Τουρκία: 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο κοστίζουν οι σωματοφύλακες του Ερντογάν
Παράλληλα τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο δανεισμός της Τουρκίας επί Ερντογάν έχει υπερδιπλασιαστεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τριάντα εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν το 2020 από το κρατικό ταμείο για την προστασία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κάθε φορά που μετακινείται είναι σαν να τον συνοδεύει ένας μικρός στρατός.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Γενικής Ασφάλειας Τουρκίας, που δημοσιεύει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Μπιργκιούν», το ποσό που διατέθηκε πέρυσι για την προστασία του Ερντογάν και της τουρκικής προεδρίας ήταν 3 φορές επάνω από το ποσό που διατίθεται για την προστασία ολόκληρης της τουρκικής βουλής, που αποτελείται από 550 βουλευτές. Για την τουρκική εθνοσυνέλευση το ποσό που διατέθηκε το 2020 ήταν 11 εκατ. ευρώ. Ακριβός… ο φόβος του ηγεμόνα ή του reis, όπως αποκαλείται στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε ακόμα: «Εσκεμμένη» αδιαφορία Μπάιντεν προς Ερντογάν
2,5 φορές επάνω ο δανεισμός της Τουρκίας επί Ερντογάν
Την ίδια ώρα, άλλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, η «Σοζτζού», αποκαλύπτει ότι ο δανεισμός της Τουρκίας τα τελευταία 18 χρόνια που κυβερνά ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπερνά κατά 2,5 φορές το δανεισμό της χώρας τα προηγούμενα 80 χρόνια, δηλ. από τότε που ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος (1923) μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν το 2002. Σύμφωνα με το βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ιλχάν Κεσιτζί, τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία στην ιστορία της η Τουρκία την έχει υποστεί επί κυβερνήσεων ΑΚΡ, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα οικονομική διαχείριση θα οδηγήσει την τουρκική οικονομία στην άβυσσο.
Σύμφωνα με το βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, από το 2002 η διακυβέρνηση του AKP έχει λάβει δάνεια συνολικού ύψους 304 δις. δολαρίων. Αντίστοιχα, τα δάνεια που έλαβαν οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις από το 1923 έως το 2002 ανέρχονται σε 131 δις. δολάρια. Ο Ιλχάν Κεσιτζί επισημαίνει ότι τα χρέη της κυβέρνησης AKP είναι 2,5 φορές επάνω σε σχέση με τα χρέη τα προηγούμενων 80 ετών κυβερνήσεων.
Το 2002, όταν το ΑΚΡ ανέλαβε το χρέος της Τουρκίας στο ΔΝΤ ήταν 23 δις. δολάρια, ενώ υπήρχαν επιπλέον άλλα 64 δις. δολάρια σε δημόσια χρέη. Το συνολικό δημόσιο χρέος ανέρχονταν σε 87 δις. δολάρια το 2002 και το 2020 έφτασε τα 187 δις. δολάρια. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν χρωστάει ούτε ένα γρόσι στο ΔΝΤ, αλλά στην πραγματικότητα ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε κατά 100 δις. δολάρια.
Παράλληλα, τεράστιος είναι κι ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία. Το 2002 το συνολικό ποσό ήταν 44 δις. δολάρια και στο τέλος του 2020 ανήλθε στα 248 δις. δολάρια. Σε 18 χρόνια, η κυβέρνηση του AKP δημιούργησε έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο 1,1 τρις. δολαρίων, ενώ οι εισαγωγές τα τελευταία 18 χρόνια ανέρχονται σε 3,4 τρις. δολάρια και οι εξαγωγές για την ίδια περίοδο σε 2,3 τρις. δολάρια.
Ο Τούρκος βουλευτής εξηγεί ότι το εμπορικό έλλειμμα είναι αποτέλεσμα πολυτελών δαπανών, οι οποίες είναι κι ο βασικός λόγος των προβλημάτων στην τουρκική οικονομία. Ο Ιλχάν Κεσιτζί προβλέπει ότι στο τέλος της πανδημίας, όταν το κράτος σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις, πολλοί εργαζόμενοι θα απολυθούν και οι εταιρείες θα αρχίσουν να καταρρέουν. 2,5 εκατομμύρια εξειδικευμένο προσωπικό στην Τουρκία δεν θα μπορεί να βρει θέση εργασίας. Παρόλα αυτά η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 1,8% το 2020, αλλά ως αποτέλεσμα της υποτίμησης της λίρας το τουρκικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε από το 2013 κατά 3920 δολάρια.
Διαβάστε ακόμα: Ο εκπρόσωπος Ερντογάν καλεί Μπάιντεν να αναθεωρήσει την πολιτική του
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr