Μεγάλος ο κίνδυνος του κορονοϊού για πρόσφυγες - μετανάστες στην Τουρκία
Δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για βοήθεια και οι συνθήκες που ζουν εγείρουν τον κίνδυνο για την εξάπλωση της ασθένειας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενεί η Τουρκία κρούουν λόγω κορονοϊού οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για βοήθεια και οι συνθήκες που ζουν εγείρουν τον κίνδυνο για την εξάπλωση της ασθένειας.
Οι πρόσφυγες στην Τουρκία βιώνουν τις πιο δύσκολες συνθήκες από ποτέ, καθώς δεν έχουν δικαίωμα παροχής βοήθειας από το κράτος, εφόσον δεν είναι Τούρκοι πολίτες, ούτε επίσης μπορούν να απολαμβάνουν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τουρκία.
Οι μη εγγεγραμμένοι μετανάστες μπορούν βέβαια να απευθυνθούν σε νοσοκομείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να υποβάλουν αίτηση για μάσκες, όπως και οι Τούρκοι πολίτες, αλλά συνήθως δεν τον κάνουν, καθώς φοβούνται ότι θα επαναπατριστούν. Μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι που λένε «Θα προτιμούσα να πεθάνω εδώ από κορονοϊό, παρά να πεθάνω από βασανιστήρια στη χώρα μου», σύμφωνα με υπάλληλο τουρκικής ΜΚΟ.
Άγνωστη η «τύχη» των μεταναστών της Αδριανούπολης
Μεγαλύτερους φόβους εκφράζουν οι τουρκικές ΜΚΟ για τους πρόσφυγες και μετανάστες που πριν από δύο μήνες προσπάθησαν να διασχίσουν τα τουρκο-ελληνικά σύνορα για να περάσουν στην Ευρώπη. Μεταφέρθηκαν εν μια νυκτί από τις τουρκικές αρχές σε καταυλισμούς και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όπου το καθεστώς τους είναι άγνωστο. Οι ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
«Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε πού μένουν, σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Ζητήσαμε πληροφορίες από κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση», δήλωσε εργαζόμενος σε ΜΚΟ. «Το κράτος πρέπει να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες χωρίς να ρωτάμε εμείς», υποστηρίζουν.
Όπως και πολλοί Τούρκοι εργαζόμενοι που έχουν χάσει το εισόδημά τους λόγω κορονοϊού, έτσι και οι πρόσφυγες-μετανάστες δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα και άλλες ανάγκες μέσω κάποιου κρατικού επιδόματος. Ήταν επίσης οι πρώτοι που απολύθηκαν λόγω φόβου για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.
Τουρκικές ΜΚΟ υπέβαλαν ερώτηση σε δήμους, όπου διαμένουν σε δικά τους σπίτια πρόσφυγες και μετανάστες, για το πώς μπορούν να λάβουν βοήθεια αυτοί οι άνθρωποι σε μία τέτοια κατάσταση, αλλά η απάντηση που έλαβαν ήταν «εδώ δεν μπορούμε να καλύψουμε τους δικούς μας πολίτες, είναι ακόμη πιο δύσκολο να βοηθήσουμε κι εκείνους». Πολλοί μετανάστες ζουν σε πολύ μικρά σπίτια και συνήθως όλοι μαζί, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται και αν κάποιος διαγνωστεί με κορονοϊό, η κοινωνική απόσταση είναι αδύνατο να τηρηθεί.
Βαρύς ο οικονομικός αντίκτυπος στους πρόσφυγες της Τουρκίας
Την ίδια ώρα, ο Economist προειδοποιεί για τον οικονομικό αντίκτυπο από τον κορονοϊό, που θα πλήξει κυρίως τα εκατομμύρια των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.
Σε αυτήν την τρομερή οικονομική κατάσταση, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι οι πιο ευάλωτοι. Ο Μαϊσαράχ, μετανάστης από την Αίγυπτο, εργάζονταν σε κατάστημα αποξηραμένων φρούτων στη Μεγάλη Κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης. Όταν το παζάρι έκλεισε το Μάρτιο, τα αφεντικά του τον απέλυσαν, μαζί με δεκάδες άλλους μετανάστες. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες εργάζονται «μαύρα», γεγονός που τους εξαιρεί από οποιαδήποτε κρατική οικονομική στήριξη ή επιδόματα ανεργίας. Αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των 4 εκατομμυρίων Σύρων στην Τουρκία, περίπου το 70% των οποίων είναι φτωχοί ή βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας, σύμφωνα με τον Economist.
«Προσλήφθηκαν για φθηνότερο εργατικό δυναμικό και μίας χρήσης προσωπικό», δηλώνει στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο Ομάρ Κάντκιοι, ερευνητής σε τουρκικό think-tank στην Άγκυρα «και μετά την κρίση κανένας δεν θα θέλει να κάνει προσλήψεις, μέχρι να καλύψει τις ζημίες του».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr