METAverse: Ο κόσμος αλλάζει, σύντομα θα κυκλοφορούμε με ταμπέλες πάνω μας: αλκοολικός, φορέας ιού, άθεος, ρατσιστής!
Τι μέλλεται για τα επόμενα χρόνια;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ξεχάστε τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε, σύντομα όλοι θα ζούμε μια εικονική πραγματικότητα. Το ΜΕΤΑverse έρχεται! Από την εμφάνιση της πρώτης ιστοσελίδας στο διαδίκτυο έχουν περάσει ακριβώς 31 χρόνια και η τεχνολογία καλπάζει σαν άλογο κούρσας, που δεν θα κουραστεί ποτέ. Θα τερματίσει κάποτε; Ούτε το άλογο ούτε κι ο αναβάτης του το γνωρίζουν. Όσοι ζήσουν την επόμενη 50ετία θα το μάθουν…
Τι μέλλεται για τα επόμενα χρόνια; Όπως λένε οι μελλοντολόγοι της επιστήμης: «Η πραγματικότητα θα πάψει να υπάρχει όπως την ξέρουμε». Αυτό υποστήριξε και εξέχων επιστήμονας, προειδοποιώντας ότι η νέα τεχνολογία θα γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ανθρώπων, που δεν θα μπορούν να αποσυνδεθούν από την εικονική τους ύπαρξή!
Σε ένα άρθρο που γράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Louis Rosenberg, επιστήμονας υπολογιστών και προγραμματιστής του πρώτου συστήματος λειτουργικής επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στο Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε «τρομοκρατημένος» από την ανάπτυξη της πρώιμης τεχνολογίας. Ισχυρίζεται ότι η AR θα αλλάξει «θεμελιωδώς» την κοινωνία μας, και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο.Η πραγματική ζωή παραγκωνίζεται!
Ο Rosenberg υποστηρίζει ότι η επαυξημένη πραγματικότητα θα πάρει τη θέση της πραγματικής ζωής, γιατί θα προσδίδει κάτι το «μαγικό» στην καθημερινότητα, όμως προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με το «νόμιμο» της τεχνολογίας «από τους ισχυρούς παρόχους πλατφόρμας που θα ελέγχουν τις υποδομές». Απέφυγε να αναφέρει το Facebook, ή τον χειριστή του Meta, ονομαστικά.
Ο επιστήμονας σημείωσε ότι το AR θα μπορούσε να τροποποιηθεί από τρίτους που μπορούν να εισάγουν το δικό τους περιεχόμενο, ίσως ως στρώμα φίλτρου επί πληρωμή το οποίο θα μπορούν να δουν μόνο ορισμένα άτομα. Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο επιστήμονας σημείωσε ότι θα μπορούσαν να προστεθούν αιωρούμενες πινακίδες πληροφοριών πάνω από τα κεφάλια συναδέλφων χρηστών και να περιλαμβάνουν περιγραφικές λέξεις όπως «Αλκοολικός» ή «Μετανάστης» ή «Άθεος» ή «Ρατσιστής».
Και συνεχίζει τη συλλογιστική του ο Ρόζενμπεργκ: «Οι εικονικές πινακίδες θα μπορούσαν εύκολα να σχεδιαστούν και να ενισχύσουν τον πολιτικό διχασμό, να εξοστρακίσουν ορισμένες ομάδες, ακόμη και να οδηγήσουν στο μίσος και στη δυσπιστία», υποστήριξε.
Το AR θα γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας όσο είναι σήμερα η πρόσβαση στο διαδίκτυο, προέβλεψε ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι «θα εξαρτηθούν πλήρως από τα εικονικά στρώματα πληροφοριών που προβάλλονται παντού γύρω μας».
Στο βυθό του εικονικού κόσμου
Ο Ρόζενμπεργκ υποστήριξε ότι οι άνθρωποι θα βυθιστούν τόσο πολύ στον εικονικό κόσμο τους, που θα μειονεκτούν στην πραγματική ζωή, και θα υπολείπονται κοινωνικά, οικονομικά και πνευματικά.
Σημείωσε ακόμη ότι, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία, κλείνοντας τα κινητά τους τηλέφωνά τους ή απομακρυνόμενοι από τις οθόνες, όμως η AR θα το αλλάξει αυτό δραματικά, ισχυρίζεται. Το «τελευταίο προπύργιο της αξιόπιστης πραγματικότητας θα καταρρεύσει εντελώς. Και όταν συμβεί αυτό, θα επιδεινώσει κυρίως τους κοινωνικούς διαχωρισμούς που μας απειλούν», κατέληξε.
Οι σκέψεις του Ρόζενμπεργκ προέκυψαν αφότου ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το αφεντικό της επερχόμενης Meta, του μέχρι τώρα διάσημου Facebook, ανακοίνωσε πρόσφατα τα φιλόδοξα σχέδια για την οικοδόμηση ενός «ΜΕΤΑverse ». Ο Ζάκερμπεργκ ισχυρίστηκε ότι «θα μπορείτε να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε φαντάζεστε» στην πλατφόρμα AR, η οποία φιλοδοξεί να είναι ο διάδοχος του mobile internet.
Τα Άβαταρ και η κοινωνία
Ο Ζάκερμπεργκ εκεί κάπου στις 28 Οκτωβρίου ανακοίνωσε περιχαρής την ΜΕΤΑλλαξη του Facebook. περιέγραψε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα επικοινωνούν μέσω των άβαταρ τους σε εικονικές αίθουσες που θα αναπαριστούν με απόλυτη πιστότητα τους χώρους εργασίας τους ή και άλλους των δραστηριοτήτων τους. Ακόμη, περιέγραψε έναν κόσμο «επαυξημένης πραγματικότητας» όπου, για παράδειγμα, τα άβαταρ των μαθητών θα αγγίζουν τα δαχτυλίδια του Κρόνου με τους ίδιους να νιώθουν την αίσθηση των σωματιδίων του πάγου στα δάχτυλά τους.
Ο Ζάκερμπεργκ τόνισε πως οι άνθρωποι «θα ζουν τη ζωή τους μέσα σε αυτό»- θα εργάζονται, θα παρακολουθούν θεάματα, θα κάνουν ταξίδια. Πότε; Και από ό,τι φαίνεται το μέλλον αυτό δεν είναι και τόσο μακρινό: «Στην Εκθεση Τουρισμού του Βερολίνου υπήρχε και ένα περίπτερο για τον τουρισμό του μέλλοντος» δήλωσε ο Γιάννης Δελληγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. «Η πρόβλεψη είναι πως σε τριάντα χρόνια θα έχουμε εικονικό τουρισμό. Δεν θα φεύγεις απ' το σπίτι σου, θα παίρνεις απλώς ένα τουριστικό πακέτο και θα "ταξιδεύεις"».
Εν τω μεταξύ, η IBM ανακοίνωσε ότι επενδύει 100 εκατομμύρια δολάρια για να εξερευνήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε αυτόν, τον εικονικό κόσμο.
Πας Μύκονο και δεν πίνεις κοκτέιλ στη Μικρή Βενετία!
Και όλα αυτά στη θεωρία, γιατί για κάποιους ταξίδι συνοδεύεται και από την επίσκεψη στις τοπικές ταβέρνες. Θα «πετάξεις» ας πούμε μέχρι την Κοπεγχάγη, θα δεις τη Μικρή Γοργόνα, αλλά δεν θα γευτείς την ευφάνταστη κουζίνα του Noma… Ο Ιταλός θα… διακτινιστεί μέσω εικονικής πραγματικότητας στη Μύκονο και θα δεν βουτήξει στα κοκτέιλ, στην φουρτουνιασμένη Μικρή Βενετία, ή δεν θα φλερτάρει μεθυσμένος ξημερώματα στα σοκάκια στα Ματογιάννια;
Κι ο Έλληνας θα φορέσει τα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας, θα πεταχτεί με ταχύτητα φωτός στη Σαντορίνη, αλλά το κατώφλι της «Σελήνης» δεν θα το περάσει. Ούτε ντοματοκεφτέδες θα γευτεί, ούτε φάβα με ρέγγα καπνιστή... Θα πάρει ένα… μάφιν για το δρόμο κι αυτό είναι. Αμερικανιές! Γιατί τα απλά πράγματα φέρνουν την ευτυχία και η εικονική πραγματικότητα όσο «πραγματική» κι αν είναι θα παραμένει εικονική χωρίς εικόνα...
Αμερικανιές, αλλά… Κάποιοι, σε κάποιες στιγμές της ζωής τους θα υποχρεωθούν να καταφύγουν στην ζωήΜΕΤΑ και τότε θα αποκοπούν από τη ζωήΤΩΡΑ, σίγουρα. Να μην ζήσουμε να το δούμε!
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr