Οι ηλικιωμένοι φεύγουν όπως δεν αξίζει σε κανένα: Μόνοι κι αβοήθητοι στα γηροκομεία
Από τον Καναδά έως την Ιταλία, οι περιπτώσεις που προκάλεσαν φρίκη στον πλανήτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αν υπάρχει ένα πράγμα που ακούμε από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού, αυτό είναι ότι πλήττονται βαριά οι ευάλωτες ομάδες. Κάτι ακόμα που ξέρουμε, καθώς κατέστη σαφές με κάθε τρόπο, είναι πως πρέπει να προφυλαχθούν από την έκθεση στον ιό πάση θυσία οι ηλικιωμένοι. Κι όμως, όλους αυτούς τους μήνες, δεν ήταν λίγες οι φορές που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου ιστορίες ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας που έφυγαν από τη ζωή, όπως δεν αξίζει σε κανέναν: μόνοι και αβοήθητοι σε οίκους ευγηρίας, χτυπημένοι από τον κορονοϊό.
Η πιο πρόσφατη τέτοια είδηση έρχεται από τον Καναδά, όπου στρατιώτες βρήκαν παραμελημένους και υποσιτισμένους τρόφιμους σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, όπως επίσης σαπισμένα τρόφιμα και έντομα παντού, συνθήκες δηλαδή που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του υγιεινομικού πρωτοκόλλου που ισχύει στη χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως σημειώνει η σχετική αναφορά που συνέταξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως αναφέρει ο Guardian, στρατιώτες που αναπτύχθηκαν σε οίκους ευγηρίας στο Κεμπέκ και το Οντάριο, βρήκαν σε κάποιες περιπτώσεις σαπισμένο φαγητό, κατσαρίδες και τρόφιμους με λερωμένες πάνες. Μάλιστα, σε μία από τις δομές, οι ηλικιωμένοι δεν είχαν κάνει μπάνιο για εβδομάδες, ενώ σε άλλη οι υπάλληλοι έκαναν υποτιμητικά σχόλια για τους τροφίμους. Σε όλες τις δομές, καταγράφηκε παραμέληση της υγιεινής και της υγείας των τροφίμων. Παράλληλα, η αναφορά των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζει πως υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι ηλικιωμένοι καλούσαν σε βοήθεια και δεν λάμβαναν απάντηση για μισή έως και δύο ώρες.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε πως όταν διάβασε την αναφορά, ένιωσε μια σειρά από συναισθήματα, όπως θυμός, λύπη, οργή και πένθος. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η αναφορά και όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή αυτής της πανδημίας πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στην υποστήριξη των ηλικιωμένων στις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα», τόνισε.
Υπολογίζεται ότι περίπου 225 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δομές που επιθεώρησαν οι Ένοπλες Δυνάμες, σε κάποιες από τις οποίες οι εργαζόμενοι έδειξαν να μην γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν σωστά τον προστατευτικό τους εξοπλισμό ενώ άλλοι δεν είχαν δει τις οικογένειές τους επί εβδομάδες.
Οι μακάβριες περιπτώσεις της Ευρώπης
Ο Καναδάς δεν είναι ο πρώτος όπου καταγράφονται τέτοια περιστατικά φρίκης. Αντίστοιχα έχουν συμβεί στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σουηδία κ.ά. Στις αρχές Απριλίου, οίκος ευγηρίας στην Ιταλία κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε 100 θανάτους, πάνω από 70 τον Μάρτιο και περίπου 30 τον Απρίλιο, οι οποίοι, επισήμως, οφείλονταν σε πνευμονία. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, υπήρξε η υποψία ότι δεν δόθηκαν προστατευτικές μάσκες στο προσωπικό και δεν πληροφορήθηκαν για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας οι οικογένειες των ηλικιωμένων.
Παράλληλα, στη Γαλλία υπολογίζεται ότι πέθαναν σε γηροκομεία και ιδρύματα περίπου 2.400 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 15 ηλικιωμένοι σε γηροκομείο στην Πορτογαλία, ενώ συνολικά στην Ισπανία οι ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους σε οίκους ευγηρίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.300.
Και η Σουηδία, που υιοθέτησε την «ανοσία της αγέλης», βλέπει τώρα τους ηλιιωμένους να πεθαίνουν αβοήθητοι σε γηροκομεία, καθώς όπως αναφέρει το BBC, το 48.9% των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μέχρι και τις 14 Μαϊου αφορά σε ηλικιωμένους που διέμεναν σε οίκους ευγηρίας.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr