Ουγγαρία: Μεσαίωνα φέρνει ο Όρμπαν με απλήρωτες υπερωρίες
Σφοδρές αντιδράσεις και διαµαρτυρίες προκάλεσε η υπερψήφιση από το ουγγρικό κοινοβούλιο ενός νοµοθετικού πακέτου που αλλάζει άρδην τις εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζοµένων και παράλληλα φέρνει τη χώρα του Ορµπαν ένα βήµα πιο κοντά στην κατάργηση της διάκρισης της νοµοθετικής από τη δικαστική εξουσία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η ατµόσφαιρα στη χώρα είναι ηλεκτρισµένη ήδη από το προηγούµενο Σαββατοκύριακο, οπότε ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του «νόµου της σκλαβιάς» που έφερε τελικά προς ψήφιση το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση Ορµπαν.
Σύµφωνα µε αυτόν τον νόµο, οι εταιρείες µπορούν να συνάπτουν συµβάσεις µε εργαζόµενους οι οποίες προβλέπουν υπερωριακή εργασία µέχρι και 400 ώρες τον χρόνο (από 250 που ήταν µέχρι πρότινος), την οποία όµως οι εργαζόµενοι θα πληρώνονται µέχρι και τρία χρόνια αργότερα. Κάπως έτσι, στην εργάσιµη εβδοµάδα των 40 ωρών προστίθεται έως και άλλο ένα οκτάωρο, δηλαδή µια επιπλέον ηµέρα εργασίας.
Και σαν να µην έφτανε αυτό, ο νέος εργασιακός νόµος αναγνωρίζει το δικαίωµα των εργοδοτών να αλλάζουν µονοµερώς τους όρους της σύµβασης. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τα κόµµατα της αντιπολίτευσης έκαναν ό,τι µπορούσαν για να αποτρέψουν την οµαλή διεξαγωγή της, φωνάζοντας, χρησιµοποιώντας σφυρίχτρες και κλείνοντας τους διαδρόµους προς τα έδρανα της κυβέρνησης.
Εξω από το κοινοβούλιο διαδηλωτές συγκρούστηκαν µε τη αστυνοµία, η οποία έκανε εκτεταµένη χρήση δακρυγόνων. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορµπαν υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η νοµοθεσία είναι προς όφελος των εργαζοµένων, αλλά και των εταιρειών, λέγοντας πως «πρέπει να µειώσουµε τη γραφειοκρατία ούτως ώστε αυτοί που θέλουν να εργάζονται περισσότερο και να κερδίζουν περισσότερα να µπορούν να το κάνουν».
Ο δεύτερος νόµος που προκάλεσε τη µήνιν της αντιπολίτευσης προβλέπει την ίδρυση νέων διοικητικών δικαστηρίων, την εποπτεία των οποίων θα έχει ο... υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο υπουργός θα µπορεί να διορίζει και τους δικαστές, ενώ τα δικαστήρια αυτά θα λειτουργούν παράλληλα µε τα υπάρχοντα διοικητικά δικαστήρια, χωρίς καµία εποπτεία όµως από τις δικαστικές Αρχές.
Σηµειώνεται εδώ ότι πριν από µερικούς µήνες το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανάληψης πειθαρχικών µέτρων κατά της Ουγγαρίας, µεταξύ άλλων, για τις πιέσεις που ασκούνται προς τη ∆ικαιοσύνη, τη διαφθορά και το εκλογικό της σύστηµα. Επίσης, η ΕΕ έχει επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση Ορµπαν για την αντιµετώπιση των µέσων ενηµέρωσης και των δηµοσιογράφων στη χώρα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr