ΠΟΥ: Από νυχτερίδα ο κορονοϊός - Κράτη ζητούν έρευνα στο εργαστήριο της Γουχάν
Σαφείς απαντήσεις για την προέλευση του ιού ζητούν από το Πεκίνο ολοένα και περισσότερες χώρες. Ποια χώρα στέκεται στο πλευρό της Κίνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το πώς τελικά δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε ο φονικός ιός, φέρνοντας τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο αλλά και στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Η δυσκολία των επιστημόνων να αποδείξουν το πώς εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, έχει «ανάψει» τα αίματα μεταξύ των κρατών, με τις περισσότερες χώρες να στρέφονται κατά της Κίνας δείχνοντάς την ως κύρια υπαίτια για την περιπέτεια που ζει ολόκληρος ο πλανήτης.
Αν και η εκτίμηση ότι ο ιός εμφανίστηκε στη λαϊκή αγορά άγριων ζώων συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι… πέτρα του σκανδάλου είναι το εργαστήριο Institute of Virology το οποίο βρίσκεται κοντά στην συγκεκριμένη αγορά. Στο πλαίσιο αυτό αρκετά είναι τα επιστημονικά περιοδικά που αμφισβητούν την θεωρία ότι ο ιός μεταπήδησε στον άνθρωπο από την ψαραγορά. Έρευνα του περιοδικού The Lancet αναφέρει ότι οι 13 από τους 41 πρώτους ασθενείς δεν είχαν καμία σχέση με την ψαραγορά, ενώ ο πρώτος ασθενής θεωρείται πιθανό να μολύνθηκε τον Νοέμβριο του 2019.
Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πολλές επισκέψεις στο εν λόγω ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 τις αμερικανικές αρχές για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορονοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.
Μία πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση του κορονοϊού στη Γουχάν, όπως υποστηρίζει η Deutsche Welle, είναι η επιστημονική δραστηριότητα της καθηγήτριας ιολογίας Τσένγκ Λι, η οποία διεξάγει έρευνες σχετικές με ιούς νυχτερίδας στο Ινστιτούτο της Γουχάν.
Σύμφωνα με τη South China Morning Post στις 6 Φεβρουαρίου, η Τσένγκ Λι συγκέντρωνε περιττώματα νυχτερίδων από πολλές επαρχίες της Κίνας και δημιουργούσε αρχείο στη Γουχάν. Έτσι, στις αρχές του 2019 δημοσίευσε έρευνα για τους κορονοϊούς από νυχτερίδα, απ' όπου εντοπίστηκε και η αλληλουχία του γονιδίου του SARS-CoV-2.
Η επιστήμονας βρήκε στήριξη από τον Αμερικανό συνάδελφό της Πίτερ Ντάστσακ, πρόεδρο της ένωσης EcoHealth Alliance. Ο ίδιος δήλωσε στο National Public Radio ότι η θεωρία περί διαφυγής του ιού από εργαστήριο είναι μία ανοησία και ατυχής πολιτικοποίηση της πανδημίας. Μάλιστα, ο Ντάστσακ συνεργάζεται με την Λι και είχε τονίσει ότι στο εργαστήριο δεν φυλάσσονταν κορονοϊοί.
Πιθανότατα η πιο ισχυρή ανταγωνιστική θεωρία σε αυτήν της λαϊκής αγοράς έρχεται από τον δρ. Έντραϊτ του Πανεπιστημίου του Rutgers. «Είναι απολύτως σαφές ότι η αγορά δεν είχε καμία σχέση με την προέλευση του ιού και, αντιθέτως, ενεπλάκη μόνο στην ενίσχυση του ξεσπάσματος που ξεκίνησε αλλού στη Γουχάν σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», δήλωσε στο CNN.
Ο Έντραϊτ επίσης δεν είναι έτοιμος να αποκλείσει τη θεωρία των δύο κινέζων ερευνητών, ότι ο ιός μπορεί να έχει «διαρρεύσει» από ένα από τα δύο εργαστήρια κοντά στην αγορά της Γουχάν, αν και ένας από τους συγγραφείς δήλωσε στη «Wall Street Journal» ότι απέσυρε τη μελέτη του επειδή «δεν υποστηρίχθηκε από άμεσες αποδείξεις». Αν και ο Έντραϊτ λέει ότι δεν πιστεύει ότι η ακολουθία του γονιδιώματος του ιού παρουσιάζει «υπογραφές ανθρώπινης χειραγώγησης», θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να έχει μολυνθεί τυχαία ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο.
Ωστόσο, ένα από τα εργαστήρια που αναφέρθηκαν στο έγγραφο, το ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, εξέδωσε μια δήλωση στις 19 Φεβρουαρίου που απέρριψε έντονα οποιαδήποτε πρόταση ότι ο ιός προέρχεται από το εργαστήριό του.
ΗΠΑ: Η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες αν γνώριζε...
Τη διαλεύκανση των σκοτεινών σημείων εξάπλωσης του ιού διεθνώς ζητούν από την Κίνα ολοένα και περισσότερες χώρες. ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε και πάλι κατηγορίες σχετικά με την προέλευση του ιού, το Σάββατο, λέγοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν ήταν «εν γνώσει της υπεύθυνη» για την έξαρση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται κατά καιρούς στην πανδημία ως «κινεζικός ιός».
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο «Ασθενής Μηδέν» βρισκόταν σε μικρή ακτίνα από αυτό το εργαστήριο», δήλωσε ο Peter Navarro, σύμβουλος εμπορικών συναλλαγών του Ντόναλντ Τραμπ. Οι αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ-Κίνας οδήγησαν στον έλεγχο του εργαστηρίου στη Γουχάν, το οποίο μελετούσε κορονοϊούς που σχετίζονται με νυχτερίδες, όπως αυτός που προκαλεί την νόσο Covid-19.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ έστειλαν προειδοποιήσεις σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας στο εργαστήριο μετά από επισκέψεις πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post στις 14ης Απριλίου, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές.
Αυστραλία: Tα ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα
Μέτρα παίρνει και η Αυστραλία η οποία ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού. "Τα ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν.
Γαλλία: Υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της επιδημίας
Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί και τα οποία δεν γνωρίζουμε».
«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε. Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε λίγο νωρίτερα το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε «δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα».
Γερμανία: Ζητάει «σαφείς απαντήσεις» από την Κίνα
«Σαφείς απαντήσεις» από την Κίνα σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, αναμένει η Γερμανία και κάνει λόγο για «απόδοση ευθυνών», κυρίως σε ο,τι αφορά τις πληροφορίες για την πανδημία. «Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Ουχάν διορθώνονται και πάλι. Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε την Παρασκευή (17/04) στην BILD ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς από πού προήλθε ο ιός και με ποιον τρόπο». Πρόκειται για ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν, τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
ΠΟΥ: Ο κορονοϊός προήλθε από νυχτερίδα, δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, αντίθετα φαίνεται να προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να καθορίσει αν ο ιός SARS- CoV-2 προήλθε από ένα εργαστήριο στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.
«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από τα ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού. Είναι πιθανό, ενδεχόμενο ο ιός να προέρχεται από τα ζώα. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους, αλλά σίγουρα υπήρξε κάποιο ζώο ξενιστής» δήλωσε η Φαντέλα Σάιμπ εκπρόσωπος του ΠΟΥ σύμφωνα με το Reuters.
Στο πλευρό του Πεκίνου η Μόσχα
Στο μεταξύ η Μόσχα παρενέβη πριν λίγες μέρες, προς υπεράσπιση του Πεκίνου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας, ότι παραπληροφόρησε για τον νέο κορωνοϊό που πρωτοεμφανίστηκε εκεί, ήταν «αντιπαραγωγικές». «Η πολιτικοποίηση της πανδημίας και η "τοποθέτηση ταμπελών" δεν ωφελούν την διεθνή συνεργασία, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει ενωμένες να συνεργασθούν, μαζί να υπερασπίσουν το παγκόσμιο σύστημα ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σι Τζινπίνγκ όπως μετέδωσε η Κεντρική τηλεόραση της Κίνας.
Τι απαντά η Κίνα
Ανώτερος αξιωματούχος του εθνικού εργαστηρίου της Γουχάν αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στη διάδοση του νέου κορονοϊού, δίνοντας μια επίσημη απάντηση σε εικασίες μηνών για τον τρόπο που η μέχρι τώρα άγνωστη ασθένεια των ζώων έπληξε και ανθρώπους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γιουάν Ζιμίνγκ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας του Γουχάν, απαντά σε όσους ισχυρίζονται ότι ο ιός διέφυγε από το συγκεκριμένο εργαστήριο και προκάλεσε το ξέσπασμα στην πόλη της Κεντρικής Κίνας. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος ο ιός να προήλθε από το ινστιτούτο μας», δήλωσε ο Γιουάν σε συνέντευξή του το Σάββατο στο κρατικό China Global Television Network.
Ταυτόχρονα απέρριψε τις θεωρίες ότι ο «Ασθενής Μηδέν» του Covid-19, που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, είχε επαφή με το ινστιτούτο, τονίζοντας ότι κανένας από τους υπαλλήλους του δεν έχουν μολυνθεί. Κατηγόρησε μάλιστα τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Tom Cotton, και δημοσιογράφους της Washington Post ότι ήταν μεταξύ εκείνων που «οδήγησαν εσκεμμένα ανθρώπους» να σχηματίσουν αυτή την άποψη για εργαστήριο.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr