Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη - Επικοινωνία Μισέλ, Μέρκελ, Μακρόν
Συναγερμός σε όλο τον κόσμο για τη μετάλλαξη του κορονοϊού - Τι απαντούν οι επιστήμονες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Συναγερμός στην ΕΕ για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς το νέο στέλεχος του ιού «ξέφυγε» εκτός των συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησαν για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις αεροσκαφών.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, ενώ η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια «συντονισμένη απάντηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία ζήτησε η Ισπανία. «Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μέσω του συντονισμού αποφεύγοντας μονομερή μέτρα», ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή» με αξιωματούχους της Βρετανίας μετά την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού και κάλεσε τα μέλη του στην Ευρώπη «να ενισχύσουν τους ελέγχους τους». H νέα παραλλαγή της νόσου μεταδίδεται πιο γρήγορα, δεν θεωρείται όμως ότι είναι πιο θανατηφόρα.
Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη του ιού έχει εντοπιστεί και στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, όπως ανέφερε ο Π.Ο.Υ. στο BBC.
New York Times: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι η μετάλλαξη είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι επιστήμονες έχουν πει στους υπουργούς της Βρετανίας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια.
Ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο να μπει το Λονδίνο και η νοτιοανατολική Αγγλία σε αυστηρό lockdown ενοψει Χριστουγέννων, διότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να είναι έως και 70% πιο εύκολο να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Όταν ο ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άμυνάς μας» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Πρέπει να δράσουμε πάνω στις πληροφορίες που έχουμε, γιατί μεταδίδεται πολύ γρήγορα», εξήγησε.
Δημόπουλος: Η μετάλλαξη του ιού δεν επηρεάζει το εμβόλιο
Για τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε πολλά μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας, μίλησε και ο Θάνος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στο Open TV και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάννη, τονίζοντας ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσή της. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση κατά του κορονοϊού.
Παράλληλα είπε ότι αυτό που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται σχετικά με τη μετάλλαξη είναι ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα.
Μόσιαλος: Τι ισχύει με τη μετάλλαξη του ιού
Για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και για το εάν αυτή επηρεάζει το εμβόλιο μίλησε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο παράτασης του καθολικού lockdown τον Ιανουάριο στη χώρα μας και στο πώς μπορεί κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.
Για την μετάλλαξη του κορονοϊού ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: «Το ξέρουμε εδώ και μερικές ημέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον). Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο». Ξεκαθάρισε ότι η νέα αυτή μετάλλαξη του ιού ανησυχεί τους επιστήμονες επειδή μεταδίδεται πιο εύκολα και όχι επειδή είναι περισσότερο θανατηφόρα.
«Το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη» σημείωσε. Ακόμα τόνισε πως δεν έχει γίνει γνωστό, αν έχει η μετάλλαξη του ιού έχει προχωρήσει και σε άλλες χώρες «Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες.», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. «Το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα», κατέληξε.
Ο καθηγητής του LSE υπογράμμισε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι είπαν ότι δεν επηρεάζεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και η δράση του από τη νέα αυτή μετάλλαξη. «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.
Δερμιτζάκης: «Είναι πολιτική υπόθεση»
Μία άλλη διάσταση στο θέμα της μετάλλαξης του κορονοϊού έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Mανώλης Δερμιτζάκης. Με ανάρτησή του στο facebook, υποβαθμίζει την ανησυχία που έχει προκαλέσει λέγοντας μάλιστα ότι «είναι πολιτική υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικής κυβέρνησης»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr