Αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων: Ιστορική δήλωση Μπάιντεν - Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν
Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Ιστορική ημέρα με την επίσημη αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σφαγές του 1915 των Αρμενίων από το οθωμανικό καθεστώς συνιστούν Γενοκτονία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ενημερώσει μία ημέρα νωρίτερα τον Τούρκο προέδρο Ταγίπ Ερντογάν -κατά την επικοινωνία που είχαν- για την επικείμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά η επίσημη δήλωση -το Σάββατο 24 Απριλίου- δεν είναι άλλο από ένα ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία. Μάλιστα, η απόφαση αυτή είναι το δεύτερο «ράπισμα» επί Μπάιντεν μετά από αυτή για αποκλεισμό της Τουρκίας από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Σε μεγάλο βαθμό αποτελεί κίνηση υψηλού πολιτικού και διπλωματικού συμβολισμού, που σίγουρα ξεφεύγει από την προσεκτική γλώσσα του Λευκού Οίκου για το θέμα επί σειρά δεκαετιών και έρχεται σε μια εποχή που η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες για πολλά ζητήματα.
Διαβάστε επίσης: Αρμενία: Ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια η αναγνώριση Γενοκτονίας από Μπάιντεν
Η δήλωση Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων
«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε 106 χρόνια πριν σήμερα» είπε ο Μπάιντεν σε μία ιστορική δήλωση. «Αυτές τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία ... Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά βεβαιωθείτε ότι αυτό που συνέβη δεν επαναλαμβάνεται ποτέ», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σφαγές Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνιστούν γενοκτονία γίνεται προς τιμήν των θυμάτων κι όχι για να κατηγορηθεί η Άγκυρα, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να βλέπει την Άγκυρα ως ένα σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ως εξής:
Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που έγιναν να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - στον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο που δεν θα έχει το στίγμα της μισαλλοδοξίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.
Οργισμένη αντίδραση από την Τουρκία
Σκληρή αντίδραση από το Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σχεδόν αμέσως μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα, είχε πάρει αντίστοιχη θέση και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγινε στις 24 Απριλίου υπό την πίεση ακραίων αρμενικών αντι-τουρκικών κύκλων.
Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει καμία επιστημονική και νομική βάση, ούτε στηρίζεται σε στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου «γενοκτονία», όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο.
Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα πολιτικά κίνητρα της κάθε περιόδου, των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις τους. Μια τέτοια στάση αποτελεί χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφραστεί σαφώς για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915.
Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσει μια κοινή επιτροπή Ιστορίας για να ριχτεί ένα φως δικαιοσύνης στα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική δικαιοδοσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία.
Ως μία χώρα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που αποτελεί λίκνο των πολιτισμών και η οποία έχει υιοθετήσει τη στάση της ειρήνης και της ηρεμίας στην ανθρωπότητα, παρά όλα τα δεινά της, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα πάρει μαθήματα από καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτό το θέμα.
Με την ευκαιρία αυτή, τιμούμε για άλλη μια φορά τη μνήμη των ανθρώπων από όλες τις μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έχασαν τη ζωή τους υπό τις εξαιρετικές συνθήκες της περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Απριλίου για τους Οθωμανούς Αρμένιους, που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής λειτουργίας στο Αρμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη φέτος, αντανακλά την προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.
Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια που έχουν περάσει από αυτό το επονείδιστο παρελθόν, αντί να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για να θεραπεύσει τις πληγές του παρελθόντος και να χτίσουμε μαζί ένα μέλλον στην περιοχή μας, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να προκαλέσει την πόλωση των εθνών και να εμποδίσει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας.
Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από τη συνείδηση του τουρκικού λαού, τουναντίον θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που θα υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.
Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να στηρίξει προσπάθειες που δεν αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας έμπρακτης ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αλλά αντίθετα να εξυπηρετήσει την ατζέντα αυτών των κύκλων που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα αντλούμενη από την ιστορία».
Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Ήρθε η ώρα να χωρίσουμε τους δρόμους μας με τις ΗΠΑ»
Άστραψε και βρόντηξε ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά Τζο Μπάιντεν στο twitter. «Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν.
Η δήλωση του Μπάιντεν για γενοκτονία δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική ανοησία και ανηθικότητα. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος.
Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση του Μπάιντεν επισείουν τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να γλιστρήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν.
Η μετάλλαξη της ιστορίας σε εργαλείο κατάχρησης από τους πολιτικούς όχι μόνο θα εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ πολιτισμών και εθνών, αλλά θα ανοίξει επίσης το δρόμο για μια πόλωση ανάμεσα στις γενιές. Αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν, καμία χώρα.
Οι φρικαλεότητες των συμμοριών των Αρμενίων τη δεκαετία του 1910 και οι επιθέσεις τους χωρίς διάκριση, εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της Ανατολίας, δεν αποτελεί δημοκρατική διεκδίκηση δικαιωμάτων, αλλά μια ύπουλη και βάναυση τρομοκρατική επιχείρηση. Το τουρκικό έθνος δεν λύγισε σε μία τέτοια επιχείρηση».
Αντίδραση Ερντογάν: Πολιτικοποίηση από τρίτους
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, όπως ενημέρωσε χθες, Παρασκευή 23 Απριλίου, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.
Διαβάστε επίσης: Ρίτσαρντ Τζιραγκοσιάν στο OPEN για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr