Μετάλλαξη Δέλτα – Εμβόλια: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα σκευάσματα της Pfizer και της AstraZeneca
Τα στοιχεία νέας έρευνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Astra Zeneca είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικές κατά της -πολύ μεταδοτικής- μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, 21 Ιουλίου. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που τώρα έχει εξελιχθεί στην κυρίαρχη παραλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημείωσαν οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνεται ότι μία μόνο δόση των εμβολίων δεν παρέχει αρκετά υψηλή προστασία.
Εμβόλια AstraZeneca: Τι έδειξε η έρευνα στη Βρετανία
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, και επιβεβαιώνει, βάσει δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες, όσα είχαν, περιληπτικά, δημοσιοποιηθεί το Μάιο από το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, των Pfizer - BioNTech και Oxford – AstraZeneca.
Σύμφωνα με αυτήν, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer καλύπτουν σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα. Τα στοιχεία είναι, σε γενικές γραμμές, περίπου τα ίδια με αυτά που είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν.
Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astra Zeneca, οι δύο δόσεις του είναι αποτελεσματικές κατά 67% για την παραλλαγή Δέλτα, με το ποσοστό να είναι αυξημένο από την προστασία σε ποσοστό 60%, που είχε αναφερθεί αρχικά. Για το ίδιο εμβόλιο, τα δεδομένα σε σχέση με την προστασία από το παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα φτάνουν το 74,5%, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας σε ποσοστό 66%.
«Μόνο περιορισμένες διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων εντοπίστηκαν για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα σε σύγκριση με το παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα, μετά τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου», όπως έγραψαν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ερευνητές του Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.
Από το Ισραήλ, τα στοιχεία δείχνουν μικρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της νόσησης με συμπτώματα, παρότι η προστασία κατά της ασθένειας με σοβαρά συμπτώματα παραμένει υψηλή.
Από το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είχε προηγουμένως ανακοινωθεί ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε από τα δύο εμβόλια παρέχει προστασία κατά 33% έναντι της νόσησης με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Την Τετάρτη, 21 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε η πλήρης μελέτη, η οποία εντόπισε ότι μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 36%, ενώ μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 30%.
«Τα ευρήματά μας για μειωμένη αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης δύο δόσεων μεταξύ των ευάλωτων ομάδων στο πλαίσιο της μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα», σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.
Ο κίνδυνος της…. ξαπλώστρας, το άνοιξε - κλείσε της Μυκόνου και ο δύσκολος Σεπτέμβριος
Μετάλλαξη Δέλτα – Σαρηγιάννης στο ethnos.gr: Έως 6.500 κρούσματα μέχρι το Δεκαπενταύγουστο
Σοφιά Μπεκατώρου: Ολυμπιονίκης με είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά στα 16 μου
Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Στο κέντρο υγείας Νάξου ο 30χρονος
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr