Τουρισμός: Γεμάτα αεροπλάνα ζητεί η Ελλάδα - Πρώτες εικόνες από πτήσεις εξωτερικού
Ο ένας πάνω στον άλλον επιβάτες στην πτήση της RyanAir - Η Κομισιόν «νίπτει τας χείρας της» για τις γεμάτες θέσεις στα αεροπλάνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στις 9 Μαΐου, εικόνες από πτήση εταιρείας χαμηλού κόστους από Λονδίνο για Λισαβώνα προκαλούν ανησυχία για τα ταξίδια με αεροπλάνο, αφού οι επιβάτες της πτήσης περιμένουν όρθιοι μέσα στο αεροπλάνο χωρίς να τηρούν καμία απόσταση ασφαλείας. Παρόμοια, σε πτήση της Αmerican Airlines στις 12 Μαΐου εικόνες συνωστισμού όπου οι επιβάτες είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο μέσα στο αεροπλάνο, δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν συμβαίνει μόνο σε πτήσεις χαμηλού κόστους, αλλά και σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, εικόνες σαν και αυτές θέλει να αποφύγει η Ευρώπη την ώρα που ετοιμάζεται να απελευθερώσει τις μετακινήσεις αφού εκδόθηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν δέσμη συστάσεων για την ασφάλεια των ταξιδιών εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, λοιπόν περιλαμβάνει οδηγίες για:
- Λιγότερους επιβάτες σε όλα τα μέσα μεταφοράς,
- Με μάσκες και χωρίς γεύματα στα αεροπλάνα και
- Ξενοδοχεία χωρίς λειτουργία μπουφέ
Παράλληλα, εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο καραντίνας για όσους τουρίστες επιστρέφουν στις χώρες τους μετά από διακοπές.
Ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική, θέλουν να είναι γεμάτα τα αεροπλάνα για να είναι βιώσιμες οι αερομεταφορές. Η χώρα μας έχει προτείνει στην Κομισιόν κάθε επιβάτης να κάνει τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι του προς την Ελλάδα, να υπάρχει ξενοδοχείο - καραντίνα σε κάθε περιοχή και να μην υπάρχουν μπουφέδες.
Η Κομισιόν συστήνει να υπάρχει ηλεκτρονικό check in στα ξενοδοχεία και οι κρατήσεις ακόμη και στα εστιατόρια να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ συστήνει επίσης να μην υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, οι επισκέπτες να βάζουν αντισηπτικό πριν την είσοδο στο εστιατόριο, να κρατούν αποστάσεις και να υπάρχει προστατευτικό πλέξιγκλας. Όταν ένας τουρίστας εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να φορέσει μάσκα, να είναι σε απόσταση 2 μέτρων από όλους και να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο με δικό του μπάνιο μέχρι να βγει το τεστ.
Η Κομισιόν «αφήνει» γεμάτα καθίσματα
Η Κομισιόν είναι πολύ προσεκτική και επιτηδευμένη σε ότι αφορά τις αεροπορικές μεταφορές. Υπάρχει μια γενική διατύπωση στο σχέδιο που αναφέρει λιγότερους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όμως καμία συγκεκριμένη αναφορά στα αεροπλάνα. Αυτό βεβαίως ανοίγει τον δρόμο για γεμάτα αεροπλάνα, κάτι που είναι το πιθανότερο ότι θα δούμε σύντομα, εκτός απροόπτου, καθώς η μια μετά την άλλη αεροπορικές εταιρείες, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να αποφύγουν σενάρια κρατικοποιήσεων και επιδότησή τους με εκατομμύρια. Γι αυτό το λόγο και η Κομισιόν δεν πήρε θέση για το θέμα των γεμάτων η μή αεροπορικών καθισμάτων.
Δύσκολη η εξίσωση με τις πτήσεις
Ολόσωμες στολές προστασίας, μάσκες, θερμομέτρηση, προστατευτικά γυαλιά. Αυτές τις εικόνες συναντάει κανείς στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ του Παρισιού. Για τις μεγάλες εταιρείες δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Από τη μία προσπαθούν να απογειώσουν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους και από την άλλη να προστατεύσουν την υγεία των επιβατών τους. Το εγχείρημα είναι περίπλοκο και απαιτητικό. Στο αεροδρόμιο της Ρώμης, Φιουμιντσίνο, οι ιταλικές αρχές δοκιμάζουν ένα "έξυπνο" κράνος για τον έλεγχο των επιβατών. Στη Γερμανία όπως και στις περισσότερες χώρες τα αεροδρόμια μοιάζουν... στοιχειωμένα καθώς περιμένουν σινιάλο επαναλειτουργίας, από την Καγκελαρία.
Όσον αφορά τα αεροδρόμια στην Ασία επενδύουν στις τεχνολογίες αιχμής για να μειώσουν το ρίσκο μόλυνσης των επιβατών. Μάλιστα στο Χονγκ Κονγκ πληρώματα και επιβάτες θερμομετρούνται και απολυμαίνονται εντός ειδικού θαλάμου.
Πότε και πώς θα ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Δανέζη, η Γερμανία έχει συμφωνήσει με την Αυστρία για άνοιγμα των συνόρων σε δύο φάσεις. Η πρώτη στις 15 Μαΐου οπότε και θα μπορούν να γίνονται ημερήσια ταξίδια. Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα σύνορα και για τουρισμό. Στις 16 Μαΐου θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στα μεθωριακά περάσματα προς τη Γαλλία και την Ελβετία και θα αρθούν εντελώς τα μέτρα στα σύνορα με το Λουξεμβούργο.
Η Αυστρία βρίσκεται σε συζητήσεις για το άνοιγμα των συνόρων με την Τσεχία ενώ προς το παρόν απορρίπτεται το άνοιγμα των συνόρων με την Ιταλία. Όσον αφορά τις χώρες της Βαλτικής η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία έχουν λίγο έως πολύ την ίδια επιδημιολογική καμπύλη, και έτσι θα ανοίξουν τα σύνορά τους στις 15 Μαΐου.
Από την άλλη πλευρά οι σκληρές διαπραγματεύσεις Μεγάλης Βρετανίας - Γαλλίας απέδωσαν καρπούς και έτσι ούτε οι Βρετανοί που επισκέπτονται τη Γαλλία, αλλά ούτε οι Γάλλοι που επισκέπτονται τη Γηραιά Αλβιόνα θα μπαίνουν σε καραντίνα.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr