Τουρκία: Συστηματική η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου - 79 δημοσιογράφοι στη φυλακή
Έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα του δημοσιογραφικού περιβάλλοντος στην Τουρκία.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δημοσίευμα του EUobserver αναφέρεται στην έλλειψη ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή κρατά φυλακισμένους 79 δημοσιογράφους. Τον περασμένο μήνα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute - IPI) δημοσίευσε έκθεση - η οποία ουσιαστικά συνοψίζει το αποτέλεσμα μιας αποστολής έντεκα διεθνών οργανώσεων σχετικά με την ελευθεροτυπία, οι οποίες βρέθηκαν στην Τουρκία τον Οκτώβριο- που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα του δημοσιογραφικού περιβάλλοντος στην Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, πολλοί δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυθαίρετη δίωξη και κράτηση, καθώς οποιαδήποτε δημόσια κριτική αναφορικά με ευαίσθητα –για την κυβέρνηση- ζητήματα κινδυνεύει να αντιμετωπιστεί με ποινικές κατηγορίες.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμα ότι εντείνεται και η ψηφιακή λογοκρισία. Μεταξύ του 2015 και του 2019, ο ρυθμιστικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας μπλόκαρε περισσότερους από 21.000 ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων 2.000 ειδησεογραφικών ιστότοπων και 669 εξειδικευμένων ειδησεογραφικών άρθρων, με βάση μια συγκεκριμένη νομική διάταξη που εισήχθη το 2015.
Φέτος οι Aρχές έκαναν ένα βήμα παραπέρα προς τον έλεγχο του περιεχομένου στο διαδίκτυο, ψηφίζοντας έναν νόμο για τα κοινωνικά μέσα που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναγκάζει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να αφαιρούν ανεπιθύμητο περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεχιζόμενης καταστολής, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου IPI ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια εκστρατεία με την ονομασία "Let Turkey's Journalists Report Freely" με μια σειρά διαφημίσεων σε εφημερίδες.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Τουρκία να αντιστραφεί η πολυετής καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, η οποία ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, είναι εμφανής, σημειώνει ο συντάκτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, παρά τις κατά καιρούς σχετικές επισημάνσεις της ΕΕ, η οποία εγκαλεί ενίοτε την Τουρκία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρή υπαναχώρηση της ελευθεροτυπίας στη χώρα, εντούτοις αυτές οι παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας δε φαίνεται να επηρεάζουν τις σχέσεις της με την ΕΕ.
Ο συντάκτης θυμίζει ότι τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στην Τουρκία σημαντικές βελτιώσεις στις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις, που επαναλήφθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, σε αντάλλαγμα την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η προσφορά δε συνδυάστηκε με το αίτημα για βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι ατυχές, σημειώνει με νόημα ο συντάκτης. [Let Turkey's journalists report freely]
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr