συρία γεγονός το οποίο έχει εξαγριώσει πολλούς Τούρκους. Και ο Ερντογάν προσπαθεί μέσω της προσφυγικής πίεσης στον Έβρο να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί στο Ιντλίμπ».
Από την Κωνσταντινούπολη μόνιμος κάτοικος… Θεσσαλονίκης
Το πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016 τον βρήκε στην Ελλάδα όπου παραθέριζε μαζί με την οικογένειά του. Έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ στην πατρίδα του... Έγινε μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και ερωτεύτηκε την πόλη ενώ παράλληλα εκκρεμούσε ακόμη ένα δικαστήριο σε βάρος του με ακόμη 57 συναδέλφους του με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε εκδήλωση εφημερίδας που προπαγάνδιζε την τρομοκρατία. «Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1,5 χρόνου. Συνεπώς δεν μπορώ να πάω αυτήν την στιγμή στην Τουρκία γιατί απευθείας θα με συλλάβουν και με οδηγήσουν πίσω από τα κάγκελα. Δεν νιώθω, όμως, ξένος στην πόλη. Μοιάζει πολύ με την Σμύρνη. Και η αλήθεια είναι ότι μετά το πραξικόπημα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ανεξάρτητα τη δουλειά σου ως δημοσιογράφος» είπε στο ethnos.gr o Ρατζίπ Ντουράν.
Πολλοί από τους συναδέλφους του τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν την δημοσιογραφία και μετακόμισαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν ή άλλαξαν επάγγελμα και έγιναν διαφημιστές, ή δουλεύουν σε εταιρίες δημοσίων σχέσεων και κάποιοι άλλοι φυλακίστηκαν. Τα τελευταία χρόνια έστησε μαζί με συναδέλφους από την γειτονική χώρα στη Γερμανία το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι ΑRTI TV και τον ιστότοπο ArtiGercek τα οποία απευθύνονται στο τουρκικό κοινό. «Πηγαινόερχομαι κάθε μήνα Γερμανία-Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους. Είμαστε κάτω από το γερμανικό νόμο. Αισθάνομαι ανεξάρτητος και ελεύθερος να αναμεταδώσω οτιδήποτε με εκφράζει και αφορά τον τουρκικό λαό».
Ο ίδιος έζησε τα προηγούμενα χρόνια και στο Παρίσι, στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ. Η Θεσσαλονίκη είναι όμως κάτι πολύ διαφορετικό γι αυτόν. «Ο κόσμος είναι ανοιχτός σε όλους τους ξένους και έξω καρδιά. Εξάλλου περισσότεροι από 60% του πληθυσμού έχουν κάποιες ρίζες στην Ανατολή και δείχνουν μεγάλη κατανόηση για μας που εκτοπιστήκαμε λόγω έλλειψης δημοκρατίας στη χώρα μας. Οι Έλληνες γνωρίζουν γιατί έχουν περάσει τουρκική κατοχή στην Κύπρο, εμφύλιο πόλεμο και χούντα» παρατήρησε ο κ. Ντουράν. Κάθε φορά που συστήνεται στη Θεσσαλονίκη εισπράττει ένα χαμόγελο αλλά και επιφωνήματα. Η γυναίκα του και ο γιος του πηγαίνουν στο σχολείο και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών ενώ ο ίδιος βρίσκει την γλώσσα λίγο… δύσκολη.
Χάνοντας την Κωνσταντινούπολη μπορεί να χάσει και την Τουρκία ο Ερντογάν
Η κουβέντα επιστρέφει και πάλι στον Ερντογάν και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του. «Όλοι περιμένουμε για την εξόδια ακολουθία στην Τουρκία. Νομίζω ότι μπορώ να πάω ακόμη και αύριο στην Τουρκία αλλά επίσης ξέρω ότι μπορεί να μην πάω μέχρι το τέλος της ζωής μου. Από την στιγμή που δεν εξαρτάται από μένα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πορεύομαι» είπε ο Τούρκος δημοσιογράφος. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εκλογές στην χώρα του τονίζει ότι στην Τουρκία δείχνει κάτι να αλλάζει. «Τα πράγματα αλλάζουν προς μια θετική κατεύθυνση. Ο Ερντογάν έχασε πάρα πολλές πόλεις στις τοπικές εκλογές. Η οικονομία δεν μπορεί να κυβερνηθεί αυτή την στιγμή και στην διπλωματική σκακιέρα υπάρχουν προβλήματα τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Μόσχα και τη Συρία. Προσπαθεί να διατηρήσει τις δυνάμεις με διαφορετικούς τρόπους αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποστήριζε τον Ερντογάν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν χαίρεται πλέον. Δεν είναι τόσο σημαντικό γι αυτόν ότι έχασε τις τοπικές εκλογές εκτός βέβαια από την Κωνσταντινούπολη. Αλλά είναι ένα σήμα ότι χάνοντας την Κωνσταντινούπολη μπορεί να χάσει και την Τουρκία.
Η επόμενη μέρα στην Τουρκία
Ούτε όμως και η σημερινή αντιπολίτευση δείχνει ότι έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την μετά Ερντογάν εποχή σύμφωνα με τον ίδιο. «Δυστυχώς παρά τις μικρές και μεγάλες νίκες της αντιπολίτευσης δεν υπάρχει ένα καλά οργανωμένο και λεπτομερές πολιτικό σχέδιο. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον γιατί κανείς δεν λαμβάνει υπόψιν τους Κούρδους και τους αριστερούς. Υπάρχουν κάποια σχέδια όπως η δημιουργία ενός νέου συντάγματος σχετικά με το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Τίποτα όμως δεν είναι ξεκάθαρο». Ο Ερντογάν, όμως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην Τουρκία, όπως υποστηρίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο η κοινωνία είναι στο -20. Η αποκατάσταση της τουρκικής δημοκρατίας θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία επειδή αυτό που πρέπει να κάνει η τουρκική κοινωνία είναι να διανύσει μια απόσταση από το -20 στο μηδέν και είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Πέρα από αυτό και ο στρατός είναι πολύ καλά οργανωμένος και υπό τον έλεγχο του Ερντογάν. Θα πάρει πάρα πολύ χρόνο. Δεν είναι μόνο οι πολιτικές κατευθύνσεις που έχουν αλλάξει αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία έχει αλλάξει σε μια πιο εθνικιστική και συντηρητική κατεύθυνση. Οι περισσότεροι δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όσο με την κοινωνική ατμόσφαιρα στην Τουρκία και ιδιαίτερα για το περιβάλλον που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr