Ισπανία: Βίντεο από την έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα
Εκκενώθηκαν σπίτια – Σε κίτρινο συναγερμό το νησί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Έκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε στη νήσο Λα Πάλμα της Ισπανίας την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου. Άνθρωποι με προβλήματα κινητικότητας και κάποια ζώα από αγροκτήματα, απομακρύνθηκαν προς ασφαλέστερες περιοχές ενώ, στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja στο νότιο τμήμα της νήσου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ισπανίας έχει καταγραφεί τις τελευταίες μέρες σειρά σεισμικών δονήσεων μεγέθους 3,8 βαθμών.
Οι ευάλωτοι πολίτες και τα ζώα απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Λας Μάντσας, Φουενκαλιέντε, Λα Μπομπίγια, Ελ Ρέμο και Πουέρτο Νάος, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, όμως το νησί παραμένει σε κίτρινο συναγερμό, τον δεύτερο χαμηλότερο στο σύστημα προειδοποίησης των τεσσάρων βαθμίδων. Στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης, όπως έγινε γνωστό. Οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για τη γενική απομάκρυνση έως και 35.000 ανθρώπων, που ζουν κοντά στο ηφαίστειο.
«Οι σεισμοί είναι ολοένα και ισχυρότεροι και το μάγμα πιέζει σταθερά προς την επιφάνεια. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια έκρηξη, που σημαίνει ότι οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν ορισμένους ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων. Μια τεράστια στήλη καπνού υψώθηκε μετά την έκρηξη στις 15.15 τοπική ώρα στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja στο νότιο τμήμα της νήσου, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων.
Τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη το 1971
Η πρώτη καταγεγραμμένη ηφαιστειακή έκρηξη στο Λα Πάλμα είχε σημειωθεί το 1430, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές. Στην πιο πρόσφατη έκρηξη, που καταγράφηκε το 1971, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, όταν έβγαζε φωτογραφίες κοντά στην περιοχή όπου έρεε η λάβα, όμως δεν υπήρξαν απώλειες περιουσίας. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και ημέρες τους κατοίκους να είναι έτοιμοι για να φύγουν. Η έκρηξη σημειώθηκε στη δασωμένη πλαγιά της περιοχής Καμπέθα δε Βάκα, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Αμέσως μετά ο δήμος προέτρεψε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πλησιάζουν στην περιοχή και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.
Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών κλήθηκαν να μεταβούν σε ένα από τα πέντε κέντρα που έχουν στηθεί για την εκκένωση, ενώ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να βοηθήσουν σε αυτήν την επιχείρηση, με τη βοήθεια και ενός ελικοπτέρου. Στα πλάνα που μετέδωσε η ισπανική τηλεόραση, σιντριβάνια λάβας εκτοξεύονται στον ουρανό ενώ η στήλη του καπνού είναι ορατή από μεγάλη απόσταση, σε όλο το νησί.
Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις στην περιοχή του εθνικού πάρκου Κούμπρε δε Βιέχα, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,8 Ρίχτερ, ενώ το έδαφος υψώθηκε κατά περίπου 10 εκατοστά. Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή ανάγεται στο 1971. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα έγινε το 1430. Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.
Κορονοϊός: 1.305 κρούσματα, 33 θάνατοι, 348 διασωληνωμένοι
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις εκλογές και μάλιστα με διαφορά
ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ - ΟΠΕΚΑ: Ολες οι πληρωμές για την εβδομάδα 20-24 Σεπτεμβρίου
Αγωγός East Med: Σύννεφα στην κατασκευή - Οι τουρκικές προκλήσεις και η στάση των ΗΠΑ
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr