Θάνατος Olivier Dassault: Η αυτοκρατορία αεροσκαφών και η σχέση με την Ελλάδα
Η αυτοκρατορία της οικογένειας Ντασό είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 18ου αιώνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Γάλλος βουλευτής και μεγιστάνας της κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Ολιβιέ Ντασό (Olivier Dassault), έχασε τη ζωή του σε ηλικία 69 ετών την Κυριακή 7 Μαρτίου καθώς συνετρίβη το ελικόπτερό του κοντά στη Ντοβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου είχε εξοχική κατοικία. Ο Ντασό ήταν ένας από τους κληρονόμους του γιγαντιαίου ομίλου Dassault Aviation, ο οποίος κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον βουλευτή του κόμματος LR (Οι Ρεπουμπλικανοί, δεξιά), που ήταν 69 ετών, με μήνυμα του στο Twitter. «Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του», έγραψε χαρακτηριστικά ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Διαβάστε επίσης: Χαφζά Τζιρντάμπ στο Open TV: «Το καθεστώς Ερντογάν φυλακίζει και βασανίζει ανθρώπους»
Νεκρός και ο πιλότος του ελικοπτέρου
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του και ο πιλότος του ιδιωτικού ελικοπτέρου . Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, δεν υπήρχε κανείς άλλος μέσα στο ελικόπτερο. Η Ντελφίν Μιενιέλ, εισαγγελέας της Λιζιέ, επιβεβαίωσε στο AFP τον θάνατο του Ολιβιέ Ντασό και του πιλότου. Η εισαγγελία ανέλαβε το τμήμα των ερευνών της χωροφυλακής αεροπορικών μεταφορών, που είναι αρμόδια για την έρευνα.
Ποιος ήταν ο Γάλλος μεγιστάνας Olivier Dassault
Βουλευτής του συντηρητικού κόμματος LR από το 2002, ο Ντασό θεωρείτο ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με την περιουσία της οικογένειάς του - δηλαδή μαζί με τους δύο αδελφούς του και την αδελφή του- να υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του κληρονόμησε από τον πατέρα του, σύμφωνα με τη λίστα Forbes των πλουσιότερων του πλανήτη για το 2020. Ο πατέρας τού Ολιβιέ Ντασό, Σερζ, είχε φύγει από τη ζωή το 2018, σε ηλικία 93 ετών.
Ο Ντασό παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault λόγω του πολιτικού του ρόλου για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Πολλές προσωπικότητες απέτισαν φόρο τιμής στον γιο του Σερζ Ντασό, που υπήρξε πρόεδρος της Dassault Aviation και εγγονό του Μαρσέλ Ντασό, ιδρυτή του ομίλου, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας.
Ντασό: Η αυτοκρατορία των μαχητικών αεροσκαφών και οι ρίζες της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του ethnos.gr, ο παππούς του Ολιβιέ Ντασό, Μαρσέλ Ντασό ήταν ιδρυτής του κολοσσού της αεροναυπηγικής και δισέγγονος της Νοεμί Αλλατίνι. Η τελευταία, μεγάλωσε στη βίλα Αλλατίνι, ήταν κατά κάποιον τρόπο ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των Αλλατίνι και των Ντασό και ο άνθρωπος μέσω του οποίου συνεχίστηκε στο Παρίσι η ιστορική και επιχειρηματική διαδρομή που είχε ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη. Ο Μωυσής Αλλατίνι, η προτομή του οποίου κοσμεί τους κήπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1809 και ήταν πρώτος γιος του Λάζαρο Αλλατίνι και της Άννας Μορπούργκο.
Η οικογένεια είχε έρθει στην πόλη από το Λιβόρνο της Ιταλίας, στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο ίδιος ακολούθησε σπουδές ιατρικής στη Φλωρεντία και άσκησε το επάγγελμα του γιατρού στην Ιταλία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του όμως επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την ιατρική. Παρείχε οικονομική στήριξη σε πολλά σχολεία. Δημιούργησε την τράπεζα Αλλατίνι, έναν νέο μεγάλο ατμοκίνητο μύλο, πολλά καπνεργοστάσια, σαπωνοποιεία, υφαντουργεία, μεταξουργεία, το ζυθοποιείο Όλυμπος και ένα πλινθοποιείο, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας. Πέθανε το 1882 και έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1888, κτίστηκε η βίλα Αλλατίνι, ο μεγαλοπρεπέστερος πύργος στην τότε συνοικία των Εξοχών, στην σημερινή συνοικία Ντεπό.
Η ανιψιά του Μωυσή, Νοεμί, και ο γιος της, Μαρσέλ Ντασό, περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους, μέχρι το 1909, όταν η οικογένεια εκτοπίστηκε από τη Θεσσαλονίκη, λόγω της ιταλικής της καταγωγής, λίγο πριν από το ξέσπασμα του ιταλοτουρκικού πολέμου. Η επιχειρηματική και όχι μόνο πορεία τριών γενιών της δυναστείας Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη τερματίστηκε βίαια.
Η Ναόμι Αλλατίνι και ο σύζυγός της, Αδόλφος Μπλοχ εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, όπου το 1928 ο γιος τους Μαρσέλ ίδρυσε την αεροπορική εταιρία Μαρσέλ Μπλοχ. Στον Β Παγκόσμιο πόλεμο ο τελευταίος εκτοπίστηκε από τους κατακτητές Ναζί στο Μπούχενβαλντ, καθώς αρνήθηκε να τους αποκαλύψει την πρωτοποριακή για την εποχή αεροναυπηγική τεχνολογία που είχε αναπτύξει.
Το 1946 η οικογένεια Μπλοχ μετονομάστηκε σε Ντασό, χρησιμοποιώντας ένα παλιό ψευδώνυμο, και ασπάστηκε τον καθολικισμό. Η εταιρία μετονομάστηκε σε Dassault Aviation και τα επόμενα χρόνια πέρασε στα χέρια του Σερζ Ντασό, ο οποίος την ανέπτυξε περαιτέρω και τη μετέτρεψε σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους της αεροναυπηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, επέκτεινε τις δραστηριότητές του σε άλλους κλάδους, φτάνοντας μέχρι και στην ιδιοκτησία της εφημερίδας Figaro. O Σερζ Ντασό πέθανε το 2018 και άφησε τη διοίκηση του ομίλου στους απογόνους του, μεταξύ αυτών και ο Ολιβιέ Ντασό που έχασε τη ζωή του την Κυριακή 7 Μαρτίου από τη συντριβή του ελικοπτέρου του.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Βρετανία: Σε λάθος οφείλεται η μηδενική καταγραφή θανάτων
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr