Μέρκελ σε Ερντογάν: Πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές με την Ελλάδα
Τι ειπώθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κατά τη συνάντηση Άγκελα Μέρκελ - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικία του τελευταίου στα Θεραπειά Κωνσταντινούπολης, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο , καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τις εξελίξεις στη Συρία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος, με την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας να συμπληρώνει: «Συζητήσαμε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επέμεινα ότι οι διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν. Υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα εδώ που πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μόνο μέσω συναντήσεων, διαπραγματεύσεων και επαφών μπορούν όλα αυτά να επιλυθούν. Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κυπριακό, κάποια ζητήματα είναι χρόνια, και τα 16 χρόνια δεν ήταν αρκετά. Αλλά υπήρξαν και κάποια ζητήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία καταφέραμε να πετύχουμε. Και παρά τις διαφωνίες, θέλω να σας ευχαριστήσω που συνεχίσαμε τον διάλογο. Στο θέμα των Σύρων μεταναστών που διαφεύγουν παράνομα στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να βρούμε μια λύση. Η ΕΕ δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά αυτή η διαδικασία ακόμη δεν έχει λειτουργήσει σωστά. Σε κάποιους τομείς λειτουργεί, συζητήσαμε τις λεπτομέρειες, αλλά η Γερμανία και η Τουρκία δεν θα το λύσουν μόνες τους αυτό, θα πρέπει να το συζητήσουν μαζί και τα 27 μέλη της ΕΕ. Θα προσπαθήσω να συζητήσουμε αυτό το θέμα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στην σύνοδο της ΕΕ».
Αιχμές Ερντογάν κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό
Στο προσφυγικό αναφέρθηκε και ο Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι "μάνα της φιλοξενίας", αφήνοντας και αιχμές κατά της Ελλάδας.«Στο ζήτημα των προσφύγων η Τουρκία είναι σαφές ότι η "μάνα της φιλοξενίας". Είναι σαφές ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια από την Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν 300 χιλιάδες. Συνεχίζουμε όλους να τους φιλοξενούμε. Γιατί εμείς δεν λειτουργούμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, όπως η Ελλάδα, που τους αποτινάσσει από πάνω της», είπε.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς αξιολογεί ο ένας τον άλλο σαν ηγέτη, Μέρκελ και Ερντογάν γέλασαν, με την Γερμανίδα καγκελάριο να απαντάει «Δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε βαθμό ο ένας στον άλλον, όπως στο σχολείο. Δώσαμε σημασία στη συνεργασία μας. Με τον κ. πρόεδρο και πριν πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογάν, η Τουρκία αναπτύχθηκε πολύ σε επίπεδο υποδομών κλπ. Μόνο την Κωνσταντινούπολη να δούμε, το διαπιστώνουμε αυτό», και τον Τούρκο πρόεδρο, από την πλευρά του, να αναφέρει: «Φυσικά 16 χρόνια δεν είναι λίγα. Εγώ έχω 19 χρόνια στην εξουσία, όπως είπατε. Και καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια έχω συναντήσει κι έχω συνομιλήσει με πάρα πολλούς ηγέτες του κόσμου. Φυσικά η καγκελάριος, όσο ήταν στο τιμόνι της Γερμανίας, έβαλε την υπογραφή της κάτω από μία επιτυχημένη διακυβέρνηση. Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις θα μπορούσαν να είχαν φτάσει σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο. Οι κυβερνήσεις συνασπισμού κάνουν πάντα τα πράγματα δύσκολα. Με τη μετάβασή μας στο προεδρικό σύστημα, ξεφορτωθήκαμε τους συνασπισμούς. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη διαδικασία με τη νέα κυβέρνηση».
Σε αυτό το σημείο πήρε πάλι το λόγο η Άγκελα Μέρκελ: «Θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα με τους εταίρους μου στον συνασπισμό. Δεν σκεφτόμαστε ένα προεδρικό σύστημα στη Γερμανία, μόνο πρωθυπουργούς έχουμε». Ο Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη αμέσως λέγοντας «Συνήθιζες όμως να μου παραπονιέσαι» και τότε η Άγκελα Μέρκελ του είπε ξανά «Είναι αλήθεια, έτσι είναι η ζωή».
Κρούσματα σήμερα: 2.313 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 30 θάνατοι, 361 διασωληνωμένοι
Στεφανία Τζαφέρη: Θύμα άγριας κακοποίησης γνωστή food blogger – Σοκαριστικό στιγμιότυπο
Βιασμός 8χρονης στη Ρόδο: Κατέθεσε ανωμοτί ως ύποπτος ο παππούς - Πώς εξελίσσονται οι έρευνες
Τρίκαλα: Νεκρός από κορονοϊό 29χρονος
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr