Ερντογάν: Μανιφέστο και στο βάθος… ανασχηματισμός
Μανιφέστο από Ερντογάν πριν από τον ανασχηματισμό - Τι είπαν Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το νέο του μανιφέστο για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο συνέδριο του κόμματός του, το οποίο διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη, 24 Μαρτίου, στην Άγκυρα. Οι πληροφορίες θέλουν έπειτα από το συνέδριο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο η σημαντικότερη πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική.
Στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως «σημαντική πρωτοβουλία» το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
«Με αυτή τη συμφωνία θέσαμε υπό εγγύηση τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και του λαού της Λιβύης στους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο. Εξουδετερώσαμε μία προς μία τις παγίδες που στήθηκαν για να αποκλείσουν τη χώρα μας και τη Λιβύη στη Μεσόγειο. Με την υποστήριξή μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, χαλάσαμε τον ενθουσιασμό των κύκλων εκείνων που είχαν κακόβουλες προθέσεις για αυτή τη χώρα. Χάρη στην υποστήριξη που παρέχει σήμερα η Τουρκία η Λιβύη μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία ξανά και να προχωρήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Λίβυους αδελφούς μας και στο μέλλον», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί για να συνεχιστεί ο διάλογος
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε την πλάτη σε Ανατολή και Δύση»
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος του είναι πλέον να αυξήσει τους φίλους της χώρας, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη ούτε στην Ανατολή, ούτε στη Δύση. «Την επόμενη περίοδο, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας και να μειώσουμε τις έχθρες, μετατρέποντας την περιοχή μας σε νησίδα ειρήνης. Ουσιαστικά, όλα τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι τώρα έχουν τον ίδιο στόχο.
Τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία και από την ΕΕ μέχρι τον αραβικό κόσμο, θα συνεχίσουμε να τις διαμορφώνουμε με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις προσδοκίες του έθνους μας.
Ως χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε την πλάτη μας ούτε στην Ανατολή, ούτε στη Δύση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να αναπτύξει μία ισορροπημένη, συνεπή και μακροπρόθεσμη συνεργασία με χώρες με τις οποίες η Τουρκία βρίσκεται σε ανταγωνισμό ή ακόμη και ένταση μαζί τους, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα και την Τουρκία. «Ωστόσο, τόσο η γεωγραφική θέση της Τουρκίας, όσο και τα οικονομικά συμφέροντα, το γενικό όραμα της εξωτερικής της πολιτικής, μπορεί να το καταφέρει με δύναμη και δεξιοτεχνία», ανέφερε.
«Η σημαία μας θα κυματίζει σε κάθε χώρα του πλανήτη»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η παρουσία της Τουρκίας έχει ενισχυθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι όλα τα προβλήματα με οποιαδήποτε χώρα μπορεί να τα λύσει, αρκεί κι εκείνη να σεβαστεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. «Ενισχύσαμε και διαφοροποιήσαμε τα μέσα που διέθετε η χώρα μας. Έχουμε κάνει ανοίγματα προς περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική όπου είχαμε περιορισμένη παρουσία στο παρελθόν. Είμαστε μεταξύ των 5 χωρών με το ευρύτερο δίκτυο ξένων διπλωματικών αποστολών στον κόσμο. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παρουσία μας σε όλες τις γωνιές του κόσμου με σκοπό να μην αφήνουμε κανένα μέρος που δεν κυματίζει η σημαία μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με καμία χώρα, αρκεί να σέβεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε.
Η Τουρκία στις χώρες με πυρηνική ενέργεια
Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συνεργασία με τη Ρωσία. «Η κατασκευή του Άκουγιου συνεχίζεται, κάτι που θα εντάξει την Τουρκία ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες που παράγουν πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε, ενώ πρόθεσε ότι «πρώτα ο Αλλάχ ο πρώτος αντιδραστήρας θα λειτουργήσει το 2023».
Δώστε σε εμάς τα δολάρια, τα ευρώ και το χρυσό σας
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους Τούρκους πολίτες να καταθέσουν τα χρήματα σε συνάλλαγμα που διαθέτουν, καθώς και το χρυσό που φυλάνε στα σπίτια τους στις τράπεζες για να ενισχύσουν την οικονομία.
«Υπενθυμίζω στους επιχειρηματίες μας ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να φέρουν τους πόρους που διατηρούν στο εξωτερικό στη χώρα μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην αγορά τις τελευταίες μέρες δεν αντικατοπτρίζουν τη πραγματική δυναμική της οικονομίας της Τουρκίας.
Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες
Η ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τετ α τετ συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Όπως ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ αναρτώντας μάλιστα και σχετική φωτογραφία, «με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συζητήσαμε με τρόπο εποικοδομητικό τις διμερείς μας σχέσεις σε όλες τους τις διαστάσεις. Ανταλλάξαμε απόψεις για το Αφγανιστάν, το Κυπριακό, την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Διαβάστε επίσης: Η τουρκική λίρα στο… απόσπασμα - Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην οικονομία
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr