Έντονη διαμαρτυρία τουρκικού ΥΠΕΞ για τον έλεγχο σε τουρκικό πλοίο με κατεύθυνση στη Λιβύη
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την έντονη διαμαρτυρία του για τον έλεγχο που υπέστη τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης από γερμανική φρεγάτα εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβητεί τα κίνητρα της επιχείρησης κατά του τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο τις επιχείρησης Ειρήνης, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη», ενώ δηλώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Η επιχείρηση Ειρήνη, που πραγματοποιείται από την ΕΕ, είναι μια επιχείρηση της οποίας ο σκοπός και το όφελος είναι υπό συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες το πρωί (22 Νοεμβρίου), το γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αμβούργο" ζήτησε να του παρασχεθούν ενδελεχείς πληροφορίες από το τουρκικό εμπορικό πλοίο "MV Roseline A", το οποίο μετέφερε χρώματα, υλικά χρωμάτων και ανθρωπιστική βοήθεια από το λιμάνι Αμπαρλί (Τουρκία) στη Μισράτα (Λιβύη). Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και μοιράστηκε λεπτομερώς όλες τις πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και τον προορισμό του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλοι στρατιώτες που υπηρετούν σε πλοία της επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν «επιθεώρηση» που διήρκεσε πολλές ώρες. Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, αφού υπέστη σωματικό έλεγχο με βίαιο τρόπο, στη συνέχεια οδηγήθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, αναγκάζοντάς το να ελέγξει με το ζόρι τα εμπορευματοκιβώτια, ενώ ένας ένοπλος στρατιώτης φύλαγε τον καπετάνιο.
Η εν λόγω επέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση ούτε της χώρας μας -ως κράτους σημαίας-, αλλά ούτε και του καπετάνιου του πλοίου. Παρά την αναφορά του καπετάνιου σχετικά με το περιεχόμενο του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η επέμβαση, η οποία ξεκίνησε κατόπιν μιας διφορούμενης υποψίας, και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, σταμάτησε μόνο μετά από τις επίμονες διαμαρτυρίες της χώρας μας. Το ένοπλο προσωπικό παρέμεινε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και έφυγε από το πλοίο στις 09:38 το πρωί.
Λυπούμαστε για την επί ώρες κράτηση του πλοίου μας κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, το οποίο φάνηκε ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, καθώς και για το γεγονός ότι το προσωπικό αντιμετωπίστηκε κατά την επιθεώρηση ως εγκληματίας. Διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την χωρίς άδεια ενέργεια και για τη χρήση βίας. Διατηρούμε το δικαίωμά μας για απαίτηση κάθε είδους αποζημίωσης σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας ή απώλειας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Είναι απαραίτητη η λήψη της συγκατάθεσης του κράτους-σημαίας για επέμβαση σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της UNSC σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση.
Η ουδετερότητα της επιχείρησης Ειρήνη, την οποία αποφάσισε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, είναι υπό συζήτηση επί του παρόντος. Ωστόσο, αυτή η παράνομη και η δύο μέτρων και δύο σταθμών μεταχείριση, που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν πράγματα από τη χώρα μας στη Λιβύη, είναι απαράδεκτη.
Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές και κατά το παρελθόν, η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια μονόπλευρη επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την αποστολή όπλων προς τον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr