Τουρκία: Προστασία ζητούν οι γυναίκες μετά τη δολοφονία κοπέλας με ξίφος Σαμουράι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στον απόηχο της πρωτοφανούς γυναικοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκοι ακτιβιστές και πολιτικοί αναζωπύρωσαν τις εκκλήσεις για επιστροφή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Έξι μήνες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε την υπογραφή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια βάναυση γυναικοκτονία σε μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε νέες εκκλήσεις για επιστροφή στη διεθνή συμφωνία κατά της ενδοοικογενειακής βίας.
Γνωστή ως «η δολοφονία με το ξίφος των Σαμουράι», η γυναικοκτονία έγινε αμέσως ένα ακόμη τραγικό παράδειγμα, το οποίο αφήνει τις γυναίκες στην Τουρκία ευάλωτες στην παρενόχληση, την κακοποίηση, τη βία και τον φόνο.
Σε αντίθεση με πολλά θύματα γυναικοκτονίας στην Τουρκία που σκοτώνονται από συντρόφους ή πρώην συντρόφους, η Μπασάκ Τζενγκίζ, η 28χρονη αρχιτέκτονας που πέθανε στο νοσοκομείο από τα θανατηφόρα τραύματα, δεν γνώριζε τον άνδρα που της επιτέθηκε.
«Ήθελα να σκοτώσω κάποιον»
«Ήθελα να σκοτώσω κάποιον. Βγήκα έξω και διάλεξα μια γυναίκα γιατί πίστευα ότι θα ήταν πιο εύκολο», είπε ο δράστης, Τζαν Γκιοκτούγ Μποζ, ο οποίος είναι φοιτητής. Οι αρχικές αναφορές λένε ότι ο Μποζ έχει υποβληθεί σε θεραπεία για κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών στο παρελθόν. Έχει επικαλεστεί ψυχική ανικανότητα, αλλά οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και οι δικηγόροι ισχυρίζονται στο διαδίκτυο ότι αυτού του είδους η υπερασπιστική γραμμή είναι συχνά ένα τέχνασμα που επιτρέπει στους άνδρες να ξεφεύγουν από την τιμωρία.
Η πρώτη αντίδραση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Ομέρ Τσελίκ. «Δεν μπορώ να βρω λόγια για να περιγράψω τη σκληρότητα αυτής της δολοφονίας», έγραψε στο Twitter. «Όλες οι γυναίκες στοχοποιούνται στο όνομα της Τζενγκίζ. Είναι καιρός να κινητοποιηθούμε συλλογικά ενάντια στις γυναικοκτονίες».
Ο Τσελίκ ακούστηκε από τους επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωσάν «να μην είναι το κόμμα του που έβγαλε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Οι πολιτικές του AKP αγνοούν τις γυναίκες και τροφοδοτούν μία κουλτούρα βίας και κακοποίησης λόγω φύλου. Επιτρέπουν στους καταχραστές να ξεφύγουν με μια ελαφριά ποινή, απλώς και μόνο επειδή φαίνονται ευπαρουσίαστοι στη δίκη», είπε η Αϊλίν Ναζλίακά, η πρόεδρος γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρέμβαση από γυναικείες οργανώσεις
Χθες, διάφορες γυναικείες οργανώσεις προέβησαν σε διαδήλωση στο κεντρικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που διευκόλυνε όχι μόνο σωματικά αλλά και νομικά τις επιθέσεις σε γυναίκες, επιτρέποντας στους άνδρες δολοφόνους να τιμωρούνται με μειωμένες ποινές για καλή συμπεριφορά και να καταργούν τη διεθνή συμφωνία που καθιστά το κράτος υπεύθυνο για την προστασία των γυναικών και τη δίωξη των κακοποιών.
Οι διαδηλώτριες φώναξαν συνθήματα όπως «Επαναφορά της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» και «Δικαιοσύνη για τις γυναίκες», κρατώντας φωτογραφίες της Τζενγκίζ, της Πινάρ Γκιουλτεκίν, μιας νεαρής γυναίκας που στραγγαλίστηκε και κάηκε από τον πρώην φίλο της πέρυσι, και της Τσιλέμ Ντογάν, η οποία αντιμετωπίζει 15 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία του κακοποιού συζύγου της που την ανάγκασε να εκπορνευτεί.
«Θα το φωνάζουμε ακούραστα σε αυτή τη χώρα, όπου οι γυναίκες βιώνουν παρενόχληση και σκοτώνονται στη μέση του δρόμου, έως ότου η τυραννική και αλαζονική πατριαρχία συνειδητοποιήσει ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες και ίσες», έγραψε στο Twitter η γνωστή συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ.
Υπήρξαν 159 γυναικοκτονίες και 138 ύποπτοι θάνατοι γυναικών από τις 20 Μαρτίου 2021, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, — μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία γυναικείων οργανώσεων.
Καθώς οι πρόωρες εκλογές είναι όλο και πιο πιθανές, πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να προσελκύουν γυναίκες ψηφοφόρους με υποσχέσεις να επαναφέρουν τη Σύμβαση.
Η Μεράλ Ακσενέρ, η ακροδεξιά ηγέτης του Καλού Κόμματος, δεσμεύτηκε ότι όταν έρθει στην εξουσία, η πρώτη της πράξη θα είναι να επαναφέρει τη Σύμβαση.
«Θα υπογράψω τη σύμβαση πριν πιω το πρώτο μου φλιτζάνι τσάι στο νέο μου γραφείο», είπε χαρακτηριστικά προς την κοινοβουλευτική της ομάδα της στις 3 Νοεμβρίου.
«Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει αυτή τη σύμβαση, ακολουθώντας τη συμβουλή πολλών Ταλιμπάν. Αυτό ευθύνεται για όλες αυτές τις γυναικοκτονίες», συμπλήρωσε.
Μια εβδομάδα μετά τα λόγια της Ακσενέρ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του CHP και ο εκλογικός σύμμαχός της, ανακοίνωσε ένα σχέδιο έξι σημείων, που γράφτηκε σε συνεννόηση με τις γυναικείες οργανώσεις. To πρώτο σημείο είναι να ιδρύσει ένα ειδικό δικαστήριο για να εκδικάζει υποθέσεις βίας και κακοποίησης λόγω φύλου.
Σε μήνυμά του στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξέφρασε το θυμό και τη βαθιά του λύπη του για τη νέα γυναικτοκτονία και υποσχέχθηκε ότι την πρώτη εβδομάδα του στην εξουσία θα επαναφέρει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr