Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου καρατομεί τους αντιφρονούντες από το Δημόσιο
Ο Μπολσονάρου, δηλωμένος αντικομμουνιστής, εξελέγη τον περασμένο Οκτώβριο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου σχεδιάζει να απολύσει τους συμβασιούχους στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να «εκκαθαρίσει» τη Βραζιλία από «τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδεολογίες», όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν έχει κανένα νόημα να διατηρήσουμε σε μια κυβέρνηση με ένα προφίλ σαν το δικό μας, ανθρώπους που προασπίζονται μια άλλη λογική, ένα άλλο πολιτικό σύστημα, μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Όνιξ Λορενζόνι, αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο του Πλανάλτο, στη Μπραζίλια. «Έχουμε το θάρρος να κάνουμε αυτό που έλλειψε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το σπίτι μας από την αρχή», επέμεινε.
Την Τετάρτη ο Λορενζόνι είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα κάνει «εκκαθάριση» στο δικό του υπουργείο και ότι θα απολύσει 300 συμβασιούχους που προσελήφθησαν στον δημόσιο τομέα χωρίς να έχουν περάσει από εξετάσεις. Την Πέμπτη όμως, πήγε ένα βήμα πιο πέρα, εξηγώντας ότι το ίδιο μπορεί να κάνουν και όλα τα άλλα υπουργεία.
«Είναι ο μοναδικός τρόπος για να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά και να κάνουμε αυτό που αποφάσισε η βραζιλιάνικη κοινωνία μέσω της κάλπης: να βάλουμε τέλος στις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες που μας οδήγησαν στο σημερινό χάος, με την ανεργία (...) την ανασφάλεια στις οικογένειες, τις κακές επιδόσεις του συστήματος υγείας και τα σχολεία που κάνουν πολιτική κατήχηση αντί να εκπαιδεύουν», ισχυρίστηκε.
Ο Μπολσονάρου, δηλωμένος αντικομμουνιστής, εξελέγη τον Οκτώβριο εν μέρει χάρη στην απόρριψη από τους ψηφοφόρους του Κόμματος των Εργατών, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, το οποίο κυβέρνησε τα τελευταία 13 χρόνια και από πολλούς Βραζιλιάνους θεωρείται υπεύθυνο για τα δεινά της χώρας και ιδίως για τη διαφθορά. «Αυτή η σημαία δεν θα βαφτεί ποτέ κόκκινη» παρά μόνο «αν πρέπει να χύσουμε το αίμα μας», δήλωσε κατά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος, αναφερόμενος στην κιτρινοπράσινη σημαία της Βραζιλίας.
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η αναδιάρθρωση αφορά κατά κύριο λόγο την κατάργηση μιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας που ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή σχολικών προγραμμάτων σχετικών με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απόρριψη του ρατσισμού. Το τμήμα θα αντικατασταθεί από ένα άλλο, με στόχο τη μείωση του αναλφαβητισμού. Με ένα μήνυμά του στο Twitter ο ίδιος ο Μπολσονάρου υπερασπίστηκε αυτήν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι «να εκπαιδευτούν πολίτες έτοιμοι να μπουν στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν επενδύσει στη διάπλαση νοοτροπιών υποδουλομένων στις σοσιαλιστικές ιδέες».
Ο Λορενζόνι είπε επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει χρήματα συνενώνοντας υπηρεσίες και θέτοντας σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα πώλησης κτιρίων που ανήκουν σε διάφορα υπουργεία αλλά δεν χρησιμοποιούνται από το κράτος.
Χθες, ο υπουργός Οικονομίας Πάουλο Γκουέντες είχε δηλώσει ότι «η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση» για την κυβέρνηση θα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το μέτρο αυτό θεωρείται κρίσιμο για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους της Βραζιλίας, όμως απαιτείται προηγουμένως μια αναθεώρηση του συντάγματος που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ο Λορενζόνι δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, περιορίστηκε μόνο να πει ότι «θα το κάνουμε».
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr