Η αιχμηρή επιστολή Μενέντεζ προς Πομπέο - Σύλληψη Γάλλων στην Τουρκία για κατασκοπία
Προσπάθεια επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από το Κογκρέσο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με μία αιχμηρή επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ζητεί την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Έθνους» και του Open TV στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αμερική και είναι αποτελεσματικός υποστηρικτής καθώς δεν μένει μόνο στα λόγια.
Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Γερουσιαστής έχει αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα και για τις δύο χώρες. «Μελετώντας την επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο καθένας καταλαβαίνει ότι τα βασικά μηνύματα του Γερουσιαστή είναι δύο: πρώτον, η Αμερική πρέπει να σταματήσει τον Ερντογάν γιατί αν δεν τον σταματήσει, θα γίνει το ατύχημα με ευθύνη της Τουρκίας, όπως αναφέρει, στο Αιγαίο ή στην Κύπρο και το δεύτερο μήνυμα, το οποίο όπως φαίνεται είναι το νέο σχέδιό του, αφορά στον σεβασμό των αμερικανικών νόμων στον μείζον θέμα για το Κογκρέσο, αυτό της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία» λέει ο Μιχάλης Ιγνατίου.
Ο Μενέντεζ αποδεικνύει ότι παραβιάζονται οι νόμοι των ΗΠΑ από την τουρκική κυβέρνηση και με την αγορά των S-400 αλλά και με την πληρωμή 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία για αγορά στρατιωτικού υλικού, πράξεις που όπως αναφέρει τιμωρούνται από τον σχετικό αμερικανικό νόμο. Ο Γερουσιαστής λοιπόν, μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του Τζιμ Ριτς, ο οποίος είναι στέλεχος του κόμματος του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν καταθέσει σχέδιο νόμου στη Γερουσία για βαρύτατες κυρώσεις στην Τουρκία. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων με μεγάλη πλειοψηφία, όμως ο επικεφαλής της Γερουσίας υπέκυψε στις πιέσεις του προέδρου Τραμπ και δεν επέτρεψε να γίνει ακόμη ψηφοφορία επί του νόμου αυτού.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, είναι φανερό ότι ο Μενέντεζ θα προχωρήσει σε ευθεία σύγκρουση και αναμένεται να τον υποστηρίξουν και άλλοι συνάδελφοί του. Η νέα προσπάθεια του Γερουσιαστή για επιβολή κυρώσεων έρχεται μετά την αποκάλυψη του Τζον Μπόλτον για τις ανάρμοστες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Αμερικανοί νομοθέτες στέκονται στο σημείο για τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του Τραμπ με την Τουρκία, ενώ όσοι διαβάζουν το βιβλίο είναι βέβαιοι ότι δεν είναι μια φυσιολογική ενέργεια η βοήθεια που προσφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μενέντες κάνει και μια αναφορά στις σχέσεις των δύο ηγετών, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη λέξη «έλξη» για να περιγράψει αυτή τη σχέση.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:
Ο Πούτιν θέλει να γίνει ρυθμιστής στη Λιβύη
Πάντως, στο ζήτημα της Λιβύης, φαίνεται ότι οι Ρώσοι επιμένουν σε μια λύση διπλωματική. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, η Ρωσία ενεργοποιείται όλο και εμφανέστερα σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία της Λιβύης και φέρεται πως βάζει πάγο σε όλους τους εμπλεκόμενους. Ζητεί πρακτικά και προσπαθεί να επιβάλλει ότι θα σταματήσουν όλα εδώ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τους συσχετισμούς στον εμφύλιο πόλεμο. Η ρωσική διπλωματία διαμηνύει πρώτα από όλα στην υπερβολικά φιλόδοξη και επιτιθέμενη ουσιαστικά Τουρκία, ότι είναι μάταιο να ελπίζει πως ο προστατευόμενός της ο Σάρατζ θα καταλάβει με την βοήθειά της τη Σύρτη και την Τζούφρα.
Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, η Μόσχα είναι μία από τις λίγες διεθνείς δυνάμεις που καταφέρνει να συνομιλεί με όλους του «παίκτες» στην περιοχή - και με την Τουρκία και με την Αίγυπτο- καλώντας και τον Σίσι να αποφύγει μια περιττή κλιμάκωση, μια μαζική εισβολή στρατευμάτων σε λυβικό έδαφος, εφόσον αυτό δεν θα χρειαστεί. Όμως, φαίνεται πως την ίδια στιγμή έχει βέβαιη την τοποθέτηση της Αιγύπτου ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Σούκρι, με τον οποίο συνομίλησε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι προφανές ότι το Κρεμλίνο διεκδικεί με το λιγότερο κόστος να πετύχει έναν ρόλο ρυθμιστή, όπως περίπου έχει καταφέρει και στη Συρία, να είναι ο μοναδικός παράγοντας που εξισορροπεί αντικρουόμενες δυνάμεις.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:
Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας - Γαλλίας: Συλλήψεις τεσσάρων Γάλλων υπηκόων για κατασκοπεία
Ξεπερνούν τα όρια οι χαρακτηρισμοί των Τούρκων για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ η Άγκυρα τον αποκάλεσε «τρελό». Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open στην Kωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η Άγκυρα είπε ότι το μυαλό του Γάλλου προέδρου είναι παράλογο, χαρακτήρισε τη Γαλλία ως κράτος μη σοβαρό και τη στάση της επικίνδυνη για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Τουρκία απέναντι σε όποια χώρα στρέφεται εναντίον της είναι απαξιωτική και ακραία υποτιμητική. Το επιχείρημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Γαλλία δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν έχει καν ακτές.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες, αφού την Τρίτη υπήρξε μια εξέλιξη περίεργη που προκάλεσε μια υποψία αντιποίνων από την Άγκυρα προς τη Γαλλία. Ξαφνικά συνελήφθησαν τέσσερις Γάλλοι υπήκοοι με την κατηγορία της κατασκοπείας. Μάλιστα ο ένας είναι πρώην μέλος του γαλλικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και κατηγορείται μαζί με άλλα τρία άτομα ότι προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για θρησκευτικές οργανώσεις στην Τουρκία.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr