Πείνα στη Μαδαγασκάρη: Ο επίγειος παράδεισος που δεν μπορεί να ταΐσει τα παιδιά του
Η νότια Μαδαγασκάρη ζει την πρώτη επισιτιστική κρίση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής - Οι άνθρωποι τρώνε μέχρι και τα ... παπούτσια τους!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) υπολογίζει ότι η ξηρασία σε περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από την κλιματική αλλαγή - την οποία πλέον δυστυχώς αποκαλούμε κλιματική κρίση - μπορεί να προκαλέσει την αναγκαστική «μετανάστευση» 700.000.000 ανθρώπων μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο «δράστη» τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
Διαβάστε επίσης: Οι πλημμύρες απειλούν τον πλανήτη - 10 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος ακραίων φαινομένων
Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, καθώς και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Το 70% της γης έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και 3,2 δισ. άνθρωποι επηρεάζονται από την υποβάθμιση της γης.
Οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) (θυμίζουμε ότι του απονεμήθηκε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2020) στρέφονται το τελευταίο διάστημα στην εξωτική Μαδαγασκάρη. Στην ιστοσελίδα του WFP διαβάζουμε ότι 1,14 εκατομμύρια κάτοι της Μαδαγασκάρης βρίσκονται σε κίνδυνο και 14.000 είναι σε κατάσταση άμεσης βοήθειας.
Η πείνα μαστίζει το νότο της Μαδαγασκάρης, την πρώτη χώρα στον κόσμο που αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η κατάσταση προκλήθηκε επίμονη ξηρασία και φυσικά την έλλειψη έργων και κρατικής μέριμνας. Τα ρεπορτάζ που μεταδίδονται από την περιοχή είναι γροθιά στο στομάχι μιας Δυτικής κοινωνίας που δεν μπορεί να... κλείσει το ψυγείο της από την πληθώρα αγαθών και τροφής. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ χρειάζεται 78 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την τοπική κοινότητα από τον επόμενο Οκτώβριο, που τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται.
Γυναίκα στη Μαδαγασκάρη: «Τα παιδιά μου λιποθυμούν από το κλάμα - Κλαίνε από την πείνα»
«Τα παιδιά μου κλαίνε. Κλαίνε τόσο πολύ, με όλη τους την καρδιά, με όλη τους τη δύναμη. Αυτό έχει ήδη λιποθυμήσει από το πολύ κλάμα», λέει μια μητέρα σε χωριό της νότιας Μαδαγασκάρης. Οργανώσεις μοιράζουν εκατοντάδες τόνους τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής για μήνες με κυβερνητική βοήθεια. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ. «Πέντε παιδιά και τρεις γυναίκες πέθαναν. Αυτό είδα με τα μάτια μου. Πέθαναν από πείνα.», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.
Στην απελπισία τους κάποιοι τρώνε κυριολεκτικά ό,τι βρουν μπροστά τους. Ακόμα και τα παπούτσια τους: «Τα κόβουμε έτσι. Αλλά αυτό είναι αδύνατο να κοπεί γιατί είναι τόσο σκληρό όσο το ξύλο. Πιστεύετε ότι θα το πετάξουμε; Μόλις βράσει, θα το φάμε αμέσως γιατί είμαστε πολύ πεινασμένοι τώρα» λέει μια γυναίκα τη στιγμή που κόβει ένα κομμάτι δέρμα.
Ο πρόεδρος Αντρί Ραχοελίνα μετά τις εκλογές του 2019 έθεσε ως στόχο «τον πραγματικό μετασχηματισμό στο νότο. Ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «140 μεγάλα έργα» θα ξεκινήσουν στη γεωργία, την παροχή νερού, τα δημόσια έργα και την υγεία.
Μέχρι τότε, όμως, κ. πρόεδρε τι θα κάνουν οι οικογένειες που μαστίζονται από την πείνα;
«Τρώμε ακρίδες κάθε μέρα, γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο»
Η ξηρασία - η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών - κατέστρεψε τις σοδειές πολλών τοπικών κοινοτήτων που εξαρτώνται από τη γη για να τραφούν στη νότια Μαδαγασκάρη. Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι οι «κατεστραμμένοι» αγρότες - περιμένοντας τη βροχή που έχει τέσσερα χρόνια να φανεί - τρώνε κάκτους και έντομα για να επιβιώσουν.«Καθαρίζω τις ακρίδες για να τις φάμε, δεν υπάρχει καθόλου νερό» λέει μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, που προσπαθεί να βρει φαγητό για την οικογένειά της στο απομακρυσμένο χωριό Fandiova.
«Τα παιδιά μου τρώνε ακρίδες κάθε μέρα γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο» λέει η γυναίκα, ενώ οι πεινασμένοι εξαναγκάζονται σε επαιτεία για να βρουν φαγητό στις πόλεις. «Αυτές οι συνθήκες λιμού έχουν επέλθει λόγω της κλιματικής αλλαγής, όχι εξαιτίας κάποιας πολεμικής σύγκρουσης» είπε ο Shelley Thakral, εντεταλμένος του ΟΗΕ.
Μαδαγασκάρη, η 8η ήπειρος: Ένας παράδεισος βιοποικιλότητας... για πόσο ακόμα;
Η Μαδαγασκάρη είναι μια πανέμορφη νησιωτική χώρα με έκταση 587.041 τ.χλμ. και πληθυσμό 26.923.353 κατοίκων. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου και ένας πολυδιαφημισμένος τουριστικός προορισμός. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Ανταναναρίβο. Η οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία, στην αλιεία και στον τουρισμό. Στα νοτιοδυτικά του νησιού από το Ακρωτήριο Αγίου Βικεντίου ως το Ακρωτήριο Αγίας Μαρίας βρίσκονται οι πλέον άγονες περιοχές του νησιού.
Αναγνωρίζεται και ως ένας από τους 10 τόπους υψηλής βιοποικιλότητας στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία δεκαετία η χώρα χαρακτηρίζεται από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές, με αποκορύφωμα δύο κρίσεις εξουσίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και σε αντιπολίτευση.
Η μακρά απομόνωση του νησιού από τις γειτονικές ηπείρους είχε αποτέλεσμα να καταστεί καταφύγιο για πολλά φυτά και ζώα, πολλά από τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Πολλοί οικολόγοι αναφέρουν τη Μαδαγασκάρη ως την «όγδοη ήπειρο». Από τα 10.000 ενδημικά φυτά στη Μαδαγασκάρη, το 90% δε βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Η βιοποικιλότητα του νησιού είναι σε κίνδυνο εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα.
Από τη δεκαετία του '70 έχει αφανιστεί το ένα τρίτο της βλάστησης στο νησί και μόνο το 18% παραμένει ανέπαφη.
Στα ανατολικά, στην υπήνεμη πλευρά του νησιού, βρίσκονται τα τροπικά βροχερά δάση. Η εκτεταμένη υλοτομία έχει επιφέρει μεγάλες καταστροφές. Το έδαφος της Μαδαγασκάρης είναι φτωχό από τη φύση του αλλά και εξαιτίας των παρεμβάσεων του ανθρώπου, με αποτέλεσμα την αποψίλωση των δασών και τη δημιουργία βραχωδών εδαφών, επιρρεπών στη διάβρωση.
Η εκδάσωση, οι δασικές πυρκαγιές, η μειωμένη παραγωγικότητα του εδάφους και η διάβρωση του εδάφους απειλούν σήμερα τη χλωρίδα στο νησί. Πολλές περιοχές της Μαδαγασκάρης έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και άφθονα είναι τα περιβαλλοντικά πάρκα, όπως το Τσίνγκι Ντε Μπεμαράχα, το οποίο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1990.
Η οικονομική στήριξη των κατοίκων από τον ΟΗΕ έχει φτάσει στα 40 εκατομμύρια δολάρια, σώζοντας περίπου 800.000 ανθρώπους. Δυστυχώς η ξηρασία συνεχίζεται και μέχρι (και αν!) υλοποιηθούν τα μεγαλόπνοα κυβερνητικά έργα οι άνθρωποι πεθαίνουν τρώγοντας τα ... παπούτσια τους. Η σεζόν από τον Οκτώβριο αναμένεται δυσκολότερη για τη Μαδαγασκάρη και κυρίως για τα παιδιά κάτω των 5 ετών.
* Βοήθεια και πληροφορίες στη σελίδα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP)
* Πηγή: CNN, BBC, Euronews, Wikipedia
Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Εμβολιασμένοι Vs Ανεμβολίαστοι
Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Χωρίς παράταση από 1η Σεπτεμβρίου σε όλο το ΕΣΥ
Ετοιμάζεται Ταμείο Φυσικών Καταστροφών - Πώς θα χρηματοδοτηθεί
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr