Βερολίνο: Χιλιάδες στους δρόμους κατά των μέτρων της κυβέρνησης για τον κορονοϊό
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να επιβάλλει περιορισμούς στην εξάπλωση του κορονοϊού.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Xτυπώντας κατσαρολικά και φυσώντας σφυρίχτρες, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να δώσει στην κυβέρνησή της ευρύτερες εξουσίες προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).
Η Μπούντεσρατ (άνω βουλή) θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για το θέμα αργότερα το απόγευμα, με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ πιθανότατα να επικυρώνει το νομοσχέδιο ήδη από σήμερα.
Το νομοσχέδιο έχει στόχο να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες να επιβάλλει με διατάγματα περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές, να ορίζει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας, την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους, το κλείσιμο των καταστημάτων και την αναστολή των αθλητικών διοργανώσεων.
Αν και οι περισσότεροι Γερμανοί αποδέχονται το «ελαφρύ lockdown» που έχει επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας covid-19, οι επικριτές των μέτρων καταγγέλλουν ότι το νέο νομοσχέδιο δίνει πάρα πολλές εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θέτει σε κίνδυνο τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, καθώς για την επιβολή των μέτρων δεν θα απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου.
Μάλιστα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το νομοσχέδιο με την «Επιτρεπτική νομοθετική πράξη» του 1933 που άνοιξε τον δρόμο για τη δικτατορία του Χίλτερ.
Ο Γερμανος υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αμέσως αντέδρασε, γράφοντας στο Twiter: «Ανεξαρτήτως του αν κάποιος τα θεωρεί σωστά, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που αποφασίζουμε δεν έχουν καμία σχέση με την Επιτρεπτική Νομοθετική πράξη. Οποιος κάνει τέτοιου είδους επαίσχυντες συγκρίσεις λοιδορεί τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού και αποδεικνύει ότι δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία».
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδηλωτές κατά των μέτρων για την covid-19 κάνουν συγκρίσεις με το Γ’ Ράιχ.
Στη διάρκεια διαδήλωσης το Σαββατοκύριακο στην Καρλσρούη, ένα 11χρονο κορίτσι συνέκρινε τη ζωή της σε καθεστώς lockdown με αυτή της Αννας Φρανκ, προκαλώντας έντονες επικρίσεις.
Η αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή διαδηλώσεων έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, όμως αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί κοντά στο Ράιχσταγκ. Περίπου 2.200 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο σημείο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο, αλλά και για να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες τηρούν τις αποστάσεις και φορούν μάσκα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι έχει επιβάλει περίπου 30 πρόστιμα σε ανθρώπους που αρνούνταν να φορέσουν μάσκα. Στα τέλη Αυγούστου ακροδεξιοί διαδηλωτές αποσπάστηκαν από μια μεγάλη διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων και προσπάθησαν να εισβάλουν στο Ράιχσταγκ.
Μέχρι στιγμής στη Γερμανία έχουν αναφερθεί 833.307 κρούσματα covid-19 και 13.119 θάνατοι.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr