Κινέζοι ερευνητές: Τα πιο θανατηφόρα στελέχη «χτύπησαν» Ευρώπη και Νέα Υόρκη
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα πιο επιθετικά στελέχη του ιού δημιούργησαν 270 φορές περισσότερο ιικό φορτίο σε σύγκριση με τα πιο αδύναμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα μελέτησαν ασθενείς με κορονοϊό και βρήκαν 30 μεταλλάξεις και διαφορετικά στελέχη του ιού, 19 από τα οποία δεν ήταν γνωστά έως σήμερα. Ορισμένες μεταλλάξεις ευθύνονται για την ικανότητα του ιού να εισβάλει στα υγιή κύτταρα του οργανισμού ενώ άλλες τον βοηθούν να πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η South China Morning Post, τα πιο θανατηφόρα στελέχη του ιού στην εν λόγω έρευνα μοιάζουν με εκείνα που εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα, τα πιο αδύναμα στελέχη του ιού μοιάζουν με εκείνα που εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη των ΗΠΑ, όπως η Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους, η οποία ωστόσο βασίστηκε σε μόλις 11 ασθενείς, αναδεικνύουν πώς οι μεταλλάξεις του ιού επηρεάζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας. Παράλληλα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπεύθυνα για τον αποκαρδιωτικό απολογισμό νεκρών σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη είναι τα στελέχη που δεν ήταν γνωστά έως τώρα. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο προς το παρόν γιατί τα πιο θανατηφόρα στελέχη του ιού χτύπησαν την Ευρώπη, ενώ τα πιο ήπια τις υπόλοιπες περιοχές των ΗΠΑ, πλην της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα, οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να «ρίξουν φως» στις διαφορές των των ποσοστών θνητότητας ανά περιοχή, καθώς αυτά δεν είναι τα ίδια σε κάθε χώρα και έως σήμερα επιστήμονες διεθνώς έχουν προτείνει διάφορες πιθανές αιτίες γι' αυτό. Μέχρι σήμερα, όλοι οι ασθενείς με κορονοϊό, ακολουθούν την προτεινόμενη θεραπεία ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αν, όμως, αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη του ιού παίζει ρόλο στη σοβαρότητά του, τότε θα πρέπει να εφαρμοστούν εξειδικευμένες θεραπείες στον καθένα, ανάλογα με το στέλεχος που τον έχει προσβάλει.
Ενδεικτικό της ισχύος του ιού είναι πως, όπως αναδεικνύει η εν λόγω μελέτη, που διεξήχθη από την καθηγήτρια Li Lanjuan και την ομάδα της, τα πιο επιθετικά στελέχη του ιού δημιούργησαν 270 φορές περισσότερο ιικό φορτίο σε σύγκριση με τα πιο αδύναμα στελέχη. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι οι μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παθογένεια (την ικανότητα του ιού να προκαλέσει ασθένεια) του SARS-CoV-2», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Όσον αφορά στην ανακάλυψη εμβολίου και φαρμάκου, οι ερευνητές σημειώνουν το εξής: «Όσο επείγουσα κι αν είναι μια τέτοια ανακάλυψη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος αυτών των μεταλλάξεων, ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με παγίδες». Μέχρι στιγμής, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2.5 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό ενώ σχεδόν 170.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr