Κορονοϊός - εμβόλιο: Συμφωνία Κομισιόν - Pfizer για 200 εκατ. δόσεις
Κομισιόν και Pfizer συμφώνησαν αρχικά σε 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, με την επιλογή για έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν τη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και την επιλογή να ζητηθούν έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού.
«Η σημερινή σύμβαση με τη συμμαχία BioNTech-Pfizer προστίθεται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων με την AstraZeneca, την Sanofi-GSK και την Janssen Pharmaceutica NV και τις ολοκληρωμένες επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac και τη Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, αφού τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «μετά την πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση της Δευτέρας από τη BioNTech και την Pfizer σχετικά με τις προοπτικές εμβολίου τους, είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και τη Pfizer για αγορά 300 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου. Με αυτό το τέταρτο συμβόλαιο ενοποιούμε ένα εξαιρετικά σταθερό χαρτοφυλάκιο υποψήφιων εμβολίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένη φάση δοκιμών. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας φέρουν πιο κοντά σε μια βιώσιμη λύση της πανδημίας».
Η Κομισιόν σημειώνει ότι «η BioNTech είναι μια γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με την Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που βασίζεται στο messenger RNA (mRNA). Το mRNA παίζει θεμελιώδη ρόλο στη βιολογία, μεταφέροντας οδηγίες από το DNA σε μηχανήματα παραγωγής πρωτεϊνών κυττάρων. Σε ένα εμβόλιο mRNA, αυτές οι οδηγίες δημιουργούν ακίνδυνα θραύσματα του ιού που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να χτίσει μια ανοσοαπόκριση για την πρόληψη ή την καταπολέμηση μιας ασθένειας».
«Η Κομισιόν έλαβε απόφαση να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο βάσει μιας ορθής επιστημονικής αξιολόγησης, της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, της εμπειρίας των εταιρειών στην ανάπτυξη εμβολίων και της ικανότητας παραγωγής τους να προμηθεύει ολόκληρη την ΕΕ», σημειώνεται.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κομισιόν και Pfizer/BioNTech, η συμφωνία θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο. Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δε θέλησε να προβλέψει τα επόμενα βήματα για την έγκριση του εμβολίου, αλλά και για τον εμβολιασμό.
Αναμένεται ότι οι διαδικασίες θα κρατήσουν «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλιστεί το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουν», εξήγησε η ευρωπαία Επίτροπος.
Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, που ωστόσο δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech. Όταν τα λάβει, θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.
Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα, αναμένεται όλες οι χώρες να έχουν στείλει τα εθνικά σχέδιά τους για τον εμβολιασμό. Το πλάνο τους θα εξεταστεί από τον ECDC και την Κομισιόν και θα αποσταλούν παρατηρήσεις αν χρειαστεί. Ήδη, 21 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν στείλει το σχέδιό τους -ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν Ελλάδα και Κύπρος είναι ανάμεσα σε αυτά.
Τέλος, η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης τα κύρια χαρακτηριστικά της μελλοντικής Αρχής για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, η οποία θα έχει το ελληνικό όνομα της θεάς Ήρας (HERA στα αγγλικά). Η σχετική πρόταση αναμένεται να υποβληθεί έως το τέλος του 2021. Μια τέτοια δομή θα ήταν ένα σημαντικό νέο στοιχείο για την υποστήριξη της καλύτερης αντίδρασης σε διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας σε επίπεδο ΕΕ.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr