Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανακοίνωση για δημοσίευμα του περιοδικού Gercek Hayat
Σε δημοσίευμα του περιοδικού στοχοποιούνται μέλη των (μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο facebook αναφέρονται τα εξής:
«Σε δημοσίευμα του περιοδικού «Γκερτσέκ Χαγιάτ» (Gerçek Hayat) στοχοποιούνται μέλη των (μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που είναι μέλη του λαού μας.
Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, καθώς όσο είναι ιδιαιτέρως λυπηρή η πράξη, τόσο είναι σοβαροί και ανεύθυνοι οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας.
Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στενοχωρημένος που του επιρρίπτεται τέτοιου είδους μομφή, παρά την υποστήριξη που παρέχει στο πλαίσιο του εφικτού στο (τουρκικό) Κράτος μας.
Θα θέλαμε να δηλώσουμε πως με αυτή την ανακοίνωση, την οποία γνωστοποιούμε στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα».
Σημειώνεται πως το περιοδικό Gerçek Hayat (χαμηλής κυκλοφορίας, φιλο-ισλαμικού περιεχομένου), σε ειδικό τεύχος του που κυκλοφόρησε για τα «100 χρόνια του FETÖ (δίκτυο Γκιουλέν), της πιο ύπουλης τρομοκρατικής οργάνωσης στον κόσμο» -όπως αναφέρεται- περιλαμβάνει λίστα προσωπικοτήτων φίλα προσκείμενων στο δίκτυο.
Η λίστα αναφέρει ονόματα Τούρκων και ξένων πολιτικών, όπως Ισμέτ Ινονού, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Κασίμ Γκιουλέκ, Χίλαρι Κλίντον, αξιωματούχων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως του Τζεμάλ Τουράν, ιδιοκτητών ΜΜΕ, όπως του Αϊντίν Ντογάν, και θρησκευτικών ηγετών, όπως του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, του Αρχιραββίνου της Τουρκίας, Ισάκ Χαλέβα, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και του πρώην Πατριάρχη των Αρμενίων της Τουρκίας, Σνορκ Καλουστιάν.
Επίσης, η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας σε ανάρτηση στο λογαριασμό της στο twitter αναφέρει τα ακόλουθα: «Καταδικάζουμε τη διάκριση και την πρόκληση που προκαλούν δημοσιεύσεις με μη ρεαλιστικές κατηγορίες σε βάρος του Αρχιραββίνου μας. Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους, προκαλούν ζημία στην Τουρκία. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε άμεση αποκατάσταση των δημοσιεύσεων μίσους –μέσω της εκπαίδευσης και της νομικής οδού- καθώς πλήττουν την Τουρκία μας της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι».
Ποιο είναι το περιοδικό Gerçek Hayat
Πρόκειται για μια ειδική έκδοση του περιοδικού 176 σελίδων, με θέμα την οργάνωση Γκιουλέν. Το αφιέρωμα του περιοδικού έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έγκυρων μέσων και δημοσιογράφων. Μάλιστα ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν στηλιτεύει την έκδοση που στοχοποιεί θρησκευτικούς ηγέτες.
«Το περιοδικό Gerçek Hayat είναι ένα έντυπο, που δημοσιεύεται από περιθωριακούς τύπους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μουράτ Γετκίν.
Ανήκει στο Ketebe Publishing, το οποίο ανήκει στο Aybayraklar Media Group, που εκδίδει επίσης την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ. Ιδιοκτήτης είναι ο Μουσταφά Αλμπαϋράκ (με πολύ στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν) και αρχισυντάκτης είναι ο Μπουρχάν Ιστεντζί.
Το περιοδικό Gerçek Hayat δεν στοχοποιεί μόνο μη μουσουλμανικές κοινότητες στην Τουρκία. Δημοσιεύει επίσης συχνά περιεχόμενο κατά του Ατατούρκ, καθώς ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας δεν είναι αρεστός στους περισσότερους ισλαμιστές λόγω της κατάργησης του χαλιφάτου και της υιοθέτησης του κοσμικού καθεστώτος στην Τουρκία. Ο ιστορικός Μουσταφά Αρμαγάν, ο οποίος είναι ισχυρός υποστηρικτής αυτού του τουρκο-ισλαμικού συντηρητισμού, συγκαταλέγεται μεταξύ των συμβούλων σύνταξης του περιοδικού, ο οποίος είναι επίσης μεταξύ των εκδοτών και συγγραφέων ενός άλλου περιοδικού στον όμιλο του Αλμπαϋράκ, το Derin Tarih (Βαθιά ιστορία).
«Επομένως, οι άνθρωποι που ισχυρίστηκαν ότι οι μη μουσουλμάνοι στην Τουρκία είχαν υποστηρίξει τον κίνημα FETÖ, δεν είναι άσχετοι άνθρωποι», λέει ο Μουράτ Γετκίν. «Το αντίθετο. Βρίσκονται στο pay roll μιας ομάδας μέσων που είναι από τις πιο αγαπημένες των κυβερνήσεων του AKP. Οι πηγές στις οποίες μίλησα κατά την έρευνά μου για αυτό το ζήτημα ανέφεραν ότι για το ζήτημα έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν».
Η Aybayraklar Holding δεν διαθέτει μόνο μέσα ενημέρωσης. Είναι επίσης γνωστός για τους διαγωνισμούς που «κέρδισε» από τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ειδικά όταν το AKP κατείχε ακόμη τον δήμο. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του ομίλου με το δήμο διατηρήθηκαν, ακόμα και τώρα που δήμαρχος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου της αντιπολίτευσης. Ο Ιμάμογλου είχε ακυρώσει το διαγωνισμό ενοικίασης αυτοκινήτων που είχε προηγουμένως η Aybayraklarlar Holding, επειδή θεωρήθηκε «σπατάλη». Αναφέρεται, ωστόσο, ότι ο Αντέμ Αλτουνσόι, γαμπρός του αντιπροέδρου της Albayraklar Holding, Νουρί Αλμπαϋράκ, κέρδισε εκ νέου το διαγωνισμό με άλλη εταιρεία. Επίσης, η Tümosan, μια άλλη εταιρεία του ομίλου, κέρδισε διαγωνισμό 190 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δεξαμενών για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2015.
Ο όμιλος Αλμπαϊράκ είναι γνωστό ότι έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα και τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ήταν κουμπάρος και στο γάμο της κόρης του Νουρί Αλμπαϊράκ το 2002, όπως επίσης και παρών στην τελετή αρραβώνων του γιου του το 2012.
Πλήθος αντιδράσεων για το δημοσίευμα του Gerçek Hayat
Παράλληλα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πλήθος ήταν και οι αντιδράσεις των υπολοίπων μειονοτικών κοινοτήτων της Τουρκίας.
Δημοσίευμα στην αρμενική εφημερίδα Agos με τίτλο «Αντίδραση από τις θρησκευτικές αντιπροσωπείες των Εβραίων, των Ρωμιών και των Αρμενίων για τις κατηγορίες μίσους», δημοσιεύει τις σχετικές ανακοινώσεις της Εβραϊκής Κοινότητας στην Τουρκία, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και του Αρμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
Η ανακοίνωση του Αρμενικού Πατριαρχείου αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Μετά λύπης πληροφορηθήκαμε ότι στο περιοδικό υπήρξε ένα δυσφημιστικό και συκοφαντικό δημοσίευμα, στο οποίο συμπεριελήφθη και ο αείμνηστος Αρμένιος Πατριάρχης Şnork Kalustyan.
Στο ίδιο κείμενο στοχοποιήθηκαν η ελληνική και η εβραϊκή κοινότητα και οι θρησκευτικοί τους ηγέτες, αποδίδοντας τους πολιτικές αποσχιστικές τάσεις με αβάσιμες συκοφαντίες.
Και στοχοποιούν αυτούς και τις κοινότητες τους. Όπως και οι άλλες μειονότητες, το ίδιο και οι Αρμένιοι αισθάνονται θλιμμένοι και προσβεβλημένοι.
Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται κάτω από την ομπρέλα της ελευθερίας της δημοσιογραφίας είναι επώδυνες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές συνέπειες με αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά, προβάλλοντας εξωπραγματικούς ισχυρισμούς, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο Πατριαρχείο των Αρμενίων αλλά και στην αρμενική κοινότητα.
Δυστυχώς, όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στη χώρα μας κάνουν την εμφάνισή τους ενέργειες ρατσιστικής νοοτροπίας.
Πριν λίγες ημέρες εισβολέας που επηρεάστηκε από την ρητορική μίσους αποπειράθηκε να προκαλέσει εμπρησμό σε μια από τις εκκλησίες μας. Από τα χρόνια της Δημοκρατίας, όλοι οι Πατριάρχες μας, όλα τα μειονοτικά ιδρύματα και τα μέλη της κοινότητας μας συνδέονται με την Δημοκρατία της Τουρκίας και του Ανώτατου Κράτους όχι μόνον λόγω υπηκοότητας, αλλά και με δεσμούς στοργής και πίστης στην πατρίδα, ως ένας από τους αρχαιότερους λαούς της Ανατολίας».
Λιγοστές οι αντιδράσεις από αυτούς που δεν ανήκουν στην μη μουσουλμανική κοινότητα. Μεταξύ αυτών οι αντιδράσεις των Μουσταφά Γενέρογλου και του Μεχμέτ Ερκμέν από το νεοσύστατο κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου, του Αλί Μπαμπατζάν.
Επίσης, η Τουρκική Δημοκρατική Πλατφόρμα (TDP), μία ομάδα πολιτών, σε ανακοίνωσή της στο λογαριασμό της στο twitter, αναφέρει πως «καταδικάζουμε έντονα την ανεύθυνη συκοφάντηση του περιοδικού Gerçek Hayat ενάντια στους θρησκευτικούς ηγέτες της Εβραϊκής και της Χριστιανικής κοινότητας. Γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία μας το πόσο τραγικά αποτελέσματα μια τέτοια συκοφάντηση μπορεί να έχει».
Ο επιφανής καθηγητής νομικής, Χιουσείν Χασεμί, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter σχετικά με το περιστατικό της «πρόσφατης ιστορίας», στο οποίο έκανε έμμεση αναφορά η ανακοίνωση της ομάδας TDP «εγώ και οι συνομήλικοι μου είδαμε στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η συμμαχία του κακού με την άγνοια. Η ανεύθυνη συκοφάντηση από το περιοδικό Gerçek Hayat ενάντια στους θρησκευτικούς ηγέτες της Χριστιανικής και της Εβραϊκής κοινότητας έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία στους πολίτες τους».
Ο Χασεμί κάνει αναδρομή στα Σεπτεμβριανά, αναφέροντας πως «σημειώθηκαν κατά βάση εναντίον των Ελλήνων, ενώ αργότερα έγινε κατανοητό πως η βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του Ατατούρκ ήταν προϊόν δομών γνωστών ως «βαθύ κράτος» που σκόπευαν στην πρόκληση. Επίσης, τα αγριεμένα πλήθη δεν βρέθηκαν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη και ιδίως στο Πέρα, αλλά μεταφέρθηκαν εκεί σκόπιμα.
Μετά δε τις επιθέσεις του 1955, επιταχύνθηκε η έξοδος των μη μουσουλμάνων Τούρκων πολιτών, κυρίως των ελληνικής καταγωγής, γνωστών και ως Ρωμιών (όρος που αφορά στους δεσμούς τους με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία).
Είναι αξιοπρόσεκτη η υπενθύμιση των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 1955, αναφέρει το δημοσίευμα. Υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν απειλές εναντίον συναγωγών. Επίσης, υπήρξαν πρόσφατα διαμαρτυρίες για απειλητικά μηνύματα στις πύλες ορισμένων εκκλησιών, ενώ αναφέρθηκε στην αστυνομία και απόπειρα εμπρησμού πόρτας εκκλησίας. Το Αρμενικό Πατριαρχείο ενημερώθηκε πως για κάποιες από αυτές τις πράξεις είναι υπεύθυνο άτομα με διανοητική διαταραχή. Ωστόσο οι εξηγήσεις αυτές δεν μειώνουν το άγχος.
Και αυτό διότι το περιοδικό Gerçek Hayat δεν είναι μια άγνωστη έκδοση περιθωριακών ατόμων. Ανήκει στις εκδόσεις Ketene, μέρος του μιντιακού ομίλου Albayrak, που εκδίδει επίσης την εφημερίδα Yeni Şafak», αναφέρει ο Τούρκος νομικός.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr