Νταβίντ Σασόλι: H ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει παγώσει
Χρειαζόμαστε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την ικανοποίησή του για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Μια ευρωπαϊκή ημέρα, κατά την οποία η Ευρώπη αναγνώρισε ότι η αλληλεγγύη και η κοινή προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος για να υποστηρίξουμε την αναγέννηση των οικονομιών μας, να προστατεύσουμε τους πολίτες και τους εργαζόμενους, να εξασφαλίσουμε τα επόμενα χρόνια και να αφήσουμε μια κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.
Μιλώντας σε μικρή ομάδα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το «Έθνος της Κυριακής», ο Ιταλός Πρόεδρος περιέγραψε το όραμα των εκλεγμένων για το Ταμείο Ανάκαμψης, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και προειδοποίησε, πάντως, ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει τη τελευταία λέξη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ο Νταβίντ Σασόλι απάντησε και στις ερωτήσεις μας για το μεταναστευτικό και την προσδοκία του από το Σύμφωνο που ετοιμάζεται και εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει παγώσει».
Πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε ένα φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλώσατε ικανοποιημένος από την πρόταση της Κομισιόν που είναι 750 δις. ευρώ. Ποια θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η προτεραιότητα της ΕΕ;
Θέλουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση με μια ισχυρότερη ενιαία αγορά. Με μια ισχυρότερη Ευρώπη. Αυτή θα πρέπει να είναι η πυξίδα της Ένωσης κατά την κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Η κοινή πρόταση Γερμανίας – Γαλλίας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Εχει σημασία μάλιστα, αφού από 1ης Ιουλίου, η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Από την άλλη, δε θα μπορούσε το σύνολο της βοήθειας να χορηγηθεί με μορφή επιδοτήσεων.
Οπότε τι προτείνετε;
Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη-μέλη και κυρίως όσα επλήγησαν πιο βαριά από την πανδημία να έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να δοθεί μία ισχυρή απάντηση ενότητας. Υπάρχουν οικονομίες που πρέπει να στηριχθούν με διαφορετικούς τρόπους. Στηρίζοντας τις οικονομίες, ενισχύουμε και την ευρωπαϊκή αγορά. Και στηρίζοντας τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, διασφαλίζουμε ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα ανακάμψει από αυτή την κρίση.
Δε θα ήταν σωστό ένα κράτος μέλος να προχωρήσει αφήνοντας άλλες χώρες πίσω ή, ακόμα χειρότερα, προκαλώντας ζημία σε αυτές. Αυτό δε θα έχει αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμα και οι χώρες που διατύπωσαν ενστάσεις θα κατανοήσουν τελικά πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες. Οι χώρες του Νότου αποτελούν τεράστια αγορά για τις χώρες του Βορρά. Οι πολίτες το γνωρίζουν καλά. Και οι επιχειρήσεις καλύτερα.
Και πώς θα πεισθούν οι «τσιγκούνηδες του Βορρά» να συναινέσουν σε επιχορηγήσεις;
Δεν υπάρχει χάσμα σήμερα μεταξύ μίας ομάδας χωρών που είναι «φειδωλές» και μίας ομάδας που είναι υπέρ των δαπανών, αλλά μάλλον ένα χάσμα μεταξύ των χωρών που έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει και αυτών που δεν το έχουν καταλάβει, μεταξύ των χωρών που έχουν συνείδηση της βαρύτητας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και αυτών που δεν έχουν το συνειδητοποιήσει. Δεν είναι τώρα η ώρα να σκεφτόμαστε με αυστηρούς όρους, αλλά με όρους αναδόμησης, διαφορετικά θα έχουμε μία Ευρώπη που θα προχωράει με διαφορετικές ταχύτητες. Ζητώ από όλους να σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι ιστορικές αυτές στιγμές. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε. Κάποιος χρειάστηκε να το πληρώσει αυτό. Σήμερα είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Και ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου σε αυτό;
Το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει την τελευταία λέξη για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Εάν η διαμόρφωση συναίνεσης μεταξύ των 27 για το μελλοντικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης αποδειχθεί περίπλοκη υπόθεση, θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η έγκριση ενός συμβιβασμού από τους ευρωβουλευτές.
Το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει ως ένα πλήρες θεσμικό όργανο. Άλλωστε, σε Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που είχε υιοθετηθεί στις 15 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν το Ταμείο Ανάκαμψης να εξοπλιστεί με το ποσό των 2 τρισ. ευρώ.
Σε ένα ακόμη θέμα που στο παρελθόν προκάλεσε κρίση: στο μεταναστευτικό. Αναμένεται ένα Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Τι προσδοκάτε από αυτό;
Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια κοινή πολιτική για τη μετανάστευση. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν περισσότερη δύναμη στην ΕΕ. Λέμε συνεχώς ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανταποκριθεί στη μετανάστευση, αλλά όλες οι χώρες αρνούνται συνεχώς την εξουσία της ΕΕ. Από την αρχή της θητείας μου, είπα και κατήγγειλα τη συμπεριφορά του Συμβουλίου (σ.σ. των κρατών μελών) για την αναθεώρηση του Δουβλίνου. Δεν υπάρχει λόγος να λέμε ότι η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Τα μέσα ενημέρωσης γενικά πρέπει να εξηγήσουν σε όλους τους πολίτες ότι πρέπει να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα. Κι έπειτα, η ευρωπαϊκή δράση για τη μετανάστευση δεν είναι ανενεργή. Το γνωρίζετε αυτό, γιατί είσαστε Ελληνίδα. Το ζήτημα της μεταφοράς των πιο ευάλωτων ομάδων από τα ελληνικά νησιά σε ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα σε εθελοντική βάση. Δεν θα θέλαμε να έχουμε απλώς μια εθελοντική δράση αλλά μια ενιαία πολιτική. Περιμένω μια ισχυρή πρωτοβουλία για τη μετανάστευση από τη γερμανική Προεδρία.
Πρόσφατα επισκεφθήκατε με τους άλλους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών τα ευρω-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να δείτε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που είχε δημιουργήσει η Τουρκία. Κι όμως η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ…
Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία είναι και θα παραμείνει «παγωμένη», δε θα προχωρήσει γιατί το Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κάποια κοινοβούλια κρατών μελών εξέφρασαν ανησυχίες τους, αλλά η Τουρκία δεν απάντησε καν! Για τις παράνομες εξορύξεις στις ακτές της Κύπρου, δεν υπήρξε καμία απάντηση! Αυτές είναι προτεραιότητες για μας. Και επίσης, τώρα η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Συρία. Παρόλο που αυτό είναι περιφερειακό ζήτημα, και πάλι η Τουρκία δεν απάντησε. Γι αυτό πιστεύω ότι υπάρχει νόημα να πούμε ότι η διαδικασία ένταξης έχει σταματήσει. Και θα είναι έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν οι τουρκικές Αρχές πιστεύουν ότι μπορούμε να ξαναρχίσουμε.
Σειρήνες πολέμου στην Ευρώπη: Κατάλογο με καταφύγια καταρτίζει η Γερμανία μετά την κλιμάκωση στην Ουκρανία
Συντριβή αεροσκάφους στη Λιθουανία: Ερευνάται και η πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας - Νέο βίντεο από την στιγμή της πτώσης
Μαρουσάκης: Έρχεται ο χειμώνας το Σαββατοκύριακο - Κακοκαιρία φέρνει πολική αέρια μάζα, καταιγίδες και χιόνια
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα γίνει για τέταρτη φορά πατέρας - Έγκυος η Μαράια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr