Τoυρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτει τις αμερικανικές δηλώσεις κατά του Ερντογάν
Και καλεί την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει ειρηνικά το ρόλο της, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε σκληρό μοτίβο η απάντηση της Άγκυρας απέναντι στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που στηλίτευσε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κατά του Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «αντι-Σημίτης» για τον Τούρκο πρόεδρο και δηλώνει ότι ο στόχος του Ερντογάν δεν ήταν οι Εβραίοι, αλλά το κράτος του Ισραήλ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία διέσωσε Εβραίους στην ιστορία και είναι ανεκτική προς άλλες θρησκείες.
Διαβάστε επίσης: Τουρκική προεδρία: Εντελώς απαράδεκτη η δήλωση ΗΠΑ για τον Ερντογάν
Επανέλαβε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί εθνοκάθαρση κατά του παλαιστινιακού λαού και κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ για παροχή ασύλου στο ισραηλινό κράτος.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει για άλλη μία φορά τη δυσανεξία του στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά τώρα με το Ισραήλ και την καλεί, αντί να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο, να χρησιμοποιήσει το ρόλο της ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Απορρίπτουμε κάθετα τους ισχυρισμούς εναντίον του προέδρου μας στη δήλωση που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σήμερα.
Ο στόχος των δηλώσεων του προέδρου μας δεν είναι οι Εβραίοι, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία προκάλεσε το θάνατο πολλών αθώων Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και νέοι, με τις επιθέσεις που πραγματοποιεί εδώ και μέρες αδιακρίτως εναντίον της Παλαιστίνης. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρός μας υπενθύμισε τις δηλώσεις ενός πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Ο αντισημιτισμός ποτέ δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία μας, η οποία σέβεται όλες τις πεποιθήσεις και έχει μια κουλτούρα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και πεποιθήσεων. Τα εδάφη της χώρας μας ήταν η πατρίδα πολλών Εβραίων που γλίτωσαν από την Ιερά Εξέταση αιώνες πριν και από το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γενναίοι Τούρκοι διπλωμάτες βοήθησαν στη διάσωση εκατοντάδων Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα. Οι Εβραίοι πολίτες μας ζουν σε αυτή τη γη εδώ και αιώνες εν ειρήνη και ηρεμία, χωρίς να υφίστανται καμία διάκριση.
Η Τουρκία είναι από πρώτους που αναγνώρισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που ορίζει τον αντισημιτισμό ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο αντισημιτισμός έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από τον πρόεδρό μας.
Από την άλλη πλευρά, ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να απορρίπτεται η όποια κριτική εκφράζεται ενάντια σε πολιτικές εθνοτικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής εκκαθάρισης, όπως αυτή που εφαρμόζει η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση εναντίον του παλαιστινιακού λαού, καθώς και οι συστηματικές της πολιτικές στα κατεχόμενα εδάφη.
Οι προσπάθειες παροχής ασυλίας στο Ισραήλ σε ένα σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, λόγω ενός κράτους μέλους.
Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι η πηγή των άδικων κατηγοριών εναντίον του προέδρου μας και οι προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παράσχουν στο Ισραήλ διεθνή ασυλία είναι η ίδια.
Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια σοβαρή αντίφαση όταν –από τη μία- η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιγράφει τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» για λόγους πολιτικούς και λαϊκισμού, ενώ είναι ιστορικά αμφιλεγόμενα, χωρίς να βασίζεται σε συγκεκριμένες πληροφορίες, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, και -από την άλλη- να υποστηρίζει τις ισραηλινές επιθέσεις που έγιναν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Σε αυτή την αντίφαση επέστησε την προσοχή ο πρόεδρός μας.
Οι πολιτικές που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ήρθε στην εξουσία με βάση τους κανόνες της παγκόσμιας τάξης και του διεθνούς δικαίου, είναι ουσιαστικά αντιφατικές για τους λόγους που αναφέρθηκαν.
Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση, αντί να προβαίνει σε άδικες και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον των ηγετών μας, να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Η άρση του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση».
Διαβάστε επίσης: Ισραήλ, Γάζα: 2η εβδομάδα αιματοχυσίας - Εκκληση από Γαλλία για εκεχειρία
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr