Κορονοϊός – Αυστραλία: Αρνητικό ρεκόρ νεκρών, οδοφράγματα και απαγόρευση κυκλοφορίας
Οδοφράγματα από τις ένοπλες δυνάμεις στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που ζει την πιο πολύνεκρη μέρα της πανδημίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την πιο πολύνεκρη ημέρα του, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, κατέγραψε τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, το Σίδνεϊ. Στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, την ίδια στιγμή, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και αστυνομικοί στήνουν οδοφράγματα για να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών ενώ, στη Μελβούρνη, επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και άλλες δύο εβδομάδες lockdown εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων. Το Σίδνεϊ, το οποίο βρίσκεται στην όγδοη εβδομάδα lockdown, αποτελεί το επίκεντρο του τρίτου κύματος της COVID-19 στην Αυστραλία, το οποίο απειλεί να ωθήσει την οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1,24 τρισεκατ. ευρώ) στην δεύτερη ύφεσή της σε ισάριθμα έτη.
Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν, δήλωσε ότι 7 άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 στο Σίδνεϊ το προηγούμενο 24ωρο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην πολιτεία. Η Μπερετζικλιάν πρόσθεσε ότι στην Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν επίσης 478 νέα κρούσματα, στην μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνεται σε μια ημέρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία. «Οι αριθμοί μετάδοσης στην κοινότητά μας είναι ενοχλητικά υψηλοί», σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Κάθε θάνατος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο, που είχε αγαπημένα πρόσωπα, που πέθανε σε τραγικές συνθήκες, και εκφράζουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τα συλλυπητήριά μας σε όλα αυτά τα αγαπημένα πρόσωπα και στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε.
Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης τον θάνατο ενός 15χρονου από το Σίδνεϊ, ο οποίος είχε πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα και COVID-19. Η Αυστραλία έχει καταγράψει 55 θανάτους από την COVID-19 από τις 11 Ιουλίου, έπειτα από περισσότερους από τρεις μήνες χωρίς καμία απώλεια. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 966 θάνατοι από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Ο απολογισμός αυτός ανακοινώθηκε την ώρα που 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονταν στο Σίδνεϊ για να στήσουν οδοφράγματα στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, εν μέσω επίμονων αναφορών για ανθρώπους που αψηφούν τους κανόνες του λοκντάουν. Αυτοί κινητοποιήθηκαν επιπλέον των 500 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί τον περασμένο μήνα.
Η χώρα σε lockdown
Καθώς μόνον το 26% των ανθρώπων άνω των 16 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί στη χώρα, η Αυστραλία είναι ευάλωτη στην πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία εξαπλώνεται με σταθερό ρυθμό στην χώρα. Την ώρα που οι πόλεις Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Καμπέρα και Ντάργουιν -στο οποίο το lockdown ισχύει από σήμερα- βρίσκονται όλες υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά.
Ο Ντάνιελ Άντριους, πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτόρια, δήλωσε ότι η Μελβούρνη θα παραμείνει σε lockdown ως τις 2 Σεπτεμβρίου, μετά την καταγραφή 22 νέων κρουσμάτων. Στους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης επιβάλλεται επίσης νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Σήμερα απλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτό το lockdown», δήλωσε ο Άντριους σε δημοσιογράφους στην Μελβούρνη. Η έξαρση των κρουσμάτων ωθείται από ανθρώπους που παραβιάζουν τους κανόνες lockdown, πρόσθεσε. Σε μια περίσταση η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 5.500 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 3.400 ευρώ) σε έκαστον από τους 69 ανθρώπους που παρευρέθηκαν σε πάρτι αρραβώνων παραβιάζοντας την καραντίνα.
Η Καμπέρα, η πρωτεύουσα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα 19 νέα κρούσματα, την μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφει σε μια ημέρα, καθώς παρέτεινε το lockdown που είχε επιβάλει για άλλες δύο εβδομάδες. Η οικονομία της Αυστραλίας παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη από το αρχικό κύμα της πανδημίας, με την ανεργία να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδά της σε περισσότερο από μια δεκαετία στο 4,9% τον Ιούνιο. Ωστόσο καθώς πολλές από τις πόλεις της στην ανατολική ακτή με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων βρίσκονται τώρα σε lockdown, οι οικονομολόγοι περιμένουν βαρύ απολογισμό. «Η ανεργία μπορεί να ανέβει ξανά στο 5,5% τους επόμενους μήνες, ωθούμενη κυρίως από την (Νέα Νότια Ουαλία)», δήλωσε ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην AMP.
Εμβόλια
Η έξαρση και η υποτονική εκστρατεία εμβολιασμού αναζωπύρωσαν τις πιέσεις στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές πριν από τον Μάιο του 2022. Ο Μόρισον δήλωσε την Κυριακή, 15 Αυγούστου, ότι η Αυστραλία έχει αγοράσει περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της Pfizer από την Πολωνία, καθώς κινήθηκε γρήγορα για να αγοράσει πλεονάζοντα αποθέματα. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός αρνήθηκε να διευκρινίσει σχετικά με το ποσό που κατέβαλε η χώρα για τα εμβόλια αυτά, τα οποία θα προστεθούν στις 40 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραγγείλει η κυβέρνησή του από την Pfizer. Ο Μόρισον σημείωσε επίσης ότι περισσότερες από τις μισές δόσεις από την Πολωνία θα παραχωρηθούν για να εμβολιαστεί η ομάδα των 20-39 ετών, στα χειρότερα πληγέντα προάστια του Σίδνεϊ.
Αφγανιστάν: Η επόμενη ημέρα μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν - Σκηνές χάους σε Καμπούλ
Κυβέρνηση: Το δύσκολο φθινόπωρο - Προσφυγικό, πανδημία και οικονομία τα βασικά «μέτωπα»
Εμπολα: Πρώτο κρούσμα έπειτα από 27 χρόνια στην Ακτή Ελεφαντοστού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr