Κολομβία: Οι «ιπποπόταμοι κοκαΐνης» του Εσκομπάρ αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον
Τα ζώα εισήχθησαν στην Κολομβία ως εξωτικά κατοικίδια, από τον διαβόητο βαρόνο ναρκωτικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι ιπποπόταμοι, όμως, αναπαράγονται, πλέον με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει σοβαρή απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα της Κολομβίας.
Τη δεκαετία του 1980, ο Πάμπλο Εσκομπάρ έφερε λαθραία στην Κολομβία τέσσερις ιπποπόταμους από έναν αμερικανικό ζωολογικό κήπο, ως εξωτικά κατοικίδια. Τους διατηρούσε στην πολυτελή Hacienda Napoles, στο Puerto Triunfo της Antioquia, αλλά μετά την κατάρρευση της εγκληματικής του αυτοκρατορίας, τους άφησε ελεύθερους στη ζούγκλα. Χωρίς φυσικούς θηρευτές, με άφθονες πηγές νερού και κατάλληλο κλίμα, οι ιπποπόταμοι ευδοκίμησαν και πολλαπλασιάστηκαν.
Οι αρχικοί τέσσερις γίγαντες του νερού έχουν πλέον διογκωθεί σε έναν εκτιμώμενο πληθυσμό άνω των 100, ο οποίος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να φτάσει τα 1.400 δείγματα μέχρι το 2039.
Γιατί αποκαλούνται «γίγαντες της κοκαϊνης»
Μερικές φορές αναφέρονται ως «γίγαντες της κοκαΐνης», λόγω της φήμης του πρώην αφεντικού τους, οι άγριοι ιπποπόταμοι της Κολομβίας δεν έχουν καμία σχέση με το ακριβό ναρκωτικό. Αποτελούν, ωστόσο, απειλή για την τοπική φυτική και άγρια ζωή, καθώς ανταγωνίζονται για την επικράτεια και τους πόρους με τα τοπικά είδη και μολύνουν τις υδάτινες οδούς με τα τοξικά τους απόβλητα.
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι ιπποπόταμοι αποτελούν απειλή για την τοπική άγρια ζωή στην Κολομβία, τα εξωτικά θηρία έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή στον τοπικό πληθυσμό. Γύρω από τους ιπποπόταμους έχουν κατασκευαστεί εκδρομές και σαφάρι, ενώ ετοιμάζεται και ένα θεματικό πάρκο. Αυτό κάνει την αντιμετώπισή τους λίγο πιο προβληματική για τις αρχές.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει τον ευνουχισμό ως έναν τρόπο ελέγχου του πληθυσμού των ιπποπόταμων, αλλά μέχρι στιγμής η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο είναι αργή, καθώς ετησίως μόνο ένας ιπποπόταμος ευνουχίζεται, πιθανώς λόγω του δύσκολου της διαδικασίας, καθώς τα ζώα έχουν εσωτερικούς όρχεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα...
«Είναι προφανές ότι λυπόμαστε για αυτά τα ζώα, αλλά ως επιστήμονες πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», δήλωσε στο BBC η Κολομβιανή βιολόγος Nataly Castelblanco. «Οι ιπποπόταμοι είναι ένα είδος εισβολής στην Κολομβία και αν δεν σκοτώσουμε ένα μέρος του πληθυσμού τους τώρα, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι εκτός ελέγχου σε μόλις 10 ή 20 χρόνια».
Αντιδράσεις από τους οικολόγους
Ορισμένοι Κολομβιανοί οικολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η θανάτωση των ιπποπόταμων πριν ο πληθυσμός τους γίνει τόσο μεγάλος ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί. Η θανάτωση περίπου 30 από αυτούς κάθε χρόνο μπορεί να είναι αρκετή για να σωθεί η τοπική άγρια ζωή, αλλά με τους ιπποπόταμους να προκαλούν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό, τέτοια αντιδημοφιλή μέτρα είναι απίθανο να υιοθετηθούν σύντομα.
Εν τω μεταξύ, οι ιπποπόταμοι του Escobar συνεχίζουν να αναπαράγονται και να εξερευνούν τον παράδεισό τους στη Νότια Αμερική. Έχουν παρατηρηθεί ιπποπόταμοι έως και 370 χιλιόμετρα μακριά από την Hacienda Napoles, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ζώα εξαπλώνονται στη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής ποταμού της Κολομβίας.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εργαζόμενοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς
Self test - Θεσσαλονίκη: Σταματά σήμερα η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία
Σαρηγιάννης: Έχω πει ψέματα για τα κρούσματα για να μην σπείρω πανικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr