Ινδονησία: Δραματική αύξηση των θυμάτων - Έφτασαν τους 222 οι νεκροί
Το τσουνάμι προκλήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει δραματικά (pics & vid)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κύματα ύψους έως και 20 μ. σάρωσαν τις ακτές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια και ξενοδοχεία. Ο τελευταίος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 222. Περίπου 843 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 28 αγνοούνται σύμφωνα με το AP, από το τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, όταν προκλήθηκε υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.
Οι αρχές της Ινδονησίας έκαναν λόγο για πλημμυρίδα και όχι τσουνάμι και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο.
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media, πανικόβλητοι κάτοικοι έτρεχαν κρατώντας φακούς, αναζητώντας καταφύγιο.
Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί από το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τις παραλίες της Νότιας Σουμάτρας και στα δυτικά της Ιάβας το Σάββατο περίπου στις 21:30 τοπική ώρα. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πανικόβλητους κατοίκους να κρατούν φακούς και να αναζητούν καταφύγιο σε υψίπεδα.
Το τσουνάμι προκλήθηκε από "υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου" και επιδεινώθηκε από μια ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου, είπε ο Νουγκρόχο. "Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή", τόνισε, προσθέτοντας ότι η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.
«Δεν σημειώθηκε σεισμική δόνηση και η έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα επίσης δεν ήταν τόσο μεγάλη». Όπως είπε στο Metro TV τα τσουνάμι που προκαλούνται από εκρήξεις ηφαιστείων είναι "σπάνια" και πως το τσουνάμι του Πορθμό Σούντα δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού.
Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί«Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o Νουγκρόχο. Η υπηρεσία ανέφερε ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών να αυξηθεί».
Η έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος. Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι "το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ".
Ο Ένταν Περμάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Παντεγκλάνγκ δήλωσε στο Metro TV ότι η αστυνομία παρέχει άμεση βοήθεια σε θύματα στο Τανζουνγκ Λεσουνγκ στην επαρχία Μπάντεν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κοντά στην Τζακάρτα, καθώς οι εργαζομένοι έκτακτης ανάγκης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο. «Πολλοί αγνοούνται», σημείωσε ο Περμάνα.
Οι αρχές προειδοποίησαν κατοίκους και τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό Σούντα να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες και πως μια προειδοποίηση πλημμυρίδας παραμένει σε ισχύ. Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία. Η έκρηξη του Κρακατάου το 1883 είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων από μια σειρά από τσουνάμι.
Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά "παιδί" του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο,ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.
Βίντεο - σοκ : Η στιγμή που το τσουνάμι χτυπά συναυλία
Η δημοφιλής στη χώρα, ροκ μπάντα Seventeen από τη Τζακάρτα, ερμήνευε τραγούδια σε μια γιορτή που οργάνωσε η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης PLN σε θέρετρο της παραλίας Tanjung Lesung, όταν εντελώς απροειδοποίητα το τσουνάμι σάρωσε τη σκηνή γύρω στις 09:30 χθες το βράδυ τοπική ώρα.
Σε βίντεο που ανήρτησε λίγο αργότερα ο τραγουδιστής της μπάντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ζητά από όλους να προσευχηθούν και να βοηθήσουν για τον εντοπισμό αγνοουμένων ανάμεσα στους οποίους και η σύζυγός του.
«Το νερό σάρωσε τη σκηνή που ήταν πολύ κοντά στη θάλασσα. Το νερό σάρωσε όλους όσοι βρίσκονταν εκεί. Χάσαμε αγαπημένους μας ανάμεσα στους οποίους ο μπασίστας και ο μάνατζέρ μας ενώ αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μπάντα.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr