Κόσμος|28.09.2024 14:50

Και επίσημα νεκρός ο Νασράλα - Το επιβεβαίωσε και η Χεζμπολάχ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Και επίσημα νεκρός είναι ο ηγέτης της ΧεζμπολάχΧασάν Νασράλα καθώς το επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η οργάνωση ενώ ορκίστηκε να συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του».

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η φιλοϊρανική οργάνωση. 

Με τη σειρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

«Ο Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο» ανακοίνωσε το Ισραήλ 

Ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε στο χτύπημα των IDF στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό την Παρασκευή, ανακοίνωσε νωρίτερα και ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως «δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο». 

Η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ χρησιμοποιώντας ακριβείς πληροφορίες από την πτέρυγα πληροφοριών και το αμυντικό σύστημα. Το αρχηγείο βρισκόταν υπόγεια, κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, αναφέρει η Jerusalem Post.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στην πλατφόρμα Telegram.

Στραμμένα στο Ιράν τα βλέμματα 

Πλέον, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο Ιράν. Με τη δολοφονία του Νασράλα, το Ισραήλ κλιμάκωσε κατακόρυφα την ένταση. Πρόκειται για ευθεία πρόκληση προς το Ιράν που υποστηρίζει την Χεζμπολάχ.

«Διαμελίζεται η Χεζμπολάχ»

Όπως αναφέρει το BBC, η Τεχεράνη κρατούσε αποστάσεις για τις εκατέρωθεν επιθέσεις Ισραήλ - Χεζμπολάχ, ωστόσο η Ισλαμική Δημοκρατία πλέον παρακολουθεί τον «διαμελισμό» του βασικού της συμμάχου στη Μέση Ανατολή και είναι πολύ πιθανό να μην συνεχίσει να παραμένει αμέτοχη.

Ο Νασράλα ηγείτο της Χεζμπολάχ από το 1992, διορίζοντας πιστούς διοικητές που βοήθησαν την οργάνωση να μετατραπεί από μια μικρή τοπική πολιτοφυλακή στην αναμφισβήτητα πιο ισχυρή μη κρατική δύναμη στον κόσμο.

Με τη βοήθεια του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Νασράλα επέβλεψε τη δημιουργία ενός τεράστιου οπλοστασίου πυραύλων, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται σήμερα υπόγεια.

Αλλά χωρίς αυτόν και πολλούς ανώτερους διοικητές που δολοφονήθηκαν πρόσφατα από το Ισραήλ, η οργάνωση θα υποστεί σοβαρή ζημιά, τόσο σε φήμη όσο και σε δυνατότητες.

Θα υπάρξουν εκκλήσεις για εκδίκηση και όλα τα μάτια θα είναι τώρα στραμμένα στο Ιράν για να δούμε πώς θα αντιδράσει.

Φυγαδεύτηκε ο Αλί Χαμενεΐ

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μάλιστα, πηγές δήλωσαν στο Reuters πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτό, προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα.

«Ξέρουμε πως να φτάσουμε σε όποιον απειλεί το Ισραήλ» 

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει με την εξάλειψη του Νασράλα.

«Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πώς θα τον φτάσουμε», σημείωσε ο στρατηγός Χαλεβί σε ανακοίνωσή του, με το μήνυμά του να έχει πολλές κατευθύνσεις.

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ - Φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση 

Στο τεταμένο αυτό κλίμα, το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για μια ευρύτερη σύγκρουση.

«Ελπίζουμε πως η δολοφονία του Νασράλα θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Είπε όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπλάχ.

«Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε.

Ο Σοσάνι πως δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες όσον αφορά την ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι τρέχουσες οδηγίες θέτουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

«Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο... Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Έφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο», είπε.

«Άρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», είπε.

Βηρυτόςειδήσεις τώραΙσραήλΛίβανοςΧεζμπολάχΙράν