Αφγανιστάν: Πώς οι τυχεροί που είχαν κερδίσει το «λαχείο βίζας», τώρα έγιναν οι άτυχοι που κυνηγούν οι Ταλιμπάν να τους σκοτώσουν
Τότε θεωρήθηκαν υπερτυχεροί. Είχαν κερδίσει στην κλήρωση για βίζα που θα τους οδηγούσε στις ΗΠΑ. Τώρα οι Ταλιμπάν τους αναζητούν να τους σκοτώσουν. Το λαχείο έγινε η συμφορά τους!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στο Αφγανιστάν τους είπαν τότε όλοι «μπράβο τυχερέ». Είχαν κερδίσει στην κλήρωση μια βίζα γι’ αυτούς και την οικογένειά τους για τις ΗΠΑ. Τώρα; Η καλή τους τύχη έχει γίνει συμφορά. Οι Ταλιμπάν τους αναζητούν από πόρτα σε πόρτα. Κι εκείνοι που τους ζήλευαν, τώρα τους λυπούνται…
Ο Φακχρουντίν Ακμπάρι δεν νοιάζεται πια αν θα γίνει γνωστό το όνομά του. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι σύντομα θα πεθάνει. Ο Ακμπάρι, η σύζυγός του και η 3χρονη κόρη τους εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην Καμπούλ, πριν από δύο εβδομάδες κι έχουν κρυφτεί με φίλους σε άδεια σπίτια στην πόλη, ζώντας μοναχά με ψωμί και νερό.
Πριν από λίγο καιρό ο Ακμπάρι λογιζόταν ανάμεσα στους τυχερούς αυτής της πόλης. Τώρα αυτό που ονόμαζαν όλοι «τύχη» για τον Ακμπάρι και την οικογένειά του τους έχει σημαδέψει και το λένε πια συμφορά!
Δεν πάνε δύο χρόνια που ο Ακμπάρι κέρδισε κάτι σαν λαχείο για το μέλλον του, το χαρτί που θα του άνοιγε την πόρτα στο «όνειρο» των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ακμπάρι επιλέχθηκε, τυχαία, ανάμεσα σε 23 εκατομμύρια ανθρώπους ώστε να έχει την ευκαιρία να υποβάλει αίτηση για μία από τις 55.000 βίζες για να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι έπρεπε να είχαν τελειώσει την υπόθεσή του μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που όμως δεν έγινε. Οι υποσχέσεις τότε ήταν το λιγότερο δελεαστικές: Θα ταξίδευε με ασφάλεια στις ΗΠΑ και θα συνέχιζε τη ζωή του σε νέα πατρίδα χωρίς άμεσους κινδύνους. Με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ενώ οι τρομοκρατικές ενέργειες διαδέχονται την εισβολή των Ταλιμπάν, έχουν δημιουργήσει μόνο απαισιόδοξες σκέψεις στους κατοίκους. Ο Ακμπάρι είναι πια πεπεισμένος ότι η ευκαιρία του να φύγει χάθηκε μια για πάντα.
Κάποιοι άγνωστοι ρωτούσαν γι' αυτόν
Ο νεαρός Αφγανός φρόντισε να καταστρέψει τους επαίνους που έλαβαν οι συγγενείς του για την εργασία που πρόσφεραν στους Αμερικανούς εργολάβους και στους στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων. Και τι μ’ αυτό; Οι Ταλιμπάν ήδη γνωρίζουν, όπως λέει, ότι είναι μέλος μιας οικογένειας που βοήθησε τους Αμερικανούς και τους φέρθηκε φιλικά. Άλλωστε οι γείτονές του, τον ενημέρωσαν κρυφά ότι επισκέφθηκαν άγνωστοι το σπίτι του και ρωτούσαν γι’ αυτόν.
Η απαγόρευση μετανάστευσης που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας της αμερικανικής οικονομίας, εμπόδισε τον Ακμπάρι και άλλους «τυχερούς» των «κληρώσεων βίζας» να φύγουν για τις ΗΠΑ. Έπειτα από μήνυση δικηγόρων που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση χιλιάδων νικητών της περασμένης «κλήρωσης». Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατον να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2022!
Και εκατοντάδες Αφγανοί που βρίσκονται με το «λαχείο» στο χέρι είναι οι πιο άτυχοι… νικητές στην 30χρονη ιστορία του θεσμού των κληρώσεων βίζας.
Οι ειδικές διαδικασίες για τη βίζα
Η διαδικασία ανάλογης κλήρωσης δεν αφορά όλους. Οι νικητές πρέπει να προέρχονται από χώρα που δεν είχε πρόσφατη έντονη μετανάστευση στις ΗΠΑ. Οι αιτούντες για τη βίζα πρέπει επίσης να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, να δώσουν συνέντευξη και να περάσουν ιατρικές εξετάσεις, αλλά και να ολοκληρώσουν πολλά τεστ που έχουν σχέση με την ασφάλεια.
Ο Νούμαν, ένας ακόμα Αφγανός νικητής της κλήρωσης, ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το πλήρες όνομά του φοβούμενος τους Ταλιμπάν, πέρασε μήνες περιμένοντας αστυνομικά έγγραφα από την κινεζική πόλη όπου εργαζόταν για κάποια χρόνια, ώστε να αποδείξει ότι είχε καθαρό ποινικό μητρώο.
Στο Αφγανιστάν, το ενδιαφέρον για τις κληρώσεις βίζας είναι τόσο μεγάλο που ο Νούμαν είπε ότι του πήρε δύο ημέρες για να καταφέρει να συνδεθεί επιτυχώς στον ιστότοπο όπου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης.
Οι νικητές των κληρώσεων ενημερώνονται πάντα στις αρχές του καλοκαιριού. Αφού υποβάλουν την πλήρη αίτησή τους, μπορούν να δώσουν συνέντευξη στο πλησιέστερο προξενείο των ΗΠΑ μόλις αρχίσει το ομοσπονδιακό οικονομικό έτος την 1η Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους.
Οι περισσότερες από τις ετήσιες 55.000 θεωρήσεις βίζας γίνονται μέχρι εκείνη την εποχή. Πέρυσι όμως συνέβησαν δύο πράγματα: Πρώτον, στα μέσα Μαρτίου, τα προξενεία σε όλο τον κόσμο έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι άδειες εισόδου μεταναστών «θα εμποδίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας» και υπέγραψε τη διαταγή που απαγορεύει τις μεταναστεύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κατόχων ειδικών θεωρήσεων.
Όταν οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ άρχισαν να ανοίγουν ξανά το περασμένο καλοκαίρι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – κάτι που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της μήνυσης – έδωσε εντολή να βάλουν στην άκρη τις βίζες διαφορετικότητας και να τις διεκπεραιώσουν τελευταίες, ακόμη και αν πληρούσαν τις ελάχιστες εξαιρέσεις για την απαγόρευση. Τα προξενεία θα μπορούσαν να είχαν εκκαθαρίσει τις βίζες έτσι ώστε οι παραλήπτες τους να μπορούν να ξεπεράσουν την απαγόρευση του Τραμπ.
Άναψε το πράσινο φως, αλλά πολύ αργά
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου, ο δικαστής Amit Mehta του αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια έκρινε δίκαιο το αίτημα και διέταξε την κυβέρνηση να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, δίνοντας προτεραιότητα στους αιτούντες θεώρηση διαφορετικότητας πριν από όλους τους άλλους για τις τελευταίες 26 ημέρες του φορολογικού έτους.
Η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρειάστηκε μέρες για να μπει σε λειτουργία. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια διαδικασία που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο αποτελεσματική.
Οι αξιωματούχοι συνέταξαν ένα έντυπο υποψηφίων που είχαν το προνόμιο και - υποτίθεται ότι - είχαν προτεραιότητα, αλλά αυτό ήταν γεμάτο λάθη στην καταγραφή των ονομάτων και των αριθμών τους.
Μόλις τα προξενεία και οι πρεσβείες πήραν τα σωστά στοιχεία, έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού, δίνοντας όμως ελάχιστο χρόνο στους αιτούντες. Η πρεσβεία της Καμπούλ δεν συμμετείχε καθόλου στο πρόγραμμα, οπότε τυχόν ραντεβού στο Αφγανιστάν επανακαθορίστηκαν σε διαφορετικές χώρες - ή ηπείρους. Τουλάχιστον τρεις Αφγανοί επίδοξοι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένου του Νούμαν, είχαν κλείσει ραντεβού για συνεντεύξεις στο Καμερούν! Και στους τρεις δόθηκε προθεσμία μιας ημέρας για να φτάσουν εκεί!
Μόνο των 20% των νικητών κέρδισε!
Όταν έκλεισε το οικονομικό έτος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, περισσότερες από 40.000 από τις 55.000 ειδικές βίζες ήταν ακόμα αχρησιμοποίητες - και αρκετές εκατοντάδες Αφγανοί περίμεναν να τους ειδοποιήσουν. Λιγότερο από το 20% των Αφγανών νικητών των κληρώσεων είχαν πάρει στα χέρια τους τη βίζα μετά τη νίκη τους.
Οι δικηγόροι των μεταναστών κατέθεσαν καταγγελία έκτακτης ανάγκης αυτήν την εβδομάδα, υπό τις αγωνιώδεις μαρτυρίες πολλών Αφγανών να ανησυχούν ότι έχουν στοχοποιηθεί από τους Ταλιμπάν ακριβώς επειδή είχαν επιδιώξει να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ!
Οι δικηγόροι κινούνται ώστε το δικαστήριο να ορίσει ότι οι Αφγανοί έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία έκδοσης βίζας.
Κυβερνητικός εισαγγελέας στις ΗΠΑ παραπονέθηκε ότι έλαβε mail από αιτούντες «σε όλο τον κόσμο» και κατηγόρησε τους δικηγόρους τους για την ανάρτηση της διεύθυνσής του στο διαδίκτυο. Ένα από αυτά τα email ήταν μια κραυγή αγωνίας για βοήθεια από τον Ακμπάρι: «Είμαστε πια απελπισμένοι. Κάθε χτύπημα στην πόρτα μας, μοιάζει σαν κάλεσμα θανάτου. Παρακαλώ βοηθήστε μας».
Από τότε που έστειλε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Ακμπάρι και η οικογένειά του έκαναν δύο προσπάθειες για να φτάσουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Hamid Karzai» της Καμπούλ. Την πρώτη φορά, λέει, ξυλοκοπήθηκαν από τους Ταλιμπάν. Τη δεύτερη φορά τον σταμάτησαν οι πεζοναύτες που φυλάσσουν το αεροδρόμιο. Του είπαν ψυχρά ότι δεν μπορούσαν να τους αφήσουν να μπουν. Ο λόγος; Δεν είχαν βίζα!
Πηγή: ProPublica
Κορονοϊός: 1.582 κρούσματα, 37 θάνατοι, 334 διασωληνωμένοι
Κορονοϊός – Νέα σχολική χρονιά: Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία
Εμβόλιο: To γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο φοιτητών του ΑΠΘ - «Εσύ δεν βαρέθηκες;»
Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για χρόνο ανακοινώσεων και αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία
Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη στην Καμπούλ
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr