Κολομβία: Σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία για βοήθεια τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη 22/4, με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης της έμφυλης βίας εν μέσω καραντίνας λόγω κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια σε εκατοντάδες σούπερ μάρκετ και φαρμακεία στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που ξεκίνησε την Τετάρτη 22/4 με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης της έμφυλης βίας εν μέσω καραντίνας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 630 σούπερ μάρκετ από τρεις διαφορετικές αλυσίδες και τα φαρμακεία Farmatodo στην Μπογκοτά, όπου οι διευθυντές των καταστημάτων εκπαιδεύονται για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες που ζητούν βοήθεια αλλά και πώς να επικοινωνούν με την αστυνομία.
Η Μπογκοτά, μια πόλη 8 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και όλη η Κολομβία βρίσκονται σε lockdown από τα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, από τον οποίο έχουν προσβληθεί περίπου 4.350 άνθρωποι στη χώρα και έχουν πεθάνει τουλάχιστον 200.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα πρόβλημα που συμβαίνει «πίσω από κλειστές πόρτες», δήλωσε η Ντιάνα Ροντρίγκες, επικεφαλής της υπηρεσίας αρμόδιας για τις γυναίκες στο δημαρχείο της Μπογκοτά, η οποία ξεκίνησε την πρωτοβουλία.
«Ξεκινήσαμε μια νέα στρατηγική #ΑσφαλείςΧώροι ώστε οι γυναίκες που είναι θύματα βίας στο σπίτι τους να μπορούν να το καταγγέλλουν και να λαμβάνουν βοήθεια», πρόσθεσε. «Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να μένει με τον άνθρωπο που την κακοποιεί, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις γυναίκες. Θα πρέπει να μένουμε στα σπίτια μας αλλά χωρίς βία», τόνισε.
Αφίσες για την εκστρατεία έχουν τοποθετηθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων, ενώ η πρωτοβουλία έχει διαφημιστεί και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι γυναίκες που, στη διάρκεια της καραντίνας, βρέθηκαν εγκλωβισμένες στο ίδιο σπίτι με τον άνθρωπο που τις κακοποιεί, δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια, ενώ η ένταση που ξεκινά από τις πιο απλές δουλειές του νοικοκυριού και εκτείνεται ως την αγωνία για το οικονομικό μέλλον μπορεί εύκολα να οδηγήσει στη βία, εκτιμούν οι ειδικοί.
Στη Μπογκοτά η γραμμή βοήθειας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση λαμβάνει καθημερινά κατά μέσο όρο 471 κλήσεις και μηνύματα στο WhatsApp από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα, αύξηση 160% σε σχέση με πριν. Σε όλη την Κολομβία, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα, πολλές από τις οποίες από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους στα σπίτια τους, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε όλο τον κόσμο, οι χώρες έχουν αναφέρει αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας υπό το καθεστώς της καραντίνας, κάτι που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει εντεινόμενη «σκιώδη πανδημία».
Στη Λατινική Αμερική, όπου η κουλτούρα μάτσο τροφοδοτεί τη βία εναντίον των γυναικών, οι κυβερνήσεις χωρών, όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Αργεντινή και η Κολομβία, έχουν επεκτείνει τις ειδικές τηλεφωνικές γραμμές καταγγελίας, προσθέτοντας σε αυτές υπηρεσίες μηνυμάτων, ενώ έχουν διατηρήσει ανοικτά τα καταφύγια όπου μπορούν να ζητήσουν προστασία οι γυναίκες και τα οικογενειακά δικαστήρια για να βοηθήσουν τα θύματα.
Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου η γραμμή βοήθειας της κυβέρνησης δέχεται πλέον κατά 60% περισσότερα τηλεφωνήματα σε σχέση με την εποχή πριν την καραντίνα, οι γυναίκες μπορούν να καταγγέλλουν τη βία εναντίον τους στα φαρμακεία λέγοντας τις λέξεις «κόκκινη μάσκα». Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υιοθετηθεί στην Ισπανία και τη Γαλλία.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr