Βελγικός Τύπος: Ο Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης
Για πολιτική κρίση κάνουν λόγο δημοσιεύματα σε βελγικές εφημερίδες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το άρθρο του Fabien Perrier με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας, ‘μετρ του ρίσκου’, εν μέσω πολιτικής αναταραχής» σχολιάζει πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός τα παίζει όλα για όλα ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Η παραίτηση του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, βύθισε την κυβέρνηση σε πολιτική κρίση. Η αποχώρηση αυτή του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στερεί από τον ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή ότι «οι βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο» ξεκινά ο αρθρογράφος την ανταπόκρισή του από την Αθήνα, σχολιάζοντας ότι με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως επεδίωκε από τη μία μεριά να καθησυχάσει το στράτευμά του και από την άλλη να βάλει τέλος στην επίμονη φημολογία για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από αυτή την Κυριακή η διατήρηση του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του στην κυβέρνηση μοιάζει υποθηκευμένη.
Εν συνεχεία, ο ανταποκριτής αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δη στην παραίτηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, φοβούμενος ότι θα έθετε σε κίνδυνο έναν από τους πυλώνες που καθορίζουν την ίδια την ταυτότητα του κόμματός του, προτίμησε να εγκαταλείψει τον σύμμαχό του, με τον οποίο βρίσκονταν μαζί στο τιμόνι της χώρας από τον Ιανουάριο του 2015. Το μακεδονικό ζήτημα είχε ήδη προκαλέσει την αποχώρηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, διαπραγματευτή της συμφωνίας, και εξώθησε τώρα σε παραίτηση τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σημειώνει ο συντάκτης, διερωτώμενος κατά πόσο θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρούσα συγκυρία ακόμα και στην πτώση του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι η κυβέρνησή του δε διαθέτει πια την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Κατά την άποψη του Θάνου Ντόκου, ερευνητή στο ΕΛΙΑΜΕΠ και ειδικού σε θέματα διεθνών σχέσεων, «στο διπλωματικό πεδίο, η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε πολύ καλά τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στο εσωτερικό ούτε αναζήτησε τη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων ούτε προετοίμασε την κοινή γνώμη για να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη λύση, επιθυμώντας να διασπάσει τη ΝΔ με το να την αναγκάσει στην υιοθέτηση μίας αρνητικής θέσης».
Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει από την πλευρά του τον Τσίπρα ‘μετρ του ρίσκου’, υποστηρίζοντας ότι το ρίσκο που πήρε ήταν περιορισμένο και ότι η κυβέρνησή του αναμένεται να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. ‘Για αυτό το λόγο ο ‘μετρ’ εμφανίστηκε με χαμόγελο στα χείλη σε συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών την Κυριακή στην Αθήνα;’ αναρωτιέται ο ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση στη συζήτηση αυτή υπήρχε ένας αέρας προεκλογικής εκστρατείας, ενώ αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν ο ενθουσιασμός των οπαδών του Πρωθυπουργού, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην εν λόγω ομιλία, θα μεταδοθεί και στο σύνολο των Ελλήνων ψηφοφόρων, πολλοί εκ των οποίων διαδηλώνουν εκ νέου ζητώντας καλύτερες κοινωνικές συνθήκες.
Μία ακόμα δοκιμασία για τον Τσίπρα, καταλήγει το δημοσίευμα, θα είναι η διαδήλωση της 20ης Ιανουαρίου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ – όπως τονίζεται - του μένουν επτά μήνες ακόμα, για να καταφέρει να εφαρμόσει, με μειωμένη πλειοψηφία, την πολιτική εξόδου από την κρίση με μία κοινωνική στροφή, την οποία επιθυμεί.
«Προς μία ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου;»
Ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μέσα σε μία φορτισμένη ατμόσφαιρα, η οποία μαρτυρά την προφανή ανησυχία όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, αναφέρει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ φοβάται μία αντιστροφή της συμμαχίας, γεγονός που θα της στερούσε τους σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους έχει συμμαχήσει από το 2011, ενώ από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι βουλευτές ανησυχούν για αποστασίες τελευταίας στιγμής που θα προκαλούσαν την πτώση της κυβέρνησης.
Την Κυριακή, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για την επόμενη μέρα, προσθέτοντας ότι τα πρώτα σημάδια των νέων συμμαχιών είναι μεν αδύναμα, αλλά βρίσκονται εκεί, με ένα βουλευτή από το Ποτάμι και έξι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση και να διαγράφονται από τα κόμματά τους.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία διάκειται φιλικά προς την κυβέρνηση, η Συμφωνία των Πρεσπών και η έξοδος του Καμμένου επιταχύνουν τις εξελίξεις προς όφελος μίας σύγκλισης μεταξύ της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, καταλήγει ο συντάκτης, υπογραμμίζοντας ότι η σύγκλιση αυτή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, Αντιπρόεδρο της ομάδας GUE του Ευρωκοινοβουλίου, να κινείται την Κυριακή στην ίδια γραμμή, άποψη την οποία είχε ήδη εκφράσει στα τέλη του 2018.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr