Κορονοϊός - Ισλανδία: Ανοίγει τα σύνορα σε εργαζομένους με εξαψήφιο μισθό
Προσκλητήριο από την Ισλανδία σε εργαζομένους που θέλουν να ανταλλάξουν την καραντίνα στην πόλη με ένα lockdown σε μαγευτικά τοπία. Μοναδική προϋπόθεση, ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας ύψους τουλάχιστον 7.000 ευρώ...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Καταφύγιο για λίγους και... έχοντες εν μέσω πανδημίας σχεδιάζει να γίνει η Ισλανδία, προχωρώντας πριν στις αρχές του μήνα σε αλλαγές στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εργασίας για πολίτες από χώρες που δεν ανήκουν στη συνθήκη Σέγκεν.
Πλέον, Αμερικανοί και πολίτες άλλων χωρών, δεν θα χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Ισλανδία, ενώ θα μπορούν να παραμένουν στη χώρα για έξι μήνες χωρίς διακοπή, παρότι τα σύνορα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά.
Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για να μπορεί κάποιος να επωφεληθεί του προγράμματος είναι να είναι εργαζόμενος με εξαψήφιο μισθό.
«Η ιδέα είναι να προσελκύσουμε υψηλά αμειβόμενα στελέχη από τη Σϊλικον Βάλεϊ ή το Σαν Φρανσίσκο να εργάζονται από εδώ» υπογραμμίζει η Asta Gudrun Helgadottir, μέλος του κόμματος πειρατών Ισλανδίας και πρώην βουλευτής. Αν και οι επισκέπτες «μακράς διάρκειας» δεν είναι ακριβώς τουρίστες, στόχος είναι να ενοικιαστούν τα Αirbnb που δεν χρησιμοποιούνται, να γεμίσουν τα εστιατόρια και να ταξιδεύουν στην εξοχή τα σαββατοκύριακα.
Η χώρα της Φωτιάς και του Πάγου δεν είναι η πρώτη χώρα που προσπαθεί να προσελκύσει επισκέπτες «μακράς διάρκειας», καθώς οι Βερμούδες, τα Μπαρμπάντος, τα Νησιά Κέιμαν και η Εσθονία έχουν επίσης υιοθετήσει παρόμοιες στρατηγικές προκειμένου να συγκεντρώσουν έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει τον τουρισμό.
Η Ισλανδία ωστόσο είναι μια διαφορετική περίπτωση, καθώς στοχεύει αποκλειστικά σε ευκατάστατους επισκέπτες. Η αίτηση για όσους θέλουν να «ανταλλάξουν» την καραντίνα στη χώρα τους με μια προσωρινή περιπέτεια στις Βερμούδες φτάνει τα 263 δολάρια, την ώρα που η Ισλανδία απαιτεί μηνιαίο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας ύψους 7.000 δολαρίων καθώς και αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για τις εργασιακές βίζα και για τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, αρνήθηκε ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο. Οι ντόπιοι από την άλλη, όταν ρωτήθηκαν, σημείωσαν ότι ο στόχος της δράσης είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις, χωρίς όμως να πιεστεί το σύστημα υγείας, το οποίο μπορεί εύκολα να φτάσει στα όριά του, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της χώρας περίπου 357.000. Η χώρα φαίνεται να κερδίζει τη μάχη για την ανάσχεση του κορονοϊού, καθώς από τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα και 26 θάνατοι.
Υπάρχει επίσης η ελπίδα ότι, με την ανεργία να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, η τεκμηρίωση του εισοδήματος θα εμποδίσει τους τουρίστες «μακράς διαρκείας» να ανταγωνιστούν τους ντόπιους για τοπικές θέσεις.
Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται περίεργα για μια χώρα που υπερηφανεύεται για τα σοσιαλιστικά ιδανικά και είναι ευαίσθητη για την ομοιογένειά της, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. «Αλλά αυτή μπορεί να είναι η Ισλανδία του μέλλοντος: λιγότερο επικεντρωμένη στην τροφοδοσία των μαζών και πιο ευτυχισμένη να προσφέρει πολυτελή τουρισμό στους λίγους, σημειώνει η Asta Gudrun Helgadottir.
Αλλαγή στόχευσης
Το 2018, μετά από μια δεκαετία ταχείας τουριστικής ανάπτυξης, η Ισλανδία απαρίθμησε 2,3 εκατ. επισκέπτες, με τις διεθνείς αφίξεις να ξεπερνούν τον τοπικό πληθυσμό κατά εφτά φορές. Κανείς δεν περίμενε ότι για ένα μεγάλο μέρος του 2020, οι μόνες εξερχόμενες πτήσεις θα αφορούσαν εξαγωγές ψαριών.
Αυτή η ακραία μετάβαση από τον υπερ-τουρισμό στον υπό-τουρισμό σήμανε την προσωρινή καταστροφή για πολλές τοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο όπως στις περιπτώσεις της Βενετίας, της Ταϊλάνδης και του Αμστερνταμ, τρεις παραδοσιακούς πολυσύχναστους προορισμούς, υπήρξαν οφέλη για την Ισλανδία.
Ο Einar Saemundsen, διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Thingvellir, τονίζει ότι έχει παρατηρήσει την αναγέννηση των ευαίσθητων νερών και των λειχήνων που φωτίζουν τα μαύρα ηφαιστειογενή πεδία και τις παγετώδεις ρωγμές να αυτοκαθαρίζονται με νέες εγχύσεις παγωμένης απορροής. Σημειώνει επίσης ότι η αναγέννηση μπορεί να συνεχιστεί εάν οι διαχειριστές πάρκων μπορούν να μειώσουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι οι αλλαγές στις χρεώσεις των εισιτηρίων.
Εργα μικρών ξενοδοχείων έχουν ξεκινήσει και σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Η επιτυχία που γνώρισαν τα δύο πρώτα πολυτελή θέρετρα της Ισλανδίας, το Helley-skiing Eleven Experience Deplar Farm και το Retreat στο Blue Lagoon, όπου οι τιμές ξεκινούν από 2.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση, έχουν δείξει ότι οι πεντάστερες επενδύσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν, ακόμη και σε μια χώρα που είναι περισσότερο δημοφιλής σε επισκέπτες του… Σαββατοκύριακου παρά σε λάτρεις των θερέτρων.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr