Γερμανία: Δικάζεται ο νοσοκόμος που σκότωσε 100 ασθενείς
Πάνω από 130 σοροί ασθενών που πέθαναν κατά την βάρδια του Χέγκελ έχουν εκταφεί, σε μια υπόθεση που οι αρχές χαρακτηρίζουν ως «άνευ προηγουμένου»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πρόκειται για την δίκη του μεγαλύτερου κατά συρροή δολοφόνου στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας, γράφει ο Guardian.
Ο Νίλς Χέγκελ, σαράντα ενός ετών, έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία στην φυλακή καθώς καταδικάστηκε για τους θανάτους άλλων ασθενών. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε για την εκούσια χορήγηση υπερβολικής δόσης μη συνταγογραφημένων φαρμάκων στα θύματα του με σκοπό να τα επαναφέρει στην ζωή την τελευταία στιγμή.
Ο κατηγορούμενος θα ερωτηθεί από δεκάδες συγγενείς των θυμάτων του, που αποσκοπούν να μάθουν περισσότερα για το αίτιο των εγκλημάτων του.
Η δίκη, που θα πραγματοποιηθεί στο Όλντενμπουργκ της βόρειας Γερμανίας, θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τον Μάιο, με τις πρώτες ακροάσεις να εστιάζουν στους εισαγγελείς που παρουσιάζουν την υπόθεση.
Ο Χέγκελ, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, έχει ομολογήσει δεκάδες θανάτους, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι ανακριτές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον 36 ασθενείς θανατώθηκαν στο νοσοκομείο που δούλευε και περίπου 64 σε μια κλινική του γειτονικού Ντέλμενχορστ, ανάμεσα στο 2000 και το 2005. «Ελπίζω πως θα κριθεί ένοχος για κάθε περιστατικό έτσι ώστε οι αγαπημένοι μας να βρουν επιτέλους κάποια λύτρωση», δηλώνει η Πέτρα Κλέιν η οποία είναι υπεύθυνη της τοπικής ομάδας βοήθειας των θυμάτων, Weisser Ring.
Περίπου 126 συγγενείς θα είναι κατήγοροι κατά τη νέα δίκη και αναμένεται να γεμίσουν την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Όλντενμπουργκ μαζί με περίπου 80 δημοσιογράφους.
O Guardian υποστηρίζει πως πάνω από 130 σοροί ασθενών που πέθαναν κατά την βάρδια του Χέγκελ έχουν εκταφεί, σε μια υπόθεση που οι αρχές χαρακτηρίζουν ως «άνευ προηγουμένου» στην Γερμανία.
Ο Χέγκελ συνελήφθη το 2005 όταν χορηγούσε με ένεση μη συνταγογραφημένο φάρμακο σε ασθενή του στο Ντέλμενχορστ, και καταδικάστηκε σε εφτά χρόνια φυλάκισης για απόπειρα φόνου. Μια δεύτερη δίκη ακολούθησε το 2014 - 2015, κάτω από την πίεση από τις οικογένειες των φερόμενων θυμάτων, που κατηγόρησαν τους εισαγγελείς για κωλυσιεργία. Κρίθηκε ένοχος για φόνο και απόπειρα φόνου πέντε θυμάτων ακόμα και καταδικάστηκε σε δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης που αποτελούσε και τη μέγιστη ποινή. Ήταν τότε που ο Χέγκελ ομολόγησε στον ψυχίατρό του πως έχει διαπράξει τουλάχιστον 30 ακόμα φόνους στο Ντέλμενχορστ. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή ύποπτους θανάτους στο Όλντενμπουργκ.
Οι ανακριτές δηλώνουν πως ο τελικός απολογισμός μπορεί να αγγίξει τα διακόσια θύματα αλλά φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιβεβαιωθεί καθώς πολλά από τα πιθανά θύματα έχουν αποτεφρωθεί.
Ο Χέγκελ εμφανίζεται να έχει ακολουθήσει παρόμοια τακτική κάθε φορά. Αρχικά χορηγούσε φάρμακα που προκαλούσαν καρδιακή ανακοπή, ακολουθούμενη από συνήθως αποτυχημένη απόπειρα ανάνηψης. Οι κατήγοροι ισχυρίζονται πως παρακινούταν από ματαιοδοξία, για να επιδείξει το ταλέντο του στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής, και από απλή «ανία».
Η επιλογή των θυμάτων φαίνεται να ήταν τυχαία, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από τα 34 ως τα 96. Ο φόνος καθαυτός δεν ήταν ποτέ ο στόχος του, σύμφωνα με έναν ψυχολόγο που τον εξέτασε. Όταν κατάφερνε να ανανήψει έναν ασθενή, ένιωθε κορεσμό, αλλά αυτό αρκούσε μόνο για λίγες μέρες, δηλώνει πριν προσθέσει: «Για εκείνον, ήταν σαν ναρκωτικό».
Μια ανάσα από την ανακοίνωση εκεχειρίας στον Λίβανο: Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς, αποφασίζει σήμερα το Ισραήλ – Τι προβλέπει η συμφωνία
Ο Τραμπ στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για την Βουλή των Αντιπροσώπων
Επίδομα παιδιού: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Οι πρώτες δηλώσεις του Κωσταντίνου Αργυρού μετά το εξιτήριο της Αλεξάνδρας Νίκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr