Βέλγιο: Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις και τα θερινά κάμπινγκ
Μπάνιο με… κράτηση προγραμματίζουν οι παραλιακές βελγικές πόλεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την απόφαση να ξεκινήσουν ξανά οι κατασκηνώσεις και τα θερινά κάμπινγκ έλαβε η βελγική κυβέρνηση. Οι υπαίθριες οργανώσεις θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου, αλλά θα υπάρχει περιορισμός ως προς τα άτομα. Κάθε κατασκήνωση ή θερινό camp θα μπορεί να υποδεχθεί μέχρι 50 παιδιά και νέους.
Στο Βέλγιο, το Σάββατο, 23 Μαΐου καταγράφηκαν 299 κρούσματα κορονοϊού και συνολικά ο αριθμός έχει φτάσει τα 56.810. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 25 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν, με το σύνολο να αγγίζει τους 9.237.
Στις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου, 5 μέρες πριν από τη έναρξη της τρίτης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων. Εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ομοσπονδιακών δομών και ειδικοί θα συζητήσουν κατά προτεραιότητα το πώς θα χειριστούν το θέμα πιθανής επαναλειτουργίας των τομέων πολιτισμού, αθλητισμού και εστίασης.
Συγκεκριμένα, «θα καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το πλαίσιο της τρίτης φάσης, καθώς και των επόμενων» και «θα μελετηθεί σε ποιο στάδιο και με ποιά μέτρα θα είναι δυνατή η διεύρυνση των κοινωνικών επαφών, η επανέναρξη θρησκευτικών τελετών και ίσως η πραγματοποίηση διαφορετικού εύρους εκδηλώσεων φέτος το καλοκαίρι».
Σοφί Βιλμές: Τυχόν δεύτερο κύμα κορονοϊού δε θα είναι τόσο δύσκολο όσο το πρώτο
Σε συνέντευξη που παραχώρησε η πρωθυπουργός του Βελγίου, Σοφί Βιλμές στην εφημερίδα L’Echo, υποστηρίζει ότι εάν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, «θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει, ώστε αυτό το κύμα να είναι λιγότερο δύσκολο από το πρώτο. Όλοι γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε».
«Σε κάθε περίπτωση το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας», τόνισε. Η Βιλμές είχε επισκεφθεί πρόσφατα ένα από τα νοσοκομεία που αποτελούν κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό και το προσωπικό την υποδέχθηκε με γυρισμένες τις πλάτες –ως διαμαρτυρία για τον χειρισμό του κορονοϊού στο Βέλγιο. Στη συνέντευξή της, παραδέχεται ότι το μήνυμα που εστάλη με αυτή τη διαμαρτυρία ήταν πολύ ισχυρό, αλλά ότι η ίδια δε σοκαρίστηκε. «Οι πιο δυνατές εικόνες που μου έχουν μείνει από τις συζητήσεις που έκανα στο νοσοκομείο είναι τα δάκρυα στα μάτια του κόσμου».
Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι, ειδικά όσον αφορά τους νοσηλευτές, υπήρχαν δυσκολίες και πριν την κρίση υγείας, οι οποίες τώρα βέβαια έχουν καταστεί πιο έντονες. «Το έργο τους δεν αναγνωρίζεται όσο πρέπει. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, όχι μόνο σε επίπεδο μισθού, αλλά και σε επίπεδο επάρκειας προσωπικού, αλλά και εργασιακής υγείας», παραδέχθηκε.
«Το Βέλγιο παραμένει η 5η χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στον χώρο της Υγείας. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα σε κάποιους τομείς και ότι δε θα πρέπει να γίνει επανεξέταση για κάποιους άλλους», προσέθεσε. Υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, «αλλά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Η προτεραιότητα αυτή δε μπορεί να περιμένει τον σχηματισμό κανονικής κυβέρνησης. Εξ ου και εργαζόμαστε επ’ αυτού».
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι η δομή του βελγικού κράτους δεν διευκόλυνε τα πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, η πρωθυπουργός σημειώνει ότι «ακόμα και για όσους διεκδικούν περισσότερες αρμοδιότητες για τις Περιφέρειες, η λογική αυτή σταματά κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας κρίσης». Το ομοσπονδιακό κράτος χρειάστηκε να αναλάβει αρμοδιότητες για όλα τα θέματα. Η κρίση αυτή ανέδειξε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την κατανομή των εξουσιών, αλλά και την ικανότητα του ομοσπονδιακού κράτους και των ομοσπονδιακών δομών για συνεργασία, πιστεύει.
«Οι αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες και πρέπει να απλοποιηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ευνοηθούν οπωσδήποτε οι Περιφέρειες. Απαιτείται ουδετερότητα για να αξιολογηθεί πώς ασκείται καλύτερα μία αρμοδιότητα, αλλά δε νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει σήμερα απόλυτη προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία», είπε.
Αν και για την ενίσχυση των μέτρων στήριξης, την παράταση ή συμπλήρωσή τους, καθώς και την ανακατεύθυνσή τους προς συγκεκριμένους τομείς, για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής μίας κανονικής κυβέρνησης, τονίζει, ωστόσο η συνολική ανάκαμψη, ο γενικός σχεδιασμός επανεκκίνησης της οικονομίας αποτελεί έργο που εμπίπτει στο πεδίο εξουσίας μίας κυβέρνησης πλήρων αρμοδιοτήτων. Αυτή θα πρέπει να είναι η ακρογωνιαία λίθος της επόμενης κυβέρνησης, υποστηρίζει η Βιλμές.
Δεδομένων διαφόρων θέσεων που έχουν αρχίσει να εκφράζονται ως προς την επόμενη ημέρα σε πολιτικό επίπεδο -καθώς λήγει σύντομα το τρίμηνο της υπηρεσιακής κυβέρνησης- η Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι μία λύση θα πρέπει να προκύψει το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα να έχει τη στήριξη μίας όσο το δυνατόν ευρύτερης πλειοψηφίας.
Μπάνιο με κράτηση
Στο μεταξύ, μπάνιο με… κράτηση προγραμματίζουν οι παραλιακές βελγικές πόλεις. H Οστάνδη είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Βέλγους κάθε καλοκαίρι, και οι παραλίες της από τις πιο πολυσύχναστες στη χώρα. Οι δημοτικές αρχές περιμένουν πάνω από 50.000 επισκέπτες τις ημέρες αιχμής. Για να αποφύγουν τον συνωστισμό, ο Δήμαρχος αποφάσισε να εφαρμόσει ένα σύστημα κρατήσεων για τους λουόμενους με βραχιολάκι.
Παρόλο που οι κρατήσεις θα είναι δωρεάν, προτεραιότητα θα έχουν οι ντόπιοι, οι ιδιοκτήτες εξοχικών και οι επισκέπτες των ξενοδοχείων. Το βραχιολάκι θα έχει QR code και θα διευκολύνει τις αρχές να γνωρίζουν πόσα άτομα είναι ανά πάσα στιγμή στην πλαζ.
Οι Βέλγοι φαίνεται να το παίρνουν στα σοβαρά ύστερα από το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι η θνησιμότητα στο Βέλγιο τον Απρίλιο πλησίασε κατά πρωτοφανή τρόπο τους θανάτους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Συνολικά, από την αρχή της κρίσης, έχουν καταγραφεί πάνω από 9.000 θάνατοι.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr