Γαλλία: Ο κορονοϊός «αφάνισε» το Παρίσι - Απώλεια τουριστικών εσόδων 15,5 δισεκ. ευρώ
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «η πιο έντονη μείωση αφορά την διεθνή πελατεία, με -78% στις διαμονές έναντι -56% για την γαλλική πελατεία», ήτοι 15,7 εκατομμύρια λιγότεροι Γάλλοι τουρίστες σε σύγκριση με το 2019🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η υγειονομική κρίση στέρησε από το Παρίσι και την περιοχή του έσοδα 15,5 δισεκ. ευρώ την περσινή χρονιά λόγω μιας «ιστορικής πτώσης της παρουσίας» ξένων τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η συνηθισμένη ως τότε σε ρεκόρ τουριστών γαλλική πρωτεύουσα δέχθηκε το 2020 περίπου 33,1 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Υπέστη πέρυσι πλήγμα, όπως και όλοι οι προορισμοί, από μια άνευ προηγουμένου «κατάρρευση» της ζήτησης και από «την γενικευμένη εισαγωγή περιορισμών στα ταξίδια», σύμφωνα με τον απολογισμό αυτόν της Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού (CRT).
Μόνον περίπου 17,5 εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων 12,6 εκατομμύρια Γάλλοι, επισκέφθηκαν πέρυσι το Παρίσι και την περιφέρειά του, την Ιλ ντε Φρανς, πράγμα το οποίο δείχνει μια «άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας». Αυτή απέφερε 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «η πιο έντονη μείωση αφορά την διεθνή πελατεία, με -78% στις διαμονές έναντι -56% για την γαλλική πελατεία», ήτοι 15,7 εκατομμύρια λιγότεροι Γάλλοι τουρίστες σε σύγκριση με το 2019.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Γαλλία: Ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι στη Μασσαλία με 6.500 νέους
«Έπειτα από μια πολλά υποσχόμενη αρχή της χρονιάς παρά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στην Ασία και τη συνέχιση κοινωνικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία, η τουριστική δραστηριότητα σταμάτησε από τα μέσα Μαρτίου», με την έναρξη του πρώτου lockdown, σύμφωνα με την CRT. Στη συνέχεια «μια κάποια ανάκαμψη διαπιστώθηκε» στο τέλος των εν λόγω περιορισμών, «από τις 11 Μαΐου» και ως το δεύτερο lockdown στα τέλη Οκτωβρίου.
«Ο τουρισμός στο Παρίσι Ιλ-ντε-Φρανς μπόρεσε ως εκ τούτου να επωφεληθεί μιας περιόδου ανάπαυλας, κυρίως ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Οκτώβριο» με μια δραστηριότητα κυρίως από Γάλλους και κάποιους πελάτες από κοντινές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία, επισημαίνει η CRT.
Τα ξενοδοχεία «επλήγησαν ιδιαίτερα από την απουσία επιχειρηματιών και διεθνών πελατών» και ένας αριθμός τους έκλεισε από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη του Μαΐου και στη συνέχεια από τα τέλη του Οκτωβρίου. Αυτό οδήγησε σε πτώση 68% των ημερών διαμονής σε ξενοδοχεία το 2020, έναντι -55% για τα εποχικά καταλύματα, σε σύγκριση με το 2019.
Τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας επλήγησαν ιδιαίτερα από την απουσία διεθνούς πελατείας, «70% του κύκλου εργασιών τους προερχόταν από αυτήν», κυρίως σε εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, υπογραμμίζει η CRT, ενώ η παρουσία σε μουσεία και μνημεία υπέστη ισχυρό πλήγμα από «140 ημέρες έκτακτου κλεισίματος».
Το Μουσείο του Λούβρου και η περιοχή των Βερσαλλιών είδαν επίσης την παρουσία επισκεπτών να μειώνεται κατά 72% και 76% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός τουρισμός στο Παρίσι και την περιφέρειά του, ο οποίος «μπορεί να εκπροσωπεί έως και τις μισές ημέρες διαμονής σε ξενοδοχεία» ετησίως, επλήγη ιδιαίτερα με την διαδοχική ακύρωση εμπορικών εκθέσεων και επαγγελματικών εκδηλώσεων, αλλά παραμένει ένας «ισχυρός μοχλός» για την ανάκαμψη.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr