Βιετνάμ: Πώς κατάφερε η χώρα της Ασίας να υπερηφανεύεται ότι νίκησε τον κορονοϊό
Το Βιετνάμ μπορεί να υπερηφανεύεται: Νίκησε τον κορονοϊό, οι κάτοικοί του κυκλοφορούν ελεύθερα και οι ειδική επισημαίνουν ότι αυτό δεν έχει να κάνει με το αυστηρό κομουνιστικό καθεστώς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το Βιετνάμ νικητής και πάλι! Έπειτα από ένα χρόνο μάχης ο κορονοϊός στην ασιατική χώρα αφήνει πίσω του μόνο 35 νεκρούς, γεγονός εκπληκτικό για μια χώρα με 97 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι επίσης εκπληκτικό το γεγονός ότι πάνω από 2.700 άτομα χτυπήθηκαν από τρία κύματα πανδημίας, χωρίς ποτέ να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο των 110 νέων κρουσμάτων την ημέρα, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους. Να σημειώσουμε πως στις 23 Απριλίου είχαν καταγραφεί μόνο 14 νέα κρούσματα!
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ξένους στο Βιετνάμ
Σήμερα η ζωή κυλάει ομαλά στη χώρα του Χο Τσι Μινχ: εκτός από σύντομα και στοχευμένα lockdown, οι άνθρωποι μετακινούνται ελεύθερα, πηγαίνουν σε συναυλίες, σε κινηματογράφους, στα σχολεία, ενώ τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα είναι ανοιχτά. Ωστόσο, το επίπεδο αστυνόμευσης παραμένει υψηλό.
Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Vox αναφέρει ότι στη Χάιφονγκ, όχι μακριά από την πρωτεύουσα του Ανόι, δημιουργήθηκαν δεκάδες σημεία ελέγχου, τον Φεβρουάριο, για το Φεστιβάλ Tet, τη γιορτή για το νέο έτος του Βιετνάμ. Η Πρωτοχρονιά των Βιετναμέζων αποτελεί τις πιο σημαντικές αφορμές για διακοπές στη χώρα· οι οικογένειες μετακινούνται για να συναντηθούν και να γιορτάσουν.
«Ένα μόνο κρούσμα στη γειτονιά σας είναι αρκετό για να κολλήσει ολόκληρη περιοχή» ήταν το σλόγκαν της κυβέρνησης που έκλεινε άμεσα μια περιοχή όταν αυτή γινόταν «κόκκινη». Τον Μάρτιο, το Βιετνάμ, ανέστειλε τις εσωτερικές πτήσεις στη χώρα, αφού πρώτα είχε σφραγίσει τα σύνορά του. Στις αρχές του περασμένου έτους, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στην προστασία τους από χώρες με πολυάριθμα κρούσματα covid, το Βιετνάμ αποκλείστηκε από ολόκληρο τον κόσμο: Στα μέσα Μαρτίου απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς και ανέστειλε όλες τις πτήσεις από το εξωτερικό. Ενώ στις δυτικές χώρες οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβάλλονταν υπό προϋποθέσεις το Βιετνάμ είχε κατεβάσει ρολά… Κι ενώ η Δύση λειτουργούσε σαν το ακορντεόν, χαλαρώνοντας τα μέτρα όταν τα κρούσματα μειώνονταν, το Βιετνάμ κρατούσε αυστηρή πολιτική, ακόμη και σε περιόδους με μηδενικά κρούσματα κορονοϊού! «Όσο λιγότερα κρούσματα υπάρχουν, τόσο περισσότεροι είναι οι περιορισμοί στα σύνορα: λειτουργούν καλύτερα όταν φαίνονται υπερβολικοί, πριν ή μετά τη μετάδοση του ιού», υποστηρίζει ο Mark Jit, επιδημιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical.
Ταξίδι υπό προϋποθέσεις για όλους
Ακόμα και σήμερα, το ταξίδι στο Βιετνάμ επιτρέπεται μόνο σε περιορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως επιχειρηματίες, και μόνο εάν προέρχονται από χώρες χαμηλού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει να εισέλθει απαιτεί ειδικές κυβερνητικές άδειες και στη συνέχεια πρέπει να μπει σε καραντίνα 21 ημερών υπό αυστηρή κρατική επιτήρηση.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων και οι υποχρεωτικές καραντίνες συνοδεύτηκαν και από άλλα μέτρα όπως στενή παρακολούθηση, στοχευμένα και έγκαιρα lockdown, τεστ κατά βούληση. Όλα αυτά ήταν ένα μείγμα μέτρων που βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Βιετνάμ κατάφερε να σταματήσει τον ιό πριν ακόμη αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς.
Λίγες χώρες φάνηκαν τόσο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Βιετνάμ είναι ένα κομμουνιστικό κράτος με κατά κεφαλήν εισόδημα 2.700 δολαρίων, το οποίο κατά το 2020 (έτος της πανδημίας) σημείωσε αύξηση 2,9%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό ανόδου στην Ασία· αυτό το γεγονός ευνόησε την υποστήριξη του πληθυσμού στα μέτρα κατά της πανδημίας. Φυσικά, ένα μονοκομματικό πολιτικό σύστημα και γιατί όχι αυστηρό και απολυταρχικό, συνέβαλε στην ταχύτερη και πιο συμπαγή αντίδραση στην κρίση της υγείας, θα πει κάποιος.
«Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα του ολοκληρωτισμού και των δυτικών δημοκρατιών», παρατηρεί ο Kelley Lee, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο των περιορισμών στον κόσμο. Και όπως τονίζουν δημοσιογράφοι-ερευνητές: «Αυτή η νίκη δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά με τη συνήθη και αφοριστική δικαιολογία: είναι μια δικτατορία και πολλά μέτρα - πολιτικά ανέφικτα - μπορούν να υιοθετηθούν».
Να σημειώσουμε πως ακόμη και μια μικρή δημοκρατία, όπως η Ταϊβάν, μπορεί να υπερηφανεύεται για λίγα κρούσματα και μόνο 11 θανάτους συνολικά.
Ο φόβος της Κίνας, του επίκεντρου της πανδημίας , συνέβαλε πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση του Βιετνάμ, όπως και της Ταϊβάν: Οι δύο γειτονικές χώρες είχαν έγκαιρη αντίδραση και θέσπισαν αρθρωτό σχέδιο μέτρων για να αμυνθούν από αυτό που θεωρούσαν ως κοντινή απειλή. Οι υπόλοιποι λησμόνησαν πως σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όλοι συνορεύουμε με την Κίνα!
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Μετάλλαξη στην Τανζανία προκαλεί ανησυχία
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr