Μποζκούρτ: Η ΜΙΤ έχει διεισδύσει σε καταυλισμούς προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με τον αυτο-εξόριστο δημοσιογράφο, παρακολουθεί πρόσφυγες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT έχει διεισδύσει σε καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσει γκιουλενιστές-επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν, αποκαλύπτει ο αυτο-εξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δημοσιεύοντας διαβαθμισμένα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.
O πολέμιος του Τούρκου προέδρου, με ισχυρές διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Nordic Monitor, διαβαθμισμένη έκθεση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2019, η οποία επιβεβαιώνει κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της τουρκικής ΜΙΤ στο έδαφος της Ελλάδας.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε από διάφορες τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες και κοινοποιήθηκε ως εσωτερικό έγγραφο σε διάφορους αρμόδιους οργανισμούς μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (EBYS).
Το επισυναπτόμενο απόσπασμα του μυστικού τουρκικού εγγράφου της διεύθυνσης πληροφοριών αφορά την κατασκοπεία προσφύγων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αν και οι παράνομες δραστηριότητες της MIT στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστές, το έγγραφο αποτελεί ένα σπάνιο αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο επιβεβαιώνει επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε ξένο έδαφος. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσει ονόματα, σχέδια και κρησφύγετα ατόμων που εκδιώχθηκαν από το καθεστώς του Ερντογάν και διέφυγαν στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε σχετικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται μια καταζητούμενη γυναίκα ονόματι Χιλάλ Μπιλίμ, η οποία κατηγορείται για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκουλέν κι διέφυγε στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
«Κατόπιν έρευνας των μυστικών υπηρεσιών, είναι μία από τις πολλές οπαδούς του Γκιουλέν, που έχουν ταυτοποιηθεί ότι έμεναν σε κέντρα προσφύγων [στην Ελλάδα]», αναφέρεται στο σημείωμα, τονίζοντας ότι αρκετά μέλη του κινήματος Γκιουλέν έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα, με κάποια να παραμένουν εκεί, έχοντας υποβάλει αίτηση ασύλου, και κάποια άλλα να έχουν μετακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία.
Η πληροφορία για τις επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε σε δικαστική υπόθεση που ερευνούσε ο εισαγγελέας της Άγκυρας Αντέμ Ακιντζί και αφορούσε σε ομάδα γκιουλενιστών που ζουν στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους κι ο Τούρκος δημοσιογράφος Χασάν Τζουτζούκ, ο οποίος έχει διαφύγει στη Δανία κι ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με απειλές για τη ζωή του, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δανίας (PET), που τον μετακίνησαν σε ασφαλές μέρος το 2017.
Η επιχείρηση της ΜΙΤ, που στόχο είχε τον εντοπισμό των γκιουλενιστών στην Ελλάδα, βρισκόταν σε ένα φύλλο εργασίας τύπου Excel με μια επεξηγηματική σημείωση, που επισυνάπτονταν δίπλα στο όνομα της Μπιλίμ. Σύμφωνα με το σημείωμα, το όνομά της αναφέρθηκε σε κατάθεση κατηγορούμενου για την απόπειρα πραξικοπήματος και έπειτα από αυτό ο εισαγγελέας Ακιντζί διέταξε την αστυνομία της Άγκυρας στις 20 Νοεμβρίου 2018 να ερευνήσει την Μπιλίμ και όλους όσοι αναφέρονται στην κατάθεση του υπόπτου.
Στις 7 Ιανουαρίου 2019, ο Ιμπραχίμ Μποζκούρτ, επικεφαλής του αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έστειλε την πλήρη έκθεση στο γραφείο του εισαγγελέα. Η έκθεση περιλάμβανε πληροφορίες που ελήφθησαν από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και από τη ΜΙΤ. Η Μπιλίμ περιγράφονταν ως δασκάλα που δίδασκε σε σχολείο του Γκιουλέν στην Τουρκία. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της από το 2ο Κακουργιοδικείο της περιφέρειας Ικονίου. Στο ίδιο διαβαθμισμένο έγγραφο συμπεριλαμβάνονταν και ο σύζυγός της, Τζεμάλ Μπιλίμ.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς των επικριτών και των αντιφρονούντων της κυβέρνησης Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των γκιουλενιστών, παραδέχεται ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, οι οποίοι, προκειμένου να ξεφύγουν από την οργή του Ερντογάν, διεισδύουν από τα χερσαία και από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία στην ελληνική επικράτεια.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, που ήδη επιχειρούν στο ελληνικό έδαφος, χρησιμοποιούν ακόμη και τις μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα κι έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας. Το διαβαθμισμένο έγγραφο καταδεικνύει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τους επικριτές του Ερντογάν ακόμη και εντός της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.
Το κίνημα Γκιουλέν, με επικεφαλής τον Τούρκο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και έδρα τις ΗΠΑ, επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση Ερντογάν για μια σειρά θεμάτων, από τη διαφθορά έως τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία και τη Λιβύη. Ο Ερντογάν, μετά ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε το 2013, και στο οποίο εμπλέκονταν ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του, χαρακτήρισε το κίνημα Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση», αν και δεν είχε διαπράξει ενέργειες που ενέχουν βία, και ξεκίνησε ένα μεγάλο «κυνηγητό» κατά των μελών της με φυλακίσεις και εκκαθαρίσεις δεκάδων χιλιάδων κυβερνητικών υπαλλήλων, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων τους και με κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, μέσων ενημέρωσης, νοσοκομείων και κάθε είδους ιδρύματος που σχετίζονταν με το κίνημα.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, συνολικά 96.719 εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί από τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατά την περίοδο 2016-2017 φυλάκισε περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς και απολύθηκαν αυθαίρετα 34.185 εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία και 5.719 ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών σε κρατικά πανεπιστήμια.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr